Преди две години ви представихме предходното поколение Ford Ranger Raptor,

...
Преди две години ви представихме предходното поколение Ford Ranger Raptor,
Коментари Харесай

Авто Фест, 24.03.2023: Тест на Ford Ranger Raptor

Преди две години ви представихме предходното потомство Ford Ranger Raptor, спортна версия на пикапа на компанията, която разчиташе на туин-турбо 2,0 дизел. Сега нещата са изцяло разнообразни и новият модел е „ най-рапторски “ от всички до момента.

Ford Ranger Raptor може да се назова феномен на европейския пазар. Това е един пикап, модифициран от звеното за моторен спорт на синия овал - Ford Performance за забележете - високоскоростен офроуд. Автомобил, създаващ асоциации с американските монстър тръкове, който разсънва детското и в най-емоционално оперираните хора.

Сега компанията е съумяла по някакъв метод да „ финтира “ ограничаващите всевъзможен възторг европейски еконорми и пуска второто потомство на Ranger Raptor с мотор, който към този момент му подхожда.

Посрещнете Ranger Raptor с бензинов туин-турбо 3,0 литра V6, с цели 4 режима на работа на ауспусите и окачване Fox Racing с интензивно деяние. Честно казано изначало подходихме внимателно към модела. Пикапите в естествения свят се употребяват за работа, притежателите се интересуват от това какво може да се товари в легена и какъв е междинният разход, а не настройката на окачването за спорт. Също по този начин спортните коли и супер-бързите SUV-та са многочислени. В тази обстановка Ranger Raptor наподобява като артист, за който няма основна роля, само че когато го карате по-дълго разбирате, че по отношение на него, другите на пътя наподобяват като кино лентата победител в тазгодишните Оскари.

На фона на всички SUV-Кросоувъри-или-каквото-друго-се-сетите-3в1 скучномобили, модели като този стават все по-желани. Европейските производители към този момент нямат сходен в действителност здрав и недопечен офроудър около опитомяването на Land Rover Defender и остават единствено две варианти – Япония и Съединени американски щати. Най-новите образци, които карахме са Jeep Wrangler и различен представител на Ford – Bronco. VW Amorok и Mercedes X-Class нямат версии с сходни благоприятни условия. От своя страна и Ranger е станал по-комбинативен, тъй като имате място за 5 души при всичките му други качества. Да, дизеловия мотор въобще не му отиваше, само че проблемите са решени, а и наподобява сносно с новия дизайн, стартирал от F150.

Решетката към този момент е солидна, рамкирана от С-образни дневни светлини и отвесни фарове под тях, разграничени в два блока. Броните и праговете са подсилени, калниците раздути, а гумите големи и „ рошави “. С този оранжев цвят пък напряко крещи отдалеко, че нещо не го слуша главата. Дизайн, респектиращ с господство и както към този момент споменахме - напомнящ мощно на монстър тръковете.

Гумите обаче са нетипично удобни и на асфалтов път с висока скорост. Отзад - в легена, който при нас е закрит и щората се ръководи с отдалечено, може да товарите 652 кг, също да теглите каравана или ремарке до 2,5 тона.

Гумите са 37-инчови - в тази ситуация са BF Goodrich All Terrain. Веднага разбирате че  тук има капацитет. Те са едно от най-основните неща в офроуда и с изключение на за сцеплението, дават отговор и за култура като най-лесното нещо, с което да го увеличите. Металната кора под мотора също подсказва, че нещата са съществени, само че Ranger не наподобява прекален, а по-скоро балансиран.

Маниаците от Ford Performance са се раздали и вътре. Спортни седалки с черно-оранжева тапицерия и лого Raptor, волан с перфорирана кожа на местата за захват и ралиджийски червен маркер в центъра (на 12 часа), огромни керамични пера за ръчна промяна на предавките на 10-степенния автоматик. Наситената спортна страст ви обзема още щом прекрачите прага - естествено с надпис Ford Performance. Геймърите доста биха се зарадвали на напълно цифровото табло зад кормилото, което ви посреща с ефектни графики щом стартирате мотора и заимствания от електрическия Mustang голям вертикален сензорен екран на централната подпора с 12.3 инча диагонал. Ние обаче, предпочетохме да се насладим на обичани рок части, които звучат още по-мотивиращо от първокласната аудиосистема на бутиковия датски производител Bang & Olufsen. Но най-много на страхотния тон от спортната изпускателна система, който се трансформира според от определените режими на шофиране или ръчно от един бутон в четири степени - спокоен, естествен, състезателен или „ Баха “, кръстен на именитото офроуд рали.

От R бутона на кормилото разбирате какви са режимите на другите елементи, имате обособени бутони за мотор, кутия, окачване и ауспуси, както в суперколите.

Позицията за каране е чудесна, даже и в доста тежки прекосявания през гората, обзорът е добър и виждате задоволително от терена. Имате добър надзор, седалките се държат на място, в което боравите чудесно с кормилото. Самият интериор наподобява актуален с всичко належащо и с него се борави елементарно.

Времето за ускоряване до 100 км/ч е 7,9 сек, а оптималната скорост 180 км/ч. Което не е международен връх, само че силата на колата е отвън пътя. Там също може да ги реализира и поддържа. Моторът е инсталиран ниско в самата рама шаси, има 292 к.с. и 491 Нм оптимален въртящ миг при едвам 2300 об./мин. Няма изключително огромна турбо дупка, има и режим антилаг, настъпвате педала на газта и веселбата стартира през 10-степенна автоматизирана кутия с ръководство през планки.

Спортните му амортисьори FOX към този момент могат да се настройват и ръчно в три степени на неотстъпчивост, според от това дали ще давате газ по пътищата или ще пружинирате по неравности. От сходна машина очаквате гигантско разлюляване в завоите. Нищо сходно - оправя се не по-зле от лека кола. Единственото друго е, че не усещате съвсем никакви неравности и през легнали служители на реда може да „ прелетите “ умерено с 50-60 км/ч.

Раздатката е двустепенна, от роторен бутон на конзолата избирате режимите за тиня, лед, пясък, сняг и каквото друго се сетите, също има обособен бутон дали да карате на задно, автоматизирано 4х4 или заключено 4х4, както и понижаващите предавки. Дори не се постанова да заключвате диференциалите, с цел да минете през много огромно нанагорнище с канали. От екрана виждате работата на диференциалите, също имате и 360-градусова картина, с цел да не ударите камък или друго затруднение.

Разбира се, имате блокаж и на предния, и на задния диференциал, както и помощник за подкрепяне спускането по надолнище. Водачът може да избира сред 7 режима на ръководство - естествен, състезателен, за хлъзгави настилки като дъжд, трева и сняг, за още по-хлъзгави като тиня и дълбоки коловози, за пясък, за катерене по скали и най-интересният, наименуван Баха на именитото офроуд рали.

Заключване на диференциали? Бавни предавки? В множеството случаи няма да имате потребност даже от тях – единствено с превключване на режим за тиня, преминахме необезпокоявани през началото на едно от обичаните трасета на офроудърите над Лукорско на една крачка от столицата в подножието на Стара планина – скалисто трасе с много положителни като величина канавки и оголени камъни – без нито едно планиране и терзание, че някъде по пътя нещо от шасито може да опре някъде. Тягата е задоволителна, култура също, както и ъгъла на офанзива.

Карахме автомобила в единствените два същински зимни дни досега и условия за високоскоростен офроуд нямаше. Но пък да се поровим в преспите напълно не беше по-малко наслаждение.  Разбира се, нямаше по какъв начин да не преминем единствено на задно и да изключим контрола на сцеплението, с цел да се порадваме по какъв начин този колос върти задна част.

Функционалността на Ranger Raptor е впечатляваща. Двойната му кабина събира петима възрастни, а легенът откъм гърба - внушителни като размер товари. Само би трябвало да съобразите, че за разлика от общоприетия Ranger, който може да носи към звук, тук товароносимостта е понижена до към 700 кг поради спортното окачване.

Ranger Raptor не е на ниска цена. Версията с двулитров мотор стартира от над 144 000 лева, а тази с 3-литровия V6 от близо 156 000 лева Може и да звучат доста за пикап Ford, само че сещате ли се за автомобил с сходни благоприятни условия, който да е по-евтин. Изобщо, в случай че се замислите, сещате ли се за автомобил с сходни благоприятни условия?

Реално Ranger Raptor към този момент е европейски мини F-150 Raptor - от същинските. Оръжие, с което с изключение на да се забавлявате, може да ползвате и за потребна работа.

Истинските офроудъри освен в никакъв случай не са били евтини, само че и са задържали цената си през времето. В тези скучните ни времена, те стават още по-ценни и не се тормозете от загуба на стойност. Ако имате авантюристичен дух и „ прелитането “ през автомагистралите не ви е по нрава, а най-малко един път в месеца желаете да стигнете „ е там “ на картата, без значение дали има път или не, то „ дребния “ Raptor може доста и наподобява добре на всичко от горната страна.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР