Преди дни президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви частична

...
Преди дни президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви частична
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Путин плаши с ядреното копче

Преди дни президентът на Руската федерация Владимир Путин разгласи частична военна готовност в Русия. В телевизионно послание той съобщи също, че няма да се поколебае да използва нуклеарно оръжие и че не блъфира. Бившия боен министър Тодор Тагарев разяснява пред " 24 часа " по какъв начин ще се развие войната в Украйна и какви ще са следствията от нея.

" Няма никакви гаранции за това, че ще остане “ограничена готовност ”. Указът на съветския президент не включва съответни параметри на тази готовност. Той включва един пункт, който реферира към секретно приложение.

Всички детайлности се основават на изявлението на министъра на защитата Сергей Шойгу, излъчено незабавно след оповестяването на частичната готовност. Там той дава избрани параметри, само че те не са ангажиращи за Кремъл. Шойгу приказва, че към 300 000 души ще бъдат призовани да се включат в армията, както и че няма да бъдат включвани наборни бойци. За мен 300 000 не е ограничаване и на процедура всеки, който по какъвто и метод е служил в армията, ще предстои на апел.

Шойгу споделя, че имат 25 милиона мобилизационен потенциал и ще призоват 1,1%. Наистина ли ще бъде стеснен апелът до триста хиляди – можем единствено да гадаем.

Мобилизацията стартира незабавно, значи е готова по-рано. Путин споделя, че е издал указа по предложение на министерството на защитата и генералния щаб. Няма по какъв начин тя да бъде осъществена доста бързо, тъй като ще събират хора от територията на цяла Русия. Те би трябвало да се транспортират до пунктове, да им бъде обещано оръжие и най-малкото би трябвало да получат най-малко минимална подготовка. После да бъдат превозени до фронтовата линия.

Колкото до самите резултати – виждам данните, които всекидневно разгласява генералният щаб на Украйна за жертвите и провалите в съветската войска. Украинците систематично унищожават почти по една батальонна тактическа група на ден. И тази готовност ще попълня загубите. Разбира се, в някакъв миг ще забележим и по-голям брой съветски военнослужещи на фронтовата линия, само че не чакам това да докара до качествена смяна на обстановката, защото приказваме за хора, които имат или минимална, или прекомерно остаряла военна подготовка. И които не разполагат с най-модерно въоръжение. И най-важното – хора, които не са стимулирани, а са задължени със законови механизми да отидат на фронтовата линия.

Вероятно читателите към този момент са осведомени с новините, че няма самолетни билети от Русия за разнообразни дестинации, изчерпани са с дни напред. Вижда се и каква информация търсят в интернет: “отклоняване от военна работа ” и “как да си счупя ръката ” - с цел да не предстои на готовност. Знаем и за митингите в доста съветски градове. Те може да не са многочислени, само че хората, които подлежат на готовност, несъмнено не са щастливи от решението на Кремъл.

Първо би трябвало да намерим друга дума, тъй като в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие не са референдуми, а някакви подправени театрални събития. За които евентуално към този момент протоколите са подготвени и ще бъдат оповестени от “доброжеланието ” на тези области да станат част от Руската федерация. Това ще бъде приветствано мигновено от Руската дума и от указа на президента. Но те няма по какъв начин да доведат до неочаквана смяна на фронта, тъй като и в този момент населяващите тези територии украински жители биват призовавани да се включат в съветската войска. Може би по чисто официални аргументи ще имат право да ги задължат да влязат в армията и да тръгнат да водят война против украинската войска. Което е извънредно. И допускам, че това е част от украински жители. Ще има хиляди, в случай че не и десетки хиляди жертви и от двете страни.

Дори да стигнем скоро до разрешаване на тази война, ще бъде нанесена дълбока и жестока рана на украинското общество, за която ще са нужни десетилетия да зарасне.

Големият проблем на Кремъл не са републиките в Далечния изток. Там на процедура за доста хора единственият метод да видят свят и да се приобщят е да се включат в армията. Проблем му е междинната класа и огромните градове като Санкт Петербург и Москва. Има съществено безпокойство, че Путин може да се опита да употребява мобилизацията и измененията в закона, ожесточаващи наказванията, с цел да се разправи с опозиционно настроените руснаци – викат ги, обличат ги в униформа, пращат ги на фронта и каквото стане. Путин може да е удовлетворен даже да бъдат избити там, тъй като ще понижи опозицията.

Все още си мисля, че той се пробва да уплаши Запада. Защото украинците повече не може да ги уплаши. Но желае да уплаши Запада и да провокира разединение в единния фронт на демократичните страни против Русия, които оказват военна помощ на Украйна. Която единствено ще се усилва, изключително след последните изказвания на Путин.

Но апелите му го карат да наподобява слаб и това оповестяване на частична готовност значи, че той схваща неуспеха на съветската войска при провежданата така наречен специфична военна интервенция. Той не чака смяна на фронта по метода, по който армията работи досега, и търси друго решение. Използване на нуклеарно оръжие от нуклеарна страна, и то с искания за международна суперсила, против неядрена страна би било много ненадейно. Искам да подчертая, че тук приказваме за тактическо нуклеарно оръжие с дребна мощ.

Ако се стигне до такава степен – първо не можем да сме сигурни дали военните биха извърши заповедта, тъй като има случаи по време на студената война, в които военните вземат решение да не натискат копчето.

Второ: в случай че бъде изпълнена – Путин ще стане личност нон грата в целия свят като се изключи Иран и Северна Корея. Никой няма да желае и да се среща с него – той ще завърши като държавен глава.

На тези срещи в Пекин Путин изпадна в пояснителен режим за какво води тази война. И за какво, като приказва за лимитирани цели на специфична интервенция, той не ги е постигнал. Защо търпи провали и така нататък Определено Си Дзинпин не е удовлетворен от тези развития на събитията. Освен това Китай не дава помощ на Русия, каквато Кремъл би желал да получи. Индийският министър председател беше по-директен – той сподели, че в този момент не е време за война, би трябвало да се търсят мирни решения бързо. А Ердоган напряко го отряза с изявлението, което даде след срещата. В което сподели, че цялата окупирана украинска територия, в това число Крим, би трябвало да бъде освободена. С тези сигнали Путин схваща, че губи тази поддръжка или най-малко индиферентност, на която се е надявал. И в случай че не откри бързо решение, ще изпада във все по-голяма изолираност.

А с резултата на глобите на Съединени американски щати, Европа и други страни и неналичието на доставки от Китай, на които се е надявал, съветската стопанска система ще стартира да затъва доста по-сериозно. Руският военнопромишлен комплекс няма да може да възвръща загубите. Той неизбежно ще губи в дълготраен проект от продължение на войната. Мисля, че това е стигнало до неговото схващане.
ТЕМА преди 1 час 606 преди 3 часа 750 преди 3 часа 983
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР