Преди една година Филип Достовски бе осъден условно за притежание

...
Преди една година Филип Достовски бе осъден условно за притежание
Коментари Харесай

Легализация на марихуаната? Северна Македония иска да заложи на канабиса

Преди една година Филип Достовски бе наказан условно за владеене на канабис. Едва излязъл от постройката на съда в Скопие, той възпламени джойнт пред камерите.

Това беше " акт на протест против присъдата и тяхната политика ", сподели 41-годишният деятел против възбраната на марихуаната, преборил рака.

Правителството на дребната страна с два милиона поданици в този момент планува да легализира марихуаната, което ще бъде първият подобен случай в Европа.

 В Македония към този момент има 59 лиценза за развъждане на канабис за здравна приложимост Виж още

През 2016 година Северна Македония легализира развъждането и продажбата на производни медицински артикули, разчитайки на един възходящ европейски пазар, с цел да стане " суперсила " в канабиса.

Но законът, цялостен с пропуски, тласна медицинския бранш в неустановеност и множеството от компаниите на процедура са възпрепятствани да продават в чужбина.

Активистите се притесняват, че новите обещания на държавното управление също могат претърпят непредвиден поврат, заяви Българска телеграфна агенция.

Сега на жителите е неразрешено да отглеждат и да използват растението под опасност от правосъдно гонене. Легалните медицински артикули могат да бъдат предписвани единствено за стеснен брой болести.

" Позитивният миг е, че има закон за производството на канабис, отрицателният миг е, че законът е ужасяващ ", споделя Филип Секулоски, който оглавява неправителствена организация, подкрепяща легализацията.

 Първата лицензирана компания за медицински канабис в Северна Македония откри фабрика Виж още

Премиерът Зоран Заев разсъни вяра неотдавна, обещавайки да облекчи разпоредбите за медицинския канабис, както и публичен спор за заверка на потреблението на канабиса с развлекателна цел.

Туристи

" Виждам това като източник на стопански капацитет ", сподели той, споменавайки известните " кофи шопс " /coffee shops/ в Амстердам като метод за привличане на гости.

" Това е област, която има голямо бъдеще, която дава обещание същинско развиване, синоним на съществени вложения ", показва пред Агенция Франс Прес министърът на опазването на здравето Венко Филипче.

Опозицията на държавното управление акцентира, че " обществото не е готово " за тази смяна, която би била от изгода също, съгласно нея, за членовете на фамилията на Зоран Заев, разрастващи активност в бранша. Обвинения, които той отхвърля като изцяло неуместни.

 Зоран Заев поддържа декриминализация и заверка на марихуаната в Северна Македония Виж още

Според Филип Достовски е евентуално управляващите да се притесняват от реакции на незаконните групировки, които извличат изгода от черния пазар.

Правителството изяснява, че първият му приоритет е да разреши на производителите на медицински производни артикули да изнасят изсушените цветове, които съставляват 70 % от европейския пазар.

Засега те могат да продават единствено масла и други екстракти, които са доста скъпи за произвеждане за множеството от шейсетте утвърдени компании от бранша.

" Само 30 % от пазара са налични за македонските компании ", изяснява Златко Кесковски, изпълнителен шеф на NYSK Holdings - една от дребното компании, произвеждащи екстракти, отговарящи на строгите европейски фармацевтични правила.

Край на противозаконната търговия

В края на 2020 година той откри дружно с полския си сътрудник PharmaCann хангар с повърхност 17 800 квадратни метра покрай летището.

На територията на обекта, предпазен с бодлива тел, растенията порастват, нагрявани от ултравиолетови лампи, след което не престават развиването си в голямо по-влажно помещение под наблюдението на градинари в защитни дрехи.

Но в случай че държавно управление дълго се бави, Златко Кесковски се притеснява за своите вложения от милиони евро.

Заинтересованите интернационалните компании, които посетиха страната през 2018 година, има риск да отидат другаде.

" Те чакаха закон, разрешаващ износа на цветове ", споделя той със страдание.

Радетелите за заверка акцентират като причини евентуалните стопански резултати от приложимост на марихуаната с развлекателна цел в една бедна страна, в която междинната заплата е към 460 евро.

Това би означалаво " завършек на черния пазар, опция за легални доходи, нови работни места, нови данъчни приходи ", отбелязва Филип Секулоски.

Употребяващите по този начин или другояче са голям брой, акцентират други деятели. И едно легализиране ще провали проектите на трафикантите в прилежаща Албания.

" Легализиране не значи, че Македония ще бъде залята с марихуана, че децата ще стартират да пушат и ще станат наркомани ", изяснява Огнен Узуновски, 47-годишен притежател на кафене, член на придвижването " Операция либерализация ".

Лечебна?

Той сочи като доказателство ситуацията в американски щати или в страни като Уругвай и Канада, където легализацията наподобява е предходна без проблеми.

Но Европа е надалеч обратно.

Франция, която е първенец в Европа по приложимост на канабис, има доста репресивно законодателство в тази област.

Други като Хърватия или Португалия практикуват анулация на наказателната отговорност, което разрешава владеене на дребни количества, само че принуждава употребяващите марихуана да се доставят на черния пазар.

В Северна Македония преследванията са малко случайни. " Познавам хора, които са били в пандиза за пет грама, а други, които с 50 грама са били осъдени единствено с елементарна санкция ", споделя Филип Достовски.

Той е имал проблеми през 2016 година, когато полицията е намерила в дома му няколкостотин грама изсушени растения, богати най-много на CBD - психотропната молекула на канабиса.

Той ги е употребявал, с цел да прави масло, което съгласно него има лечебни свойства, макар неналичието на медицински изследвания. Той изяснява, че това масло му е дало опция да успокои оток на лимфните възли, настъпил години след лимфом на Ходжкин.

Според него легализацията е неизбежна в идващите пет години. В очакване на това той се придържа към лозунга на своята неправителствена организация: " Порядъчните хора не се подчиняват на неприятни закони ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР