Преди дни руското Министерство на отбраната публикува видео запис от

...
Преди дни руското Министерство на отбраната публикува видео запис от
Коментари Харесай

National Interest: Руските „Калибри” достигат и Европа, и зад океана

Преди дни съветското Министерство на защитата разгласява видео запис от изстрелването на крилата ракета с морско базиране „ Калибър ” от атомната подводница „ Северодвинск ” в Баренцово море. Това става мотив за разбора This Video Proves Russia`s Attack Submarines Can Attack Any Target on the Globe на Дейв Маджумдар в The National Interest. „ Този видеозапис удостоверява, че съветските ударни подводници могат да нападат всяка цел на земното кълбо – установи американското издание. – А след довеждане докрай на Студената война на това бяха способни главно военноморските сили на западните страни.”

Действително съветският ВМФ е в положение „ да нанесе ракетни удари по по-голямата част на Северна и Западна Европа със своите надводни бойни кораби и не атомни подводници”, продължава The National Interest.

„ По подобен метод Северният, Балтийският, Черноморският и Каспийският флот могат да съставляват опасност за обширни територии в Европа и Близкия Изток. Възможно е ракетите да долетят и до някои страни от Персийския залив” – смята старшият помощник на James Martin Center Николай Соков.

Според NI, целия собствен капацитет „ Калибрите” ще го показват, когато ги разположат на атомните подводници на Русия. „ Отчитайки скоростта и способността на съветските атомни подводници за скрити дейности и пренасяне по целия свят, Москва може да ги употребява с „ Калибри” на борда за нанасяне на удари по цели във всяка точка на земното кълбо, употребявайки елементарни или - при положение на Трета международна война – нуклеарни бойни глави” – се притеснява Дейв Маджумдар.

Всичко това значи, че Съединени американски щати „ повече не владеят монопола за нанасяне на далечни прицелни ракетни удари” – прави извод изданието. Появяването на оръжие като крилатите ракети „ Калибр” значи, че в този момент обекти на територията на Съединени американски щати „ могат да се окажат под прицела на други велики държави”. „ За Вашингтон това е опасност, с която Щатите не са се сблъсквали от момента на раздробяване на Съветския съюз през 1991 г.”, обобщава The National Interest.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР