Преди изборите често има подмяна на членове на СИК в

...
Преди изборите често има подмяна на членове на СИК в
Коментари Харесай

Матева: Хиляди членове на изборни комисии са сменени в последния момент

Преди изборите постоянно има замяна на членове на СИК в последния миг, съобщи пред Нова ТВ говорителката на ЦИК Росица Матева.

„ Затова Централната изборна комисия в няколко отчета предложи на законодателя хората да не се назначават толкоз рано. Те се избират към 25 дни преди изборния ден. Няма какво да вършат толкоз рано. Добре е да бъдат назначени 10-14 дни преди вота, с цел да има време да се обучат. След като бъдат назначени, не би трябвало да бъдат заменяни, с изключение на при съществени аргументи. Много от тези промени стават след образованието. На тези избори постъпиха повече такива тъжби, в сравнение с предходните. Включително от групи членове на СИК, които са сменени без тяхното единодушие. Става дума за хиляди сменени. ” - разяснява тя.

Тя направи още няколко обяснения по отношение на това по какъв начин гласът ни да е годен:
„ Ако при гласоподаване с хартиена бюлетина, гласоподавателят допусне неточност, има право да получи още една бланка. При хартиената бюлетина гласуващият на първо време би трябвало да означи вота си в квадратчето в лявата страна и едвам тогава да гласоподава с преференция, в случай че желае. Ако подаде единствено глас в кръгчето с преференциите, той ще бъде нереален. ”

Матева посочи, че резултатите от изборите ще бъдат оповестени до 4 дни, а до седмица ще стане явен и поименният състав на Народното събрание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР