Преди десетилетие голяма, разбъркана купчина от човешки останки бе открита

...
Преди десетилетие голяма, разбъркана купчина от човешки останки бе открита
Коментари Харесай

Черепи от война между картели всъщност се оказаха от предиспанския период

Преди десетилетие огромна, разбъркана купчина от човешки остатъци бе открита в пещера във Фронтера Комалапа, град в южния щат Чиапас, Мексико, покрай границата с Гватемала. Предвид битките на страната с наркокартелите, битките сред самите картели, и трафика на хора, както и насилствена проституция, управляващите започнаха следствие на ужасяващо всеобщо ликвидиране.

Резултатите най-сетне се оказват други – пещерата в действителност не е била място на престъпление. Вместо това 150-те черепа, открити там през 2012 година, са на предиспанци от сред 900 и 1200 година н. е., съгласно изказване на Националния институт по антропология и история на Мексико (НИАИМ).

Археолозите допускат, че останките от Фронтера Комалапа принадлежат на жертви на ритуално обезглавяване, чиито черепи са били сложени върху „ един тип трофейна стойка “, известна като цомпантли, оповестява Асошиейтед прес (AП). Практиката е била постоянно срещана при ацтеките, маите и други мезоамерикански цивилизации.

Пример за цомпантли

Както Доли Столце написа за Atlas Obscura през 2015 година, думата „ цомпантли “ се превежда като „ стелаж на черепи “, „ стена от черепи “ или „ банер на черепи “.

„ Като гигантско сметало, построено с човешки глави вместо мъниста, ацтекските цомпантли са построени с дървени греди, на които има черепи в редици, върху хоризонтални стълбове “, написа Столце. „ Черепите, изложени на тези стелажи, са събрани от жертви на човешки жертвоприношения или от бойци, починали на бойното поле. “

Изследователите дефинират общия брой тела, открити в пещерата Фронтера Комалапа, на към 150; някои кости са толкоз натрошени, че точното пресмятане е мъчно. Изглежда, че в останките са показани повече дами, в сравнение с мъже, а черепите включват и тези на три бебета, споделя Хавиер Монтес де Пас, антрополог от Центъра в Чиапас на НИАИМ, в изказването.

Екипът базира заключението си на няколко основни констатации. Въпреки че антрополозите са разкрили на мястото костни фрагменти, разнообразни от черепи, в това число елементи от ръце и крайници, те към момента не са разкрили непокътнати цели скелети. Това е в сходство с теорията за обезглавяването, а не с всеобщ гроб. През 2012 година Службата на основния прокурор на Чиапас също разкрива остатъци от подравнени дървени пръти на мястото – останките от това, което археолозите считат, че е конструкция, върху която може да са били подредени черепите.

„ Много от тези структури са направени от дърво – материал, който изчезва с времето и може всички черепи да са се срутили “, споделя Монтес де Пас в настрана снимано изказване.

Писмените доказателства удостоверяват разказите на антрополозите за тези жертвени ритуали. Когато испанските откриватели идват в днешното Мексико, те са изумени от ужасните прояви.

 Andrés de Tapia, ~1491 - 1561, autor anónimo (1560)

Андрес де Тапиа

Когато боецът и летописец Андрес де Тапиа идва в столицата на ацтеките Теночтитлан през 1519 година, е впечатлен и ужасяващ от една такава кула. Според Х. Франциско де Анда от El Economista той разказва кула, украсена с „ доста глави на мъртви. …от горе до долу имаше толкоз мъже на стълбовете на кулата, колкото можеха да се поберат, и на всеки дирек имаше пет глави на мъртви, нанизани през слепоочията им. “

Както отбелязва антропологът Джак МакИвър Уедърфорд в монография от 1985 година, Тапия преброи 136 000 черепа единствено в тази кула.

Експертите към момента изследват мястото, който по този начин ужасява боеца. Както Холи Силвърман оповестява за CNN през 2020 година, археолозите откриват кула с повече от 600 черепа, до момента в който разкопават Хюи Цомпантли, в сърцето на днешния Мексико Сити. Много от черепите имат перфорации, за които се счита, че са направени, с цел да могат елементарно да бъдат окачени на мястото за ритуално жертвоприношение.

За разлика от черепите, открити на други места, костите във Фронтера Комалапа не съдържат дупки. Според АП специалисти споделят, че те „ може да са седели на лавици от пръти, вместо да са нанизани на тях “.

На черепите също липсват всичките зъби. Експертите не намират безусловно това за изненадващо: съгласно изказването човешките остатъци, открити в две други пещерни места в Чиапас през последните 40 години, са също по този начин нямат зъби.

Чиапас е цялостен с пещери, доста от които съдържат предиспански артефакти и признаци, че са използвани за ритуали, през миналите години. Някои даже съдържат огромен брой черепи: през 80-те години на предишния век откривателите откриват 124 черепа в Куева де лас Банкетас, а през 1993 година мексикански и френски екип открива 5 черепа, сложени върху дървена решетка в Куева Тапеско дел Диабло.

 Tzompantli Tovar

Цомпантли е илюстриран вдясно от изображение на ацтекски храм, отдаден на божеството Уицилопочтли (на войната, слънцето и човешки жертвоприношения)

Освен потреблението им за проявление на черепи на ритуално екзекутирани военнопленници, цомпантли постоянно се срещат в подтекста на мезоамериканските терени за специфична игра с топка, които са били необятно публикувани в цивилизациите и местата на района.

Не всички игри обаче водят до този резултат, а за тези, които водят, се допуска, че участници са били по-забележителните пленници. Алтернативна доктрина е, че капитанът на отбора-победител също е губил главата си, само че има малко доказателства, че това е било по този начин.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР