Преди изборите за Европейски парламент през юни 2024 г. избирателите

...
Преди изборите за Европейски парламент през юни 2024 г. избирателите
Коментари Харесай

Die Welt: Поредица от кризи раздели Европа на пет племена

Преди изборите за Европейски парламент през юни 2024 година гласоподавателите образуват пет " групи по ползи “, написа Die Welt, базирайки се на проучване на Европейския център за външни връзки. Съобщава се, че тези " ползи “ подхождат на пет рецесии, с които Европейски Съюз продължава да се сблъсква от 2007 година насам: рецесията в еврозоната, изменението на климата, миграцията, COVID-19 и спорът в Украйна.

Клаус Гайгер, създателят на публикацията, напомня забележителната фраза на френския президент Еманюел Макрон по време на митингите на " жълтите жилетки “, че до момента в който някои се страхували от " края на света “, други се страхували от " края на месеца “. Този израз акцентира, че гласоподавателите се концентрират върху обособени въпроси, а не върху необятен кръг от тематики, отразявайки новата действителност на политическия дискурс.

Тези рецесии имат няколко общи неща: " Те – въпреки и с друга степен на активност – бяха възприемани в цяла Европа като закани за оцеляването и имаха трагични последствия за публичната политика “, означават създателите на проучването Иван Кръстев и Марк Леонард. Освен това е особено за всички тези рецесии, че те надалеч не са завършили. Техните дълготрайни последствия включват обстоятелството, че хората са изпитали мощно възприятие на отчаяние от неефективните дейности на държавните управления и не престават да се опасяват от допустимо повтаряне на събитията.

Статията отбелязва връзката сред размера на " групата по ползи “ и степента на въздействие на избрана рецесия върху благосъстоянието на страната. Така за Германия е по-актуален въпросът с миграцията, а за Полша – спорът в Украйна. Проучването също по този начин акцентира две основни рецесии, които съгласно създателите ще оформят електората на идните избори: изменението на климата и миграцията. Това се удостоверява от резултатите от изборите в Нидерландия, където завоюва дясната националистическа Партия на свободата, опълчена на левия алианс на Лейбъристката партия и Зелената левица, който се класира на второ място с климатична акция.

И двете групи, съгласно изследването, са стимулирани от боязън от изгубване: " Докато последователите на климата се опасяват от изгубването на хора и други форми на живот, антимиграционните деятели се опасяват от изгубването на техните народи и културни идентичности “, изяснява Die Welt, представен от " Фокус ".

Както отбелязва изданието, всяка изборна група дава желание на избрана партия, фокусирана върху решаването на съответен проблем. Това значи, че обичайните партии може да имат компликации при активизирането на своите гласоподаватели, защото техните акции обгръщат голям брой въпроси, без категорично да се занимават с съответна рецесия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР