Преди две години софиянци категорично преизбраха на поста й кмета

...
Преди две години софиянци категорично преизбраха на поста й кмета
Коментари Харесай

2 години Видими резултати в София - прогрес или провал

Преди две години софиянци изрично преизбраха на поста й кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Тя завоюва или задържа утвърждението на съгражданите си с стратегия озаглавена "Видими резултати за София ".

Средата на втория цялостен мандат на кмета може би е вярното време за равносметка по отношение на към този момент видяните и обещаните резултати за града освен това ръководство.

Обрат в края: Фандъкова отново желае асфалт на "Дондуков "

"Спаси София " сподели фотоси: "Ремонтът на "Дондуков " е един от най-лошите в София "

Програмата на Фандъкова съдържаше няколко съществени цели. Сред тях са София да бъде Зелен град; по-добър град за живеене и придвижване; град на новите технологии и възможности; град на младите и активните; град, отворен към хората.

Във всеки един от тези съответни ресори градоначалникът можеше да се похвали с съответно свършена работа, както и със смели хрумвания, повече или по-малко съответни.

Една сфера от градската политика свързва всички тези показа за по-добрата София - превоза.

В средата на мандата взехме решение да се поинтересуваме какви са приключените и идни "видими резултати " в метода и опциите за напредване на столичани и самата инфраструктура за водачи, пешеходци, велосипедисти и ползватели на градския превоз.

Попитахме две институции. Едната е самата община, ръководена от Фандъкова. Другата е гражданската организация "Спаси София ".

Отговорите на общината и деятелите обрисуват две паралелни действителности, в които наподобява съществува столицата.

Първата тематика, за жалост, е непреходна и в никакъв случай не стопира да е настояща - некачественото осъществяване на скъпи поправки в София.

Столична община: Всеки ремонт се ревизира деликатно и при съществуване на недостатъци те биват поправени за сметка на компанията реализатор. Както знаете предишния месец беше наложена глоба от 130 хиляди лв. върху компанията, ремонтираща бул. „ Шипченски проход “. Наскоро бяха прекъснати и три контракта с две от компаниите реализатор поради некачествени поправки на улици в София. Безкомпромисни сме по отношение на допускането на сходно безгрижие при осъществяването на поправки засягащи транспортната инфраструктура на града.

"Спаси София ": Столичната община би трябвало да разбере и обществено да признае, че има проблем. Че този проблем не се взема решение с прибързани поправки на следващата изобличена скотщина, а с целенасочени промени в метода на общината към упражняването на инвеститорският ѝ надзор. До този миг, Столична община покорно приема неприятното качество и механизмите ѝ се задействат само и единствено по проблеми, провокирали възмущението на хората в обществените медии. Последен сходен образец са колчетата в тунела на НДК: в случай че не бяха оповестени във Facebook, общината щеше да ги одобри и в този им отблъскващ тип.

Ремонтите в София, с изключение на с ниско качество на осъществяване, се характеризират с извънредно ниско качество още на равнище план. Липсва амбициозност, липсва дарба и предпочитание да се откри положително решение, да се изясни и отбрани пред обществеността и да се демонтрира, че то може да работи. Вместо това имаме механично пречертаване на съществуващо състояние с козметични промени на места и преасфалтиране на улици без мисъл, без цел, без изразено предпочитание изискванията за всичките им ползватели да се трансформират към по-добро.



Велосипедните трасета в София:

Столична община: Стремим се да развиваме велосипедния превоз в София, това е една от главните цели върху които сме се съсредоточили. През миналата година направихме велоалеи по две от централните улици на града – ул. „ Г. С. Раковски “ и бул. „ Дондуков “. Плановете ни са да продължим към този момент направената алея по бул. „ Дондуков “ до моста Чавдар и след него, също по този начин следва обособяването на вело трасе и по към този момент ремонтираните булеварди – бул. “Монтевидео “ и бул. „ Овча купел “, като целим да предоставим едни налични и безвредни условия за колоездачите.

Процедурата за „ Обществен велосипед “ (леснодостъпна социална услуга за прилагане на колело под наем) е завършила и е определен концесионер, само че сега решението на Общински съвет предстои на обжалване.

"Спаси София ": Какви велотрасета? В София има две велотрасета: по бул. Цар Борис III и по бул. Ломско шосе и бул. Мария Луиза. Всичко останало е правено без мисъл, без подобаващ разбор. Направеното на бул. България – на тротоара, не е велотрасе; на скоростни булеварди като на бул. Тодор Александров и бул. Никола Мушанов – без уместно обезопасяване, отново не е велотрасе. Велолентите, като на ул. Г. С. Раковски, които се вършат единствено, с цел да се каже, че нещо се прави, а не по този начин, че да правят работа, не са велотрасета, а са мотив против велолентите, който общината подарява опакован и с панделка на всички обезпокоени от неочакваното стесняване на платното водачи.

Модернизацията на градския превоз:

Столична община: Изграждането на третия лъч на метрото непроменяемо е най-големият план за модернизацията на градския превоз. Паралелно с това планираме ремонт на релсовия път по бул. „ Цар Борис III “ и ул. „ Каменоделска “. Също по този начин са планувани и настоящи поправки по значими пътни артерии за града.

През миналата година бяха доставени 28 нископодови трамвайни мотриси от Базел, които доста обновиха електротранспорта на София. Предстои да бъдат закупени и 13 нови трамвайни мотриси, които ще се движат по трасето на Цар Борис III. Автобусният парк на столицата също се усъвършенства доста със закупуването на 60 нископодови газови рейса, а сега тече процедура за снабдяване на още 120 газови рейса от най-голям екологичен стандарт. По този метод междинната възраст на рейсовете ще бъде сред 6 и 8 години, което е един доста добър европейски стандарт. Паралелно с това се работи и по доставката на 20 електробуса. По този метод до 2 години автопаркът ще бъде фрапантно сменен.

"Спаси София ": Модернизация на градския превоз в София на практика няма. За пасажера няма значение дали ще виси в задръстването и ще пилее времето си в нов, или остарял трамвай. Модернизация на градския превоз значи да го направиш конкурентоспособен на останалия трафик: да комфортен, бърз, постоянен и прелестен за пътешестване.

От всичко това, „ прелестен “ е най-лесната мярка и може би по тази причина Столичната община се преструва, че изпълнявайки единствено нея е постигнала някакви забележителни триумфи. През 1990 година в София има над 400 трамвая. В момента целият трамваен парк е от към 270. Така ли се модернизира градският превоз? Спад в броя транспортни средства има в Столичен автотранспорт, където още не сме видяли поръчка на нови рейсове, която да не е за заменяне на чакащи за брак.

Кога би трябвало да проработи единната система за таксуване във всички транспортни средства на градския превоз, която да разреши възнаграждение на билет на цена, съобразена с времетраенето/дължината на пътуването?

Столична община: Предвидено е системата да проработи до 2020г. (този мандат на Йорданка Фандъкова е до края на 2019 - б.р.) Тя ще разрешава пътешестване с един билет допълнително от едно транспортно средство с таксуване по време или/и по разстояние. Освен това зареждането на картите и закупуването на единния превозен документ ще може да става през компютър, смарт телефон или банкова карта, които ще служат и като притежател на е-билета.

"Спаси София ": Единната система за таксуване я чакаме към този момент над десетилетие. Няколко седмици преди ЦГМ да предложат нарастването в цената на билета (от 1 лева на 1,60 лева през 2016 - б.р.), нашата организация предложи билетните автомати в трамваите и тролейбусите, единствените остатъци от почналия и безславно починал опит за въвеждане на единна система, да продават билети, струващи 1,50 лева и важащи 90 минути за всички транспортни средства. От ЦГМ дадоха отговор, че подобен билет, какъвто съществува във всички европейски градове, бил стопански неефикасен и дискриминационен. (в близкото минало билет на база времетраене съществуваше в софийския градски превоз - б.р.)

Кога ще проработи интелигентната система за ръководство на трафика? (т.нар. "умни светофари ")

Столична община: Интелигентната система за ръководство на трафика работи за 190 кръстовища, където светофарните уредби са осъвременени. Нашият проект е само нейния обсег да се уголемява. Системата за ръководство на трафика ни оказва помощ извънредно доста за приоритизиране придвижването на градския превоз и спазването на неговите написания.

"Спаси София ": От както стартира слагането на тези "умни " светофари, Столичната община упорства, че те щели да дават приоритет на градския превоз, само че никой - нито кмета Фандъкова, нито някогашният (вече) зам.-кмет по превоза Любомир Христов, който инициира поръчката им, не можа да изясни по какъв начин.
 Пресичане на Петте Кьошета Пресичане на Петте Кьошета
Парите за слагането им бяха усвоени, само че още не сме видяли резултати: светофарите към момента хващат колите на градския превоз, а пешеходците даже на натоварени кръстовища като Лъвов мост, Петте кюшета и пл. Македония би трябвало да декларират предпочитание да пресичат.

Фактът, че общината чака пешеходците да "молят " светофара да пресекат, демонстрира, че за общината са по-важни колите, вместо пешеходците.

Съмняваме се, че все пак ще получим самопризнание, че "умните " светофари не бяха интелигентна инвестиция.
 Зимно запушване на Зимно запушване на " Орлов мост "
Постигна ли се понижаване и облекчение на автомобилния трафик в София?

Столична община: Значително е облекчено придвижването по софийските улици. По данни от дирекция „ Управление и разбор на трафика “ с до 30% се е понижило времето за напредване от първичната до крайната точка на пътешестване за територията на София. Все отново е значимо да напомним, че се стремим да превърнем София в град за хората, като се понижи общият авто трафик и се обезпечат повече успокоени зони или такива, които са напълно пешеходни.

Спаси София ": Според публични данни на Центъра за градска подвижност, сред 2011 и 2014 година градският превоз в София е изгубил 45 милиона пасажери. Тези хора не са изчезнали. Те още пътуват всеки ден, само че не в градския превоз, а в персоналните си коли. През 2012 година се пусна в придвижване цяла нова линия на метрото, привлякла 30 милиона пасажери. И все пак, имаме загуба от 45.



Няма по какъв начин да се облекчи автомобилният трафик, в случай че не се прави нищо за основаване на нови, скоростни и самостоятелни трасета за градския превоз, а в противен случай – за последните 10 години в София са закрити или демонтирани близо 25 км трамваен релсов път, а са издигнати едвам 5. Друг образец е бул. Тодор Каблешков – откакто близо десетилетие не се направи нищо, с цел да се отчужди трасето му, в този момент ще се строи единствено авто път, вместо да се прокара трамвайното трасе. А, на въпросите: какви промени в градския превоз ще последват от построяването му, никой в общината не може да отговори.

Въпреки потребността и макар смешно ниската им цена, Столичната община отхвърля да поставя трамвайни ограничители, пречещи на колите да задръстват трасетата на трамаите. Как ще се понижи автомобилния трафик, в случай че той е висш приоритет за возещата се в Мерцедеса на НСО госпожа Фандъкова?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР