Преди година Турция беше сполетяна от катастрофата на века: мощно

...
Преди година Турция беше сполетяна от катастрофата на века: мощно
Коментари Харесай

Няма да се върна в тази къща: Година след земетресенията в Турция

П реди година Турция беше сполетяна от " злополуката на века ": мощно земетресение погуби десетки хиляди и остави доста повече без покрив над главите им. Днес към момента към половин милион души живеят във краткотрайни жилища.  Това написа   Катарина Вилингер, представена от  .

Семейството на 9-годишния Бюнямин към момента живее в жилище за краткотрайно настаняване след тежкото земетресение в Турция преди 1 година. В нощта на труса от 6 февруари 2023 година те напуснали сутеренния си апартамент, в който фамилията живеело преди този момент, и в този момент населяват жилищен резервоар в пристанищния град Искендерун, Южна Турция. Властите обаче ги приканват да се върнат в остарелия им дом, защото твърдят, че вредите по него не са огромни, написа ARD.

" Цялата къща ще се срути върху нас "

За 9-годишното момче това е ужасна концепция. То се опасява от ново земетресение, при което къщата този път ще се срути, както се е случило с доста други потърпевши здания. " Цялата къща може да рухне върху нас и да ни затрупа. По-добре е да останем тук в контейнера ", уверен е Бюнямин.

Също и майка му споделя тези опасения. Многократно дамата е писала до управляващите, че тя и фамилията ѝ към този момент не могат да се върнат в остарелия си дом. " Ако в този момент ни кажат, че би трябвало да напуснем, по-скоро ще опъна палатка в парка, в сравнение с да се върна тази къща ", споделя тя пред немското издание. 

Около половин милион души в засегнатия район на Турция към момента живеят в места за краткотрайно настаняване. Подобно на фамилията на Бюнямин, те също се опасяват да се завърнат по домовете си. Мнозина към момента са подвластни от помощи, които постоянно се набират посредством частни дарения.

В навечерието на печалната годишнина

Три дни след земетресението турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание, че до 12 месеца потърпевшите региони ще бъдат възобновени. Сега, малко преди отбелязването на печалната годишнина, президентът обикаля района и открива първите нови селища.

Подобен е казусът с Антакия - най-тежко засегнатия от земетресението град. И до през днешния ден там е забележима ужасната картина на разрушенията, разяснява ARD. 

Според представители на управляващите в цялата провинция са били приключени 20 000 жилища. Необходими обаче са доста повече. Това никога не е краят на историята, споделя Бузе Черен Гюл - една от архитектите, които работят по възобновяване. " Мисля, че ще отнеме 10 години, преди да разполагаме с мястото, което още веднъж да можем да назовем Антакия ", споделя тя. Самата Гюл е родена в историческия град, който съвсем напълно е бил подравнен със земята преди година.

Грешки с ужасяващи последици

Бузе е изгубила баба си и вуйна си в руините. " Разбира се, че една постройка може да бъде развалена, в това число и съществено. Но това не би трябвало да довежда до гибелта на толкоз доста хора ", споделя тя. Грешки в строителството и строителния контрол също са съдействали за бедствието.

Засега обаче на подсъдимата пейка са изправени единствено частни лица, а не представители на страната. Строителният бранш е най-важният дирек на турската стопанска система, а затова и на президента Ердоган. Наблюдатели споделят, че през годините този отрасъл се е увеличен неконтролируемо.

Не са необичайност строителните компании, които са си построили тесни връзки, стигащи чак до най-високите етажи на политиката. Разраства се казусът с противозаконните здания, насърчавани от корумпирани политици посредством така наречените строителни амнистии. Така се легализират противозаконни постройки или спомагателни етажи. Особено преди избори постоянно се издават сходни амнистии, напомня ARD.

Още по тематиката вижте в нашата изложба:

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР