Преди дни бе обявено, че американски учени са направили научен

...
Преди дни бе обявено, че американски учени са направили научен
Коментари Харесай

Касчиев: Около 2050 година можем да очакваме термоядрения синтез да ни захранва с енергия

Преди дни бе оповестено, че американски учени са създали теоретичен пробив, обвързван с близо едновековния блян да се овладее термоядреният синтез. Информацията пристигна от американското Министерство на енергетиката, пишат Факти.бг.

По време на собствен опит учени в Националната лаборатория " Лорънс Ливърмор " в Калифорния са съумели да преминат преграда, посредством която през постигането на нуклеарен синтез се извлича повече сила, в сравнение с е вложена.
Постижението ще проправи пътя за прогрес в националната защита и бъдещето на чистата сила, сподели енергийната министърка Дженифър Гранхолм на конференция. Пробивът " ще остане в учебниците по история ", добави тя.

Засега учените акцентират, че би трябвало да бъде извървян дълъг път, преди технологията да може да бъде употребена за произвеждане на сила за домовете на хората.

Термоядреният синтез ще може да създава използваема сила към 2050 година. Прогнозата направи в студиото на “Праймтайм “ по Euronews Bulgaria нуклеарният специалист проф. Георги Касчиев.

“Войната в Украйна забави развиването на нуклеарната енергетика и тази година създадената нуклеарна сила е по-малко “, сподели още той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР