Преди две седмици ни казаха, че трябва да си останем

...
Преди две седмици ни казаха, че трябва да си останем
Коментари Харесай

Сигнал: Кол център задължи служтилите си да си платят PCR тестовете, за да отидат на работа

Преди две седмици ни споделиха, че би трябвало да си останем по домовете и да си създадем проби за ковид, а резултатите да изпратим на ръководителите си. Днес ни осведомиха със известия, че в понеделник би трябвало да представим негативен PCR тест, с цел да ни позволен до работните ни места. Тестовете са за наша сметка, а информация за какво изискват всичко това от нас нямаме.
За това сигнализира пред Фрог чиновник на един от голям брой прът центрове в София. По думите му, там където той работи са към 30 души. Всички са доста млади с най-малко два непознати езика. Собствениците на сдружението са от Израел, диалозите са единствено с задгранични клиенти, а от чиновниците се изискват знания за интернационалната борсова търговия с акции. Ето какво още описа пред екипа ни обезпокоеният юноша:

Част от сътрудниците ми са новоназначени, тъй като текучеството в тези прът центрове е огромно и нямат право на заплатен отпуск, тъй че тези две седмици за тях ще са неплатен отпуск. Това също в този момент го разбираме. Не е ясно, за какво откакто ни обезпечават на относително високи заплати за България, компанията не се ангажира с тестването на всички чиновници, а ни принуждават сами да плащаме два пъти за проби. Колега е получил забележка за какво си е направил първия тест единствено за 70 лева Не са ни задължавали да вършим избрани проби и какъв брой да костват. Сега е наложително да PCR теста, който коства към 120 лв., в случай че не и повече.

Изискването да представиш наложително тест, с цел да те позволен до работа надали го има в някой нормативен документ. Много от сътрудниците се опасяват, че непосредствено ще бъдат уволнени, в случай че не отидат на работа с документите от тестването. Най-неприятното е, че не получихме и никаква информация за какво се постанова всичко това.

Предположението ни е, че някой от мениджмънтът е дал позитивен тест и в този момент се застраховат. Но даже и да е по този начин, неналичието на информация и уместност тормози всички ни.

Отдавна у нас се разяснява, че притежателите на такива прът центрове експлоатират труда на младежи, които занапред стартират работната си кариера. Много от нас са преди малко приключили или даже още студенти. Освен владеенето на езици се изискват и много други познатия. Дори и на фона на заплащането в множеството сектори в страната при нас заплатите да са относително високи, това не може да се каже, в случай че погледнем в западните страни какъв брой коства подобен труд. Това, че не познаваме задоволително правата си евентуално разрешава на работодателите да не са напълно правилни. Тази обстановка, при която наложително сме в отпуски, за наша сметки си вършим проби и условието да покажем тест с цел да не ни уволнят, колкото и да сме наивни, надали е позволена.

Не знаем и към коя институция да се обърнем, само че пък и в случай че подадем сигнал против работодателя си сигурно ще ни изхвърлят. В последна сметка сме прецакани от където и да го погледнеш. А както споделих това за доста от нас е едвам първата ни работа.

Фрог се ангажира да наблюдава случая и да потърси мнението на държавни институции по проблема.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР