Преди една година шестима млади учени от САЩ и Европа

...
Преди една година шестима млади учени от САЩ и Европа
Коментари Харесай

Едногодишната симулация на полет до Марс на Хавай приключи

Преди една година шестима млади учени от Съединени американски щати и Европа се включиха в опит, целящ да имитира полет до Марс. Днес изолацията им завършва, съобщи ДПА.

В продължение на 365 дни шестимата доброволци – трима мъже и три дами, живяха в цялостна изолираност от външния свят в специфичен комплекс на ската на спящия вулкан Мауна Лоа в Хавай.

Командир на екипажа е американката Кармел Джонсън – специалист по почвознание и еколог от щата Монтана. Заедно с нея на непринудено изгнание се обрекоха физик, инженер, биолог, доктор и проектант, мечтаещ да проектира непрекъснат жилищен комплекс на Марс.

Специалисти от НАСА и Хавайския университет разчитат опитът да способства за подготовката на първия полет на човек до Червената планета, който американската галактическа организация се надява да бъде сбъднат през 30-те години на този век.

Целта на специалистите е да изследват медицинските и психически проблеми, с които може да се сблъска екипаж на транспортен съд, отправил се на дълго странствуване в далечния космос. Поради тази причина участниците в опита в Хавай трябваше да правят задоволително комплицирани научни проучвания, намирайки се под непрекъснато наблюдаване. Доброволците бяха следени с камери навътре в комплекса и с сензори, прикрепени към телата им.

Двуетажното здание, което в продължение на една година беше непрекъснат дом за шестимата доброволци, се намира на височина 2600 метра над морското ниво. То е с форма на купол с височина 7 метра и с диаметър 12 метра. На първия етаж има изследователска лаборатория, а на втория – дребни спални пространства. Навън шестимата „ пандизчии “ можеха да излизат един път седмично, облечени в галактически скафандри.

От 2013 година това е четвъртият екип от доброволци, „ обрекли се на изгнание “ в самостоятелния комплекс в Хавай. Първите две групи живяха там по четири месеца, а третата – два пъти по-дълго.

Най-дългият от всички сходни опити, имитиращи полет до Червената планета, е „ Марс-500 “, осъществен в Русия през 2010 – 2011 година Тогава шестима доброволци от Русия, Франция, Италия и Китай живяха в цялостна изолираност 520 денонощия – колкото ще отнеме хипотетичен полет до Марс и назад. Експериментът бе сбъднат в Института за медико-биологични проблеми на РАН с присъединяване на Европейската галактическа организация.

Първото нещо, което участниците в едногодишния опит в Съединени американски щати ще получат след завръщането си в действителния свят, са пресни плодове и други храни, с каквито не са разполагали по време на изолацията си.

В комплекса в Хавай ще бъдат осъществени още две сходни симулации, всяка от които с дълготрайност осем месеца. (БТА)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР