Преди година, в разгара на бума на пандемията и всичко

...
Преди година, в разгара на бума на пандемията и всичко
Коментари Харесай

След година на трудности SoftBank се подготвя за още проблеми

Преди година, в разгара на взрива на пандемията и всичко цифрово, Сон Масайоши трансформира в действителност футуристичното заричане на световните технологии. Яркият създател на телекомуникационната и софтуерна SoftBank Group, регистрира най-високата годишна облага за японска компания, водена от покачващите се оценки на обществените и частните софтуерни любимци в нейното голямо портфолио от вложения.

Дванадесет месеца по-късно Сон и неговата компания още веднъж се превърната в лицето на софтуерната промишленост, която като Маса, както е прочут по целия свят, се оправя с възходящите лихвени проценти, утежняването на балансите, разочарованието на вложителите и на всичкото от горната страна репресиите на Китай против своите цифрови първенци. Ето за какво това, което се случва след Masa-verse, съставлява интерес освен за болните акционери на SoftBank, които са изгубили общо 140 милиарда $ от спада на акциите, откакто цената им доближи своя пик през февруари 2021 година, само че и за всеки, който се интересува от ориста на софтуерната промишленост по-широко.
Надолу, надолу
На 12 май SoftBank регистрира чиста загуба от 1.7 трлн. йени (15 милиарда долара) за последната финансова година, завършила през март, породена основно от понижаване на чистата стойност с 3.7 трлн. йени на водещите й софтуерни вложения (вижте графиката). Известните обществени компании, в които е вложила, най-много китайският колос за електронна търговия Alibaba, ударен от репресиите на комунистическата партия против софтуерната индустИнвестициите във финтех компании процъфтяватИнвестициите във финтех компании процъфтяватрия, губят блясъка си. Northstar, злощастно комерсиално звено, което насочва непотребните средства от компанията майка основно в американски софтуерни акции, беше съвсем ликвидирано, откакто загуби 670 милиарда йени предходната година.
Реклама
В същото време огромните частни вложения на SoftBank в губещи започващи компании с недоказани бизнес модели бързо се преоценяват, защото по-високите лихвени проценти карат фирмите, чиито облаги ще дойдат надалеч в бъдещето, да наподобяват по-малко привлекателни за вложителите. Регулаторите по конкуренция стопираха продажбата на английския производител на чипове Arm за 66 милиарда $ на американския съперник Nvidia.

Всичко това прави чистия дълг на SoftBank от 140 милиарда $, който е шестият по величина измежду нефинансовите компании в света, по-труден за ръководство. И може да има още проблеми, защото разпродажбата на софтуерните компании се форсира от март, когато SoftBank завърши финансовата година.
Предизвикателствата
Първото огромно предизвикателство на SoftBank е обвързвано с неговите активи - и по-специално способността му да обезпечава доходи от тях. Резервът от първоначални обществени предлагания от сдруженията в неговия Vision Fund на стойност 100 милиарда $ и по-малкият дъщерен фонд Vision Fund 2 пресъхва. Това прави по-трудно за Сон да осъществя облаги от ранните си вложения в поредност от привлекателни започващи компании. Oyo, индийска хотелска компания, подкрепена от SoftBank, разкри проектите си през октомври да набере 1.1 милиарда $ от листване, само че съгласно последните информации компанията може да понижи задачата за набиране на средства или въобще да отсрочи проекта. За други холдинги, в това число ByteDance (китайската компания майка на TikTok), Rappi (колумбийски колос за доставки) и Klarna (шведска компания с бизнес купи в този момент, заплати по-късно), се приказва, че са евентуални претенденти за IPO за 2022 година Нито една от тях обаче досега не е оповестила, че има намерение да излезе на борсата и това може да не се промени, до момента в който пазарните условия остават сложни - което може да отнеме известно време.
Реклама За една година японската компания измина пътя от върха до голяма загуба
Arm, която в този момент се чака да разгласи IPO, може да изиска пролонгация. Сон сподели, че би желал да включи производителя на чипове към средата на идната година. Но даже относителни оптимисти се съмняват, че излизането на борсата може да донесе същата сума, която Nvidia предложи, преди да се намесят регулаторите. Пиер Ферагу от капиталовата компания New Street Research, допуска, че Arm може да бъде оценена от пазара на или над 45 милиарда $ - 13 милиарда $ повече, в сравнение с SoftBank заплати за него през 2016 година, само че доИнвестициите във финтех компании процъфтяватИнвестициите във финтех компании процъфтяватста под офертата на Nvidia. По-лошата прогноза идва от Мио Като от Lightstream Research, който споделя, че се затруднява да си показа, че компанията за чипове коства повече от 8 милиарда $.

Проблемите на Сон не свършват с активите в салдото на компанията му. Дългът също наподобява спорен, въпреки че в близко бъдеще наподобява управляем. Падежът на облигации на SoftBank през идващите 12 месеца е непретенциозно: 3.3 милиарда $ би трябвало да бъдат платени през настоящата финансова година и още 6.8 милиарда $ сред април 2023 година и март 2024 година 21.3 милиарда $ в брой на SoftBank биха били повече от задоволителни за покриване на тези изплащания. Сон уточни, че макар тежките капиталови загуби чистият дълг на компанията като дял от цената на личния капитал на нейните участия е останал значително неизменен, на към 20%.

Цената на суаповете за кредитно несъблюдение против дълга на SoftBank, които се изплащат, в случай че компанията не изплати отговорностите си, демонстрира друга история. При множеството падежи от една година до 10 години суаповете са били по-скъпи единствено един път през последното десетилетие - по време на пазарните разтърсвания през март 2020 година, когато страните влязоха в първото блокиране на пандемията (вижте графиката).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Право Реклама
Групата има и други огромни отговорности: нейният Vision Fund с капитал от 100 милиарда $ няма личен кратковременен или средносрочен дълг, само че притежателите на привилегировани акции от него за 18.5 милиарда $ имат право на 7% ваучър без значение от представянето на базовите активи.

На всичкото от горната страна към средата на март една трета от каузи на Сон в SoftBank, на стойност към 18 милиарда $, беше заложена пред редица банки като поръчителство за личните му заеми. Споразуменията, които уреждат сходни покупко-продажби, не са обществени, тъй че не е ясно по кое време и дали може да се задействат продажбите на тези акции. Такава продажба ще окаже спомагателен напън за намаление на цената на акциите на SoftBank. Всичко това оказва помощ да се изясни за какво акциите на SoftBank непрекъснато се търгуват с огромна отстъпка по отношение на чистата стойност на нейните активи (вижте графиката).
Предимства
Почитателите на Сон, гласовита, въпреки и намаляваща група, показват, че SoftBank към момента има доста неща в своя изгода. Неговият японски телекомуникационен бизнес, SoftBank Corp, остава печеливш (и оказа помощ за компенсиране на капиталовите загуби). И оцеля при предходни сривове на пазара, в това число пукането на дотком балона при започване на века, недокоснат - не на последно място с помощта на ранния залог на Сон на Alibaba. Не е немислимо един от актуалните залози на SoftBank да се окаже също толкоз сполучлив.

Що се отнася до бъдещето, Сон направи извънредно трезва записка при последния доклад на компанията. Частните компании поправят оценките си с една до две години зад обществения пазар, сподели той пред вложителите и анализаторите, тъй че те към момента имат високи коефициенти. " Единственият лек е времето ", споделя той метафизичен. Може би. Но времето не работи в интерес на SoftBank.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР