Преди дни Volkswagen Group реши да електрифицира своите европейски заводи

...
Преди дни Volkswagen Group реши да електрифицира своите европейски заводи
Коментари Харесай

Volkswagen сложи батерия и на Tiguan

Преди дни Volkswagen Group реши да електрифицира своите европейски фабрики в гонене на задачата си да стане световен пазарен водач в електрическата подвижност до 2025 година Бъдещите вложения, които ще бъдат ориентирани най-вече в електрическа подвижност и цифровизация, за първи път ще съставляват максимален дял от общите вложения от 159 милиарда евро, а точно 56% или 89 милиарда евро. Volkswagen чака до 2026 година един на всеки четири продадени автомобила да има задвижване с акумулатори.

На този декор не би трябвало да има сюрпризирани, че един от най-продаваните кросоувъри на марката също се причислява към големите упоритости на марката и концерна. В случая приказваме за плъг-ин хибридната версия eHybrid, позволяваща на притежателя си прави множеството си ежедневния пътувания на ток.
 STOP&GO: Системата мощ на 1,4-литровия TSI мотор и електромотора е 245 к.с. и 400 Нм.
Започвам напряко от задвижването, което е и най-любопитната част в тази настройка на Tiguan. То е поверено на добре познатата компановка (от Arteon и др.), сплотяваща 1,4-литров TSI с мощ 150 к.с. и електромотор, разрастващ 110 к.с. Комбинираната систематична мощ е 245 к.с. и 400 Нм въртящ миг. Той се предава единствено към предните колела, като форсира eHybrid до 100 км/ч за 7,5 секунди.

Литиево-йонната батерия е с потенциал 10,4 kWh, допускащ пробег до 50 км (по цикъла WLTP) на ток. Това не наподобява кой знае какъв брой, а и някой би се заял, че е с няколко километра по-малко от главните съперници ( например). Но не считам, че това е значително. Тук значимо е друго.
 STOP&GO: Проучване на Федералното министерство на превоза споделя, че 95% от всички ежедневни пътувания в Германия са на разстояние по 50 км.
Проучване на Федералното министерство на превоза споделя, че 95% от всички ежедневни пътувания в Германия са на разстояние по 50 км (в Съединени американски щати пробегът е много по-малък). Което жестоко значи, че с този автомобил бихте могли да се движите най-вече (ако не само) на ток. Условие за това е да зареждате батерията най-малко един път на ден (на 2,3-киловатов домакински контакт или на домашна зарядна станция с мощ 3,6 kW), а два пъти даже ще е оптимално. Плъг-ин хибридите най-често са атакувани от природозащитните организации за обстоятелството, че биват карани най-вече на главното им задвижване, а точно ДВГ. Това в действителност е проблем, само че по-важното е, че е груба неточност, защото по този начин се лишавате от най-голямото преимущество на автомобила – икономията и опцията да го карате единствено на ток, в случай че дневните ви пътувания са в границите на 40-ина километра.
 STOP&GO: В домашни условия батерията се зарежда на 100% за 5 часа, а от стенно зарядно за 3,4 часа.
Аз зареждах единствено един път, освен това стоях на станцията едвам към половин час, само че все пак реализирах в действителност впечатляващ междинен разход от 6,8 л/100 км при към 550 км пробег, главният от които отвън града. Особено проблематично за плъг-ин хибридите е придвижването по автомагистрала, а аз направих едно пътешестване София-Пловдив-София. Това е по този начин, тъй като на автомагистрала се кара с висока скорост и няма доста опция за регенериране на сила. Не подобен е казусът с качването до Мальовица и противоположния маршрут, който е най-вече втурване, т.е. пълнене на батерията и доста рядко включване на ДВГ-то.

Иначе eHybrid започва постоянно в режим E-Mode (ако батерията е с задоволително заряд и температурата й не е под -10⁰С). С бутон може да се задейства режим GTE, с цел да се възползвате от цялата систематична мощ, само че този автомобил не е бегачка, по тази причина аз се доверявах на класическия хибриден режим. Тук има опция да изберете какъв % от заряда на батерията да запазите за по-късен стадий, да вземем за пример в случай че се движите извънградско и последната част от маршрута ви е в града, с цел да го изминете единствено на ток.

Ако активирате навигационната система и зададете последна точка на пътешестване, Tiguan автоматизирано ще балансира придвижването на ток и с ДВГ. „ Мозъкът” на автомобила проучва типа на пътя и даже следи топографията на терена, с цел да употребява електричеството по най-ефикасния метод.
 STOP&GO: Благодарение на чистия потенциал на литиево-йонната батерия от 10,4 kWh, Tiguan eHybrid може да мине на ток до 50 км по цикъла WLTP.
Управлението на Tiguan eHybrid е повече от умерено. Автомобилът е добре изолиран от шума от пътя, превключването сред електрическия мотор и мотора с вътрешно горене е гладко, а 6-степенната DSG трансмисия сменя предавките без доста планиране. Интересното е, че макар спомагателните 135 кг от батерията, возията не се усеща прекомерно твърда. Автомобилът не е предопределен за спортни осъществявания, по тази причина наклонът на каросерията в завои с по-висока скорост е понятен.
 STOP&GO: Батерията прибавя 135 кг (до общо 1819 кг) и лишава част от багажното поделение.
Интериорът на Tiguan ми е прочут, по тази причина ще отбелязвам единствено главното. Моделът у нас се предлага в равнища на съоръжение Elegance и R-Line. Както постоянно, тук приказваме за функционална и ергономична класификация, велуреният салон също е повече от прелестен. Дигиталното приборно табло и екранът на централната подпора са ясни. Интересно е, че обичайните регулатори на климатроника са сменени от сензорни панели и плъзгачи, които някои клиенти може да не харесат, само че регулирането на функционалностите на Апелативен съд е разумно и интуитивно. На задните седалки има задоволително място, само че като проблем може да се регистрира пониженият багажник по отношение на версиите единствено с ДВГ, защото батерията е под задните седалки, а резервоарът е препозициониран обратно.

Сред софтуерните акценти на Tiguan се включва и новата гама инфотейнмънт системи (изградени на основата на напълно новата модулна платформа MIB3), които обезпечават на потребителя богати благоприятни условия за съгласуваност и разнообразни онлайн услуги. В взаимозависимост от равнището на оборудването, инфотейнмънт системите MIB3 оферират и напълно нови функционалности, измежду които гласово ръководство и достъп до стрийминг услуги като Apple Music да вземем за пример.
 STOP&GO: От домакински ел. контакт батерията се цялостни на 100% за 5 часа.
За край оставям тематиката с цената на автомобила, която е с към 8000 лева по-висока от стартовата цена на 2,0-литровия TSI със 190 к.с. Но в случай че съпоставим идентичния по мощ (245 к.с.) 2,0 TSI 4Motion с 1,4 eHybrid, то плъг-ин хибридът е с към 3000 лева по-евтин (82 815 против 79 553), само че, да, хибридът няма 4х4 задвижване. Затова тук ще посока и цената на упоменатия към този момент (225 к.с.), който започва от 79 000 лева с Данък добавена стойност и стига до 89 500 лева за Vignale. При Tigaun разликата сред двете равнища Elegance и R-Line е под хиляда лв..

Технически характерности

Volkswagen Tiguan 1,4 eHybrid

Размери

Дължина, мм: 4486

Широчина, мм: 1839

Височина, мм: 1654

Междуосие, мм: 2677

Тегло, кг: 1819

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен размер, куб. см: 1395

Макс. мощ, к.с.: 150

Макс. въртящ миг, Нм при об./мин: 150 при 1550-3500

Електрическо задвижване

Ел. мощ, к.с.: 115

Номинален потенциал на батерия, kWh: 10,4

Системна мощ, к.с.: 245

Въртящ миг, Нм: 400

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 205

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,5

Среден разход, л/100 км: 1,7

Комбиниран разход на сила, кВтч/100 км: 16,8

Вредни излъчвания СО2, г/км: 39

Бацова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: 79 553

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР