Преди дни един 21-годишен литовец счупи най-стария световен рекорд за

...
Преди дни един 21-годишен литовец счупи най-стария световен рекорд за
Коментари Харесай

Баща ми е моят идол. Миколас Алекна, който счупи най-стария световен рекорд за мъже в атлетиката

Преди дни един 21-годишен литовец счупи най-стария международен връх за мъже в леката атлетика. С това той измести от ранглистата татко си - повторен олимпийски и международен първенец. Той е дискохвъргачът Миколас Алекна и е Човек на деня на Свободна Европа.

Попътен вятър. Такъв духаше на 14 април в Рамона, щата Оклахома, когато един диск прелетя невероятните 74,35 метра. Той беше хвърлен от литовеца Миколас Алекна .

Така той усъвършенства с 28 сантиметра международния връх на германеца Юрген Шулт (74,08 м), подложен през далечната 1986 година - тъкмо 16 години преди раждането на Алекна.

Синът на двукратния олимпийски и международен първенец направи серия от шест сполучливи опита, като сложи върха с петия си. За достижението му способства и съвършеното време - попътен вятър. Той се мери при бяганията и скоковете, само че не и при хвърлянето на дискове.

" Трудно е ми е да схвана какво направих преди малко. Видях дисковете и знаех, че това може да е моят миг и това просто се случи ", сподели Алекна след върха, който занапред би трябвало да бъде публично доказан. " Просто се любувах на надпреварата и съм в действителност благополучен “.

Той стана 27-ият, сложил международен връх в мятането на диск от началото на ерата на IAAF (Международна асоциация на лекоатлетическите федерации) през 1912 година . Алекна е най-младият измежду тях.

В Мюнхен през 2022 година, едвам на 19 години, литовецът стана най-младият европейски първенец в историята на дисциплината. Той е и повторен медалист от международните шампионати в Юджийн , Орегон , където завоюва сребърен орден и в Будапеща , където през 2023 година завоюва бронзов орден.

Тази година той ще дебютира на Олимпийските игри в Париж
 Алекна на финала на хвърлянето на диск на Световното състезание по лека атлетика в Юджийн, щата Орегон, 19 юли 2022 година
След последното достижение на Алекна към този момент двама от тримата най-хубави дискохвъргачи в историята на дисциплината са членове на неговото семейство. Виргилиус Алекна беше преместен от сина си и в този момент той заема третата позиция със 73,88 метра в международната класация за всички времена. Между двамата остава Шулт, сложил международен връх, когато е на 26 година

" Баща ми е моят кумир. Той е именит хвърляч. Искам един ден да бъда като него. Може би даже да бъде по-добър от него? Ще забележим какво ще стане ", сподели Алекна-младши през август 2023 година пред.

Виргилиус Алекна е една от литовските спортни икони. Той печели олимпийското злато в хвърлянето на диск на игрите в Сидни през 2000 година и в Атина през 2004 година Два пъти е първи и на международните шампионати в Париж през 2003 година и Хелзинки през 2005 година

Въпреки че татко му е първенец в дисциплината, Миколас хваща диска чак като младеж.

" Преди това се занимавах с футбол, бях нападател и то много добър. Но пораснах доста на височина, краката ми станаха огромни. Бях по-бавен и тогава се насочих към хвърлянето на диск ", споделя той.

Тогава е към този момент на 16 години , много просрочен, с цел да влиза занапред в нов спорт, само че родителите му желаят да спортува, без значение какво. И той потегля по стъпките на татко си.

Прави го по впечатляващ метод. Само две години по-късно към този момент съставлява Литва на Европейския юношески олимпийски фестивал в Баку и заема 9-о място.
 Бронзовият медалист Миколас Алекна театралничи за фотография след финала в хвърлянето на диск за мъже на Световното състезание по лека атлетика в Будапеща на 21 август 2023 година
През 2021 година, малко преди 19-ия си рожден ден, той към този момент е международен и европейски първенец за младежи под 20 година

Две години по-късно на съревнование в Бъркли, Калифорния, става най-младият дискохвъргач в историята, хвърлил над 70 метра - 71,00 м. Това е европейски връх за младежи до 23 година

С триумфите си той печели стипендия в Калифорнийския държавен университет , откакто през 2021 година се мести да тренира в Съединени американски щати.

" Родителите му и треньорът му у дома са свършили чудесна работа. Отгледали са ужасно дете и са го научили да бъде порядъчен състезател и човек ", споделя тогава треньорът му Мохамад Саатара .

Извън спорта Миколас Алекна обича да лови риба в езерата край родния си град Вилнюс.

" Ловя езерни риби, щуки и такива неща. Помага ми да се отпусна след подготовка. Мисля си за дискове от самото начало. Но когато стартира да ловя риба, не помня за всичко ", споделя Алекна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР