Преди дни откриха тялото на удушената Евгения - убита от

...
Преди дни откриха тялото на удушената Евгения - убита от
Коментари Харесай

COVID епидемията може и да свърши, но пандемията на насилието над жени - никога

Преди дни откриха тялото на удушената Евгения - убита от брачна половинка си. От ревнивост. През юни месец 55-годишен жител на Англия се опита да убие някогашната си другарка в Трявна.

В края на октомври Боян Расате нахлува в офис на организация, нанасяйки вреди и удря жена в лицето. Разбира се, той отхвърля. Расате е пуснат под гаранция.

По време на миналогодишните антиправителствени митинги група младежи бяха пребити зад колоните на Министерски съвет, в това число и младо момиче. Кадри ясно демонстрират по какъв начин служител на реда я снима с телефона си. Една от версиите, застъпена от служители на реда е, че “Раните на премазаната от пердах и след това снимана от полицията по време на митингите, са от рухвания, получени от бутищата сред протестиращите.”

Февруари месец Дойче Веле описа историята на ямболското момиче Милена (името е променено). Както в доста други сходни случаи, Милена е подлъгана с обещания за обич, брак и добър живот в Германия, само че изкусителят, мъж на име Божидар, се оказва просто сводник, който си има друга жена. Милена е принудена да спи с клиенти. Бита е брутално и постоянно ѝ вземат " изкараното ".

Годишен отчет за 2020 година, импортиран на 31 март тази година в 45-то Народно събрание, демонстрира, че 27 дами са убити в близка партньорска връзка.

През 2020 година българските съдилища са издали 3057 ограничаващи заповеди, като 349 са за принуждение, упражнено по отношение на мъже и 898 за принуждение, упражнено по отношение на деца. Жените тук водят, само че за жалост, в неверната ранглиста.

В Афганистан продават дребните си дъщери на възрастни мъже - било то за оцеляване или просто в името на старите обичаи. Скоро Фрог ви показа за ориста на 9-годишната Паравана Малик, продадена на 55-годишен мъж, който дава обещание, “че момичето ще оказва помощ в домакинската работа”, само че дано не се заблуждаваме. Малик е просто следващото дете-булка.

В Южно Мексико също е общоприето да продаваш девойки. “Ние не сме животни. Животните са тези, които се продават.” Това са са думите на 23-годишната Елиона Фелисиан за Фран Прес, която е купена едвам на 14.

16-годишно момиче от Западна Индия твърди, че е изнасилена над 400 пъти. Без проблем може да разпознае 25 от причинителите - в това число 2 служители на реда. Тийнейджърката се е опитвала да подаде тъжба в полицията против мъж, който я пребивал, само че заради някакви необясними аргументи - чиновниците на реда не се записали нищо. А по отношение на двамата изнасилвачи-полицаи - коментар няма.

Според Националното бюро за закононарушения на Индия над 28 000 случая на хипотетични изнасилвания против дами са били докладвани през 2020 година - по един почти на всеки 18 минути. Експертите считат, че действителният брой е доста по-висок, защото доста от тях не се оповестяват от боязън.

Според СЗО в международен мащаб съвсем една трета от дамите (27%) на възраст 15-49 години, които са имали връзка, оповестяват, че са били подложени на някаква форма на физическо и/или полово принуждение от своя съкровен сътрудник.

Всичко написано до момента е едвам шепичка образци. И сходни истории ще бъдат разказвани всеки ден - от жертвите, от дамите, които всякога, преминавайки тъмна улица, умират от боязън. Жените, които подават недоволства, само че полицията не прави задоволително. Жените, които се озовават в чувал.

Съществува наклонност насилието над дами да се усилва по време на изключителни обстановки, в това число епидемии. Коронавирус епидемията може и да свърши, само че пандемията на насилието над дами - в никакъв случай.

Мира Ереева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР