Преди две седмици плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган

...
Преди две седмици плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Ердоган отива при Путин заради кризата, "отворила турските порти" към Европа

Преди две седмици проектите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да събере в Анкара водачите на Русия, Франция и Германия поради Сирия на 5 март се провалиха с гръм и тропот, откакто съветският му сътрудник Владимир Путин се отхвърли.

Преди четири дни събаряне на сирийски самолети от турските сили му донесе покана от Кремъл да посети Москва на същата дата. Днес Путин и Ердоган разискват по какъв начин да се избегне директна борба в миг, когато събитията в северозападната провинция Идлиб усилиха страховете от преден конфликт, а турски бойци умират и тази седмица в офанзиви, осъществявани от сили на подкрепяния от Русия сирийски президент Башар ал Асад.

Дори в деня преди диалозите Русия работеше да укрепи позициите си в Сирия по море и въздух с доставки през Босфора, изпратени са и пет бойни кораба от 28 февруари, до момента в който Москва се тормози, че Турция може да затвори проливите за такива съдове поради последните произшествия, сочи информация на организация " Ройтерс " в данните за морския трафик в района.

В часовете след отхвърли на Путин от четиристранната среща обстановката от южната страна на турско-сирийската граница се разви бързо. След като Турция загуби десетки бойци при въздушен удар от Сирия в Идлиб, бе нужно малко време, с цел да разгласи Анкара формалното начало на интервенция против силите на Асад, а Русия, съдружник на Асад, да предизвести, че турските самолети към този момент би трябвало да внимават в сирийското небе (една от аргументите Анкара да употребява дронове).

Данните не се удостоверяват, само че Турция твърди, че убитите, ранени или пленени сирийски бойци са хиляди. Още седмици преди този момент, когато офанзивите на сирийския режим против цивилни зачестиха при отвоюването на провинция Идлиб, разселилите се от региона в посока турската граница станаха стотици хиляди, а неотдавна надвишиха милион. Това стана и мотив Ердоган да огледа към Европа и да я заплаши с идването на милиони сирийци, довело до паника по външните граници на Европейски Съюз.

Междувременно преговорните позиции на Москва и Анкара се втвърдяват, тъй като нараства залогът: едната страна мисли за икономическите си ползи, другата - за зоните си на въздействие и бежанците на километри от територията ѝ, основали една от най-големите филантропични произшествия на последните десетилетия и подтикнали го да плаши Европа с " отворените турски врати " на северозапад.

Русия желае диалог, Турция - завършек на огъня

Лидерите на Русия и Турция доста пъти са се събирали, с цел да обсъдят Сирия. Разговорите им, в някои от които участваше и Иран (друг съдружник на Асад с мощно наличие на терен в елементи от страната), няколко пъти са водили до оповестяване на буферни зони в Идлиб - последната провинция, където работят (макар и във все по-малка част от нея) най-вече радикални бунтовници, сражаващи се против Асад. Това отлагаше настъплението на режима в Дамаск, подкрепян от съветската бойна авиация, а неотдавна - и от проирански сили, каквито преди нямаше в провинцията.

През април предходната година обаче Асад се върна към концепцията да отвоюва Идлиб с поддръжката на съветската бойна авиация, а през декември ускори настъплението за завладяване на две основни за войната пътни артерии - автомагистралите М4 и М5, едната от които свързва столицата Дамаск с бившето икономическо сърце Алепо.

В хода на това нахлуване Турция, с подкрепяните от нея бойци, се оказа все по-въвлечена в отбраната на някои точки, а силите на Асад разпалиха напрежение към наблюдателните пунктове, основани от Турция там въз основата на споразуменията с Русия. Това подтикна Анкара (чиито бойци пробваха даже да лишават от Асад част от извоюваните територии) да изиска от Русия да усмири сирийския режим и то до края на месеца и да се изтегли зад контрактуваните " деескалационни " линии; в противоположен случай, изясни Ердоган, Анкара ще е принудена да се намеси. Обявявайки интервенция " Пролетен щит " половин ден откакто февруари изтече, Турция още веднъж реши да затвърди визията, че обещае ли военна интервенция в Сирия, извършва.

 Руският десантен транспортен съд
© Associated Press

Руският десантен транспортен съд " Цезар Куников " (на тази архивна снимка) е един от трите такива съда, минали необявено през Босфора към Средиземно море в последните дни дружно с " Новочеркаск " (двата могат да пренесат по над 300 бойци и танкове) и " Орск " (с потенциал за 20 танка и 50 камиона). Москва заяви единствено за две фрегати - " Адмирал Григорович " и " Адмирал Макаров " - след случая с десетки убити турски бойци в Идлиб.

Москва и Анкара обаче са въвлечени в комплицирана игра в Сирия. Турция е съперник на Асад, Русия го поддържа. Анкара работи със сирийски бойци, които се борят паралелно с групи като " Хайят тахрир аш Шам " (обединение, чийто гръбнак е някогашният клон на " Ал Кайда " в Сирия) и укорява Кремъл, че не употребява въздействието си върху Дамаск за завършек на насилието в Идлиб. Москва пък упреква турските управляващи, че не желаят да разделят " умерената " съпротива от джихадистите в района, в противен случай - след удара в четвъртък с десетки жертви от турската войска съветското министерство на защитата съобщи, че това е станало, тъй като турски военни са се смесили с ХТШ.

Вчера представителят на ведомството отиде още по-далеч - Игор Конашенков съобщи, че укрепените позиции на бунтовниците в Идлиб са се обединили с турските наблюдателни постове, и че артилерийски офанзиви против прилежащите, обитаеми с цивилни региони и против съветската военновъздушна база в Сирия се правят всеки ден.

 Подкрепяни от Турция бойци пробват да си върнат град Саракиб от режима.
© Associated Press

Подкрепяни от Турция бойци пробват да си върнат град Саракиб от режима.

Русия удостовери, че е била принудена да се намеси, откакто протурски бунтовници пробвали да върнат под опозиционен надзор град Саракиб и изпратила военна полиция, с цел да подсигурява, че протурските сили ще се откажат от опитите да го овладеят.

#Map #Syria Latest Situation in Idlib | Suriye Gündemi https://t.co/uorOj3xV08pic.twitter.com/dRZQfgDt6Q
- Suriye Gündemi English (@suriyegundemiEN) March 4, 2020

" Русия възприема доста твърда позиция и демонстрира, че е подготвена за спор, споделя, представен от " Ройтерс ", някогашният съветски народен представител Сергей Марков. " Нападение против Саракиб ще бъде нахлуване против Русия. " Човек, директно осведомен с разполагането на съветската военна полиция в Сирия, счита, че (руснаците) са влезнали в Саракиб, с цел да покажат на турците, че рискуват директен конфликт с Москва, в случай че се опитат да го завладяват още веднъж.

Русия счита, че рискът от конфликт сред турските и съветските сили е действителен, продължава същият източник, съгласно който съветската военна полиция е получила заповед да не стреля по турските сили, в случай че някой неин представител не бъде ранен при турска офанзива.

Обикновено, след увеличение на напрежението в Идлиб, Путин и Ердоган се срещат и се договарят за решение, което се проваля и порочният кръг се затваря. Според прессекретаря на Путин Дмитрий Песков особеното този път е, че двамата би трябвало да стигнат до " единно схващане за повода за тази рецесия ", пагубността на следствията от нея и нужните взаимни ограничения за бъдещото ѝ преустановяване, предава ТАСС. Ердоган изяснява по-просто настояванията си - огънят в Идлиб би трябвало да бъде преустановен, сподели той пред публицисти в Народното събрание след съвещание на групата на своята Партия на справедливостта и развиването.

Колко тъкмо въздействие има Кремъл върху Асад

Турция не признава режима на Асад. Ердоган твърдеше, че съветвал тогавашния си сътрудник (още като премиер) по какъв начин да откликне на потребностите на хората, когато започнаха демонстрациите през 2011 година Оттогава Анкара смекчи реториката си, само че едно не се е трансформирало: тя беседва с Дамаск през Москва. Чавушоглу съобщи тъкмо преди месец, че чака от Русия ясно да съобщи посланието: " Не одобряваме извинението " не можем да направляваме изцяло режима. "

Русия доста пъти през тези години е говорила от името на Асад; блокира резолюции в Съвета за сигупност на Организация на обединените нации против ползите му; разгласи договорка (макар и с доста противоречиви резултати) за химическите оръжия на Асад през 2013 година, каквато западът не можа да издейства; в края на септември 2015 година обърна хода на войната, като се намеси на страната на режима против " Ислямска страна ", други джихадисти и елементи от умерената съпротива (каквато съветски представители и споделящи възгледите на Москва с подигравка отбелязваха, че нямало, а в този момент Русия желае от Турция да ги отдели от джихадистите в Идлиб).

 Руският президент Владимир Путин в авиобаза
© Associated Press

Руският президент Владимир Путин в авиобаза " Хмеймим " в Латакия, Западна Сирия. От 28 февруари най-малко 5 пътнически и товарни самолета, ръководени от съветската войска, са пристигнали в Сирия, три от тях - за един ден. За предходните 18 дни са изпратени 12 самолета. Турски източници на " Ройтерс " споделят, че тези ходове са забелязали и е подсилено наличието на турски сили край " Хмеймим ".

Може ли Русия да извърши настояването на Турция? Преди няколко седмици специалистът по Близкия изток Алексей Хлебников сподели за " Дневник ", че въпросът " кой на кого въздейства " е даже несъответствуващ в миг, когато " Русия е заклещена в Сирия и би трябвало да остане ". " Не може да окаже напън върху Асад, в случай че му каже: " Оставяме те самичък и ще загубиш. " Дамаск схваща това и може да е по-независим в дейностите си, а това може да е проблем в скорошната ескалация сред сирийското държавно управление и Турция. Русия не можа да спре или забави напредъка на сирийската войска в Идлиб, продължи той.

Бившият сирийски посланик, в този момент съперник на Асад Басам Барабанди не бе склонен. " Без ролята на Русия в Съвета за сигурност режимът би бил в доста по-лоша форма, " сподели той в телефонен диалог с " Дневник " от Вашингтон по същото време. " Москва има въздействие, само че го употребява за личните си ползи - поради тях да вземем за пример натисна режима да извърши обещанието за конституционната комисия от Сочи. Когато се желае да окаже напън, споделя: " Нямаме такова въздействие. "

Това, което и двете страни не оспорват, е, че Асад нямаше да може да подхване акцията си за връщане на " всеки сантиментър " от сирийската територия без съветска помощ.

Поглед на запад?

Според някогашния съветски посланик Владимир Фролов основен въпрос на срещата е размерът на оставащия " джоб " от погранична територия, който Русия ще разреши на бунтовниците да задържат и където ще може да бъдат подслонени милиони вътрешно разселени сирийци. " Ердоган желае зона, дълбока (45 км), а Москва предлага линия от (13 км) ", споделя за " Ройтерс " Фролов. Според него разполагането на съветски сили в Саракиб е сигнал, че контролът върху автомагистралата М5 север-юг, на която е ситуиран градът, е " алена линия " за Москва и ще остане под неин надзор. Това би наложило Турция да отстъпи от датиращата си от доста месеци позиция да отхвърля да изостави една дузина военни наблюдателни постове по периметъра на зоната за деескалация. Повечето от тези постове в този момент са обкръжени от сирийските държавни сили.

Междувременно Съединените щати упрекват Турция, че макар участието си в НАТО има доста близко съдействие с Русия и сочат за образец противоракетните комплекси С-400, купени от Москва. Турски и интернационалните медии обаче писаха в последните дни, че на Анкара може да се наложи още веднъж да огледа на запад в търсене на помощ поради обстановката в Идлиб. За " Ройтерс " европейски посланик сподели, че въпреки Брюксел да може да предложи още пари, Турция в действителност желае " военна поддръжка " и това е проблем.

Вчера Ердоган описа на конференция, че е изискал от американския си сътрудник Доналд Тръмп да помогне с муниции за дейностите на Турция и подкрепяните от нея сили в Идлиб. По-рано представителят на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри сподели, че Вашингтон би удовлетворил такава молба, защото Турция е съдружник в НАТО.

 Русия е измежду дребното страни, които сирийският президент Башар ал Асад е посещавал, откогато стартира войната в страната му.
© Reuters

Русия е измежду дребното страни, които сирийският президент Башар ал Асад е посещавал, откогато стартира войната в страната му.

Ердоган призна, че Турция понася загуби в спора, само че добави, че ще търси решение дружно с Путин и на конференцията, която ще последва срещата, " няма да има никакви секрети ".

Докато те беседват, държавното управление му не изключва по-сериозно отбранително съдействие със Съединени американски щати в Сирия. Министърът на защитата Хулуси Акар сподели преди две седмици, че Съединени американски щати са изпратили противовъздушни комплекси по границата и не изключи, че Турция " може да получи " и системи " Пейтриът ". Анкара избра съветските С-400 преди време с аргумента, че цената, поиската за " Пейтриът ", е била прекомерно висока.

По-голям ангажимент на Съединени американски щати в сирийската рецесия обаче е нещо, което съгласно специалисти Турция надали ще получи. От друга страна следващото преустановяване на огъня в Идлиб, контрактувано с Путин, не би решило въпроса с над 1.5 млн. разселени в посока Турция сирийци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР