Преди два дни Продължаваме промяната публикуваха предизборен клип, в който

...
Преди два дни Продължаваме промяната публикуваха предизборен клип, в който
Коментари Харесай

Брифинг пред Централния софийски затвор? Много креативно, спор няма…

Преди два дни „ Продължаваме промяната ” разгласиха избирателен клип, в който сякаш разказват скица за прикриване на злоупотреби с пари от еврофондове, уличаваща висши представители на ГЕРБ и ръководители в държавната администрация. Това най-малко са изказванията на Политическа партия, в частност - на Кирил Петков, който в понеделник качи видеоклипа на персоналния си профил във Facebook, като думите му бяха: „ Подготвяме сигнал до Европейската прокуратурата. За първи път провалените политици на прехода ще бъдат разследвани от прокуратура, която няма да разпъва чадър над тях ”.

Главно настоящо лице в клипа на Политическа партия, набедено за прикриването на крупни измами и злоупотреби, е Добринка Михайлова – сегашен шеф на Дирекция „ Одит на средства по районни политики ” в Министерството на финансите, която бе уволнена от Асен Василев, само че по-късно, възобновена на тази позиция от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Както написа и в профила си във Facebook Петков, „ Продължаваме промяната “ е изпратила сигнал до европейската прокуратура за злоупотреби с евросредства по време на ръководството на ГЕРБ. „ В този сигнал става дума за милиони евросредства и техният одит по какъв начин са се разпределяли еврофондовете през годините на ГЕРБ и по какъв начин одитът е бил осъществяван. Главното настоящо лице се назовава Добринка Михайлова ”, съобщи пред публицисти той, допълвайки, че са били арестували преди този момент и Бойко Борисов, само че българската прокуратура, в частност основният прокурор Иван Гешев, са опънали над ГЕРБ и Борисов и „ по тази причина Борисов беше освободен след 24 часа ”`.

Разликата в този момент била, че новият сигнал бил обвързван единствено с евросредства, което означавало, че работеща антикорупционна комисия, дружно с европрокурори, могат да доведат до действителни присъди и повдигнати обвинявания, продължи да каканиже Петков. За да звучи още по-убедително, той и Асен Василев спретнаха спонтанен брифинг не къде да е, а пред Централния софийски затвор. Много изобретателно, спор няма.

Петков стигна и по-далеч, обвнявайки даже Брюксел, който по думите му „ си е затварял очите за близо 5 милиона лв., неправерно изхарчени по времето на Борисов ”. Поради което, натърти Петков, Политическа партия още през април сезирали Европрокуратурата, чиято работа била да потвърди изказванията им. Не знам какво са правили и доказвали ли са нещо, само че към този момент 6 месеца ни тон, ни вопъл в сходна връзка от страна на Лаура Кьовеши и подчинените ѝ. Явно и те са в схемата…

Всъщност проблемите са няколко. Първият е, че Петков стъпва на една остаряла и опровергана даже от съда неистина, пробвайки се да изфабрикува нова. В края на август втора инстанция на Софийския административен съд реши, че карцерът на някогашния министър председател Бойко Борисов през март, е бил противозаконен, като присъди и 480 лева обезщетение на водача на ГЕРБ.
С това решение се удостоверява и първата присъда, че Борисов е бил арестуван нелегално от полицията. Впоследствие прокуратурата не откри данни, върху които би могла да продължи ареста или да повдигне обвинявания, и той беше освободен.

Разпореденото задържане на Бойко Борисов не покрива стандарта за непроизволност и правда, е открила в този момент втората инстанция на административния съд. Освен това служителите на реда са нарушили и Европейската спогодба за правата на индивида, която изисква арестувания неотложно да бъде известен за аргументите за ареста.

Още в края на март в страната ни пристигна и задача на Европейската национална партия (ЕНП), която откри, че задържането на Борисов (както и на Владислав Горанов и Севделина Арнаудова), и обиска в дома му, са в прорез с върховенството на закона. Те бяха безапелационни, че правилото не може да е: „ Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, тъй като желая да защитя върховенството на закона. ”

Преди седмица Европейският парламент също обсъди случая със задържането на водача на ГЕРБ, като в дневния ред беше включен настоящ въпрос „ Незаконно задържане на водача на опозицията в България ” по искане на ЕНП. Евродепутати осъдиха задържането на Борисов и споделиха, че върховенството на закона би трябвало да важи за всички. Лично водачът на ЕНП Манфред Вебер заяви, че този акт е бил нарушаване на главния принцип на правовата страна в България.

Та върша тази вметка, с цел да уточня, че е неуместно Кирил Петков да приказва за чадър от прокуратурата, откакто съдът реши, че се касае за противозаконен арест, задача от ЕНП още през март означи, че е погазен законът, а в този момент – през септември, не къде да е, а даже в Европарламента тематиката бе предмет на разискване. Още по-нелепо е не просто от Политическа партия още веднъж да я повдигат, а да я употребяват за основа на въпросното предизборно видео.

И с цел да бъде цялостен резилът на Промяната, през вчерашния ден Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз ” към Министерството на финансите пусна позиция във връзка изказванията на Петков. „ Във връзка с публикуваното в медиите на 19.09.2022 година изказване на политически лица от партия „ Продължаваме промяната “, показваме безапелационното си противоречие с изложените изказвания за непозволени дейности в Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз “.

В позицията се споделя още, че одитните органи рапортуват директно и регулярно на Европейската комисия резултатите от работата си, като това включва и Годишен надзорен отчет, който показва резултатите от систематичните одити, одитите на плановете, осъществени на база одитна извадка и одитите на докладите, а описаните нагоре резултати се правят оценка от Европейската комисия, която приема или отхвърля да одобри резултатите от одиторската работа по съответната стратегия.

„ До този миг Европейската комисия и Европейската счете палата правят оценка работата на Одитния орган ИА ОСЕС като съответстваща напълно на европейското законодателство, насоките на Европейската комисия и интернационално приетите одиторски стандарти ”.

Че Петков и компания не осъзнават какви може да са следствията за системата за ръководство и надзор на средствата от Европейски Съюз, поради клеветите им, е ясно. Но да се пробват да внушат, че царува навсякъде преодоляване на прокуратура, съд, изпълнителните организации, та чак Брюксел и евродепутатите, е не просто неуместно, а плод на болните им мозъци.

Фиксацията, която Петков има по отношение на ГЕРБ и Борисов, не е вест. Беше пределно ясно, че по време на предизборната си акция, с оглед и на все по-застрашително намаляващите планирани резултати за Политическа партия, те ще се опитат за следващ път да яхнат тематиката, поради която предишния път хиляди наивници им повярваха и ги изпратиха в Народното събрание. Но този път стигнаха още по-далеч, пробвайки се да дискредитират и Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз ”, по този метод и Министерство на финансите, а най-сетне – и България.

Виктория Георгиева, коментар за 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР