Преди година и половина БТК“ ЕАД, която оперира под бранда

...
Преди година и половина БТК“ ЕАД, която оперира под бранда
Коментари Харесай

КЗК се загледа по-внимателно в експанзията на Vivacom

Преди година и половина „ БТК “ ЕАД, която оперира под марката Vivacom, даде старт на поредност от придобивания на по-малки районни компании в България. Почти всички от тях получиха зелена светлина от антимонополния орган, който не видя капацитет за задушаване на конкуренцията. Един от другите два огромни телекома обаче – Yettel (тогава към момента Telenor) – публично изрази терзанията си за заплахата от пазарна централизация и апелира решенията на Комисията за защита на конкуренцията.

Въпросът за утвърждението на покупко-продажбите за Net1 и ComNet да вземем за пример стигна до Върховния административен съд, който в последна сметка се произнесе в ущърб на Yettel. Сега обаче на дневен ред е последната договорка на някогашния държавен монополист и за разлика от предходните, нейното бъдеще наподобява по-неясно.

След поредицата от по-ранни утвърждения и отнасянето им до Върховен административен съд, Комисия за защита на конкуренцията излезе с решение, че ще постави повече старания да разбере дали Vivacom няма да концентрира прекалено много пазарна мощност.
Предисторията
Серията от придобивания на Vivacom стартира с основните покупко-продажби за софийските интернет снабдители Net1 и ComNet и пловдивския кабелен оператор N3. Скоро по-късно продължи в посока север с русенския състезател „ Нетуоркс-България “ ЕООД на Свилен Максимов и още три негови сдружения. В края на 2021 година бе оповестено и съглашение за изкупуване на 100% от капитала на друга известна в района компания – „ Телнет “ ООД, която доставя интернет и телевизия в над 110 обитаеми места в областите Велико Търново, Русе и Габрово.

От всички тези покупко-продажби само последната – тази за „ Телнет “, към момента не е получила утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията. Регулаторът стартира да изследва придобиването през януари 2022 година, само че в последния ден на март разгласи, че моментно приключва процедурата поради:

… съществуването на висящи правосъдни разногласия, по които липсва дефинитивно изговаряне “.

Няколко месеца по-късно Върховен административен съд разпореди обновяване на производството.
Сделката в подтекст
Апетитът на Vivacom да окрупни бизнеса си с интернет и телевизия се изостри след прекосяването на телекома във притежание на United Group – шестият притежател на сдружението след приватизацията му през 2004 година Компанията направи стъпки към разширение на пазарния си дял при закрепените услуги, както и по придобиване на оптична инфраструктура в основни и по-отдалечени райони.

Разместването на пазара се случва на фона на трансформацията при интернет и тв предлагането, откакто дигитализацията поведе потреблението към нови територии. Дейността на операторите от дълго време се простира оттатък телефонията и мобилните данни, като малкия екран също се настани комфортно в портфолиото им. Днес телекомите от ден на ден търсят развиване настрана, да вземем за пример към стрийминг, наличие и даже финтех.

В този подтекст би трябвало да се означи и това, че придобиването на самата Vivacom бе последвано от привличането в фамилията на United Group на най-голямата медийната група в Българя, част от която са „ Нова телевизия “ и уеб страниците „ Нет инфо “.
Притесненията на съперниците
Именно в тази посока са и терзанията на „ А1 България “ ЕАД във връзка с договорката за „ Телнет “. В свое мнение до Комисия за защита на конкуренцията компанията акцентира съществуването на…

евентуален риск главен снабдител на ТВ права, какъвто е „ Нова Броудкастинг Груп “ ЕООД, да е обвързвано лице с негов съперник (Vivacom) “.

Аргументът на А1 е, че не дребна част от себестойността на предлаганата от операторите тв услуга е разходът за телевизионно наличие. Опасението е, че Vivacom ще получи конкурентно преимущество на пазара на дребно на платена телевизия по отношение на трети страни. „ Това може да докара до деформиране на пазарните правила при договаряне на телевизионно наличие като цяло “, показва A1.

А1 показва и безпокойство, че увеличението на пазарния дял на БТК на пазара на предоставяне на платена телевизия на дребно, в композиция с медийното въздействие на една от най-гледаните малките екрани в страната, е допустимо да повреди конкуренцията в страната посредством даване на повече медийно време на БТК за отразяване на тематики, които са в дневния ред на оператора.

Това може да окаже въздействие върху държанието на потребителите и върху решението им за подписване на контракт за избрана електронно-съобщителна услуга. “

По тази линия от БТК припомнят, че те заплащат на „ Нова Броудкастинг Груп “ ЕООД хонорари за предаване на съответните телевизионни канали при равнопоставеност по отношение на всички останали сателитни, кабелни и IPTV оператори. Според тях нотифицираната договорка не може да докара до „ даване на повече медийно време на БТК “, доколкото „ Телнет “ не основава телевизионни или радио стратегии, в които БТК вероятно да получи „ повече медийно време “ в следствие от концентрацията.

Yattel пък възразява против договорката, като се притеснява, че тя ще докара до антиконкурентно държание от страна на БТК посредством оказване на забележителен конкурентен напън върху останалите предприятия на пазарите на дребно. Компанията припомня за разбора на Комисията за контролиране на известията, съгласно който „ Телнет “ е избран като четвъртото по големи на дружество, което обслужва най-вече обитаеми места в качеството си на единствен снабдител, директно след водещите на пазара на дребно БТК, А1 и Булсатком.

Телнет “ е и измежду топ 40 снабдители на закрепен и мобилен интернет към 31.12.2020 година (на 24 място на национално ниво) “, акцентират от Yettel и припомнят, че компанията участва в над 110 обитаеми места, като е един от доставчиците с добре развита мрежа и дистрибуция в тези райони.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР