Преди десет години известен британски финансист се пошегува, че кметството

...
Преди десет години известен британски финансист се пошегува, че кметството
Коментари Харесай

Европейската финансова столица след Брекзит ще бъде… Лондон


Преди 10 години прочут английски финансист се пошегува, че кметството на Лондон би трябвало да сложи скулптура на Сарбейнс-Оксли. Решението да бъдат обезсмъртени по този метод двама американски политици може да наподобява необичайно, само че концепцията има смисъл.

По това време те реализираха една от най-значимите промени в историята на стопанската система на Съединени американски щати, а техният законопроект неумишлено сътвори каскада от администрация - която накара доста способни американци да решат да се реалокират в Обединеното кралство.

Днес водещи финансисти в Ню Йорк са толкоз загрижени за препоръчаните промени в данъчния кодекс на Съединени американски щати, че лондонските бизнесмени скоро биха могли да призоват скулптури да бъдат издигнати в чест на членовете на сегашния Конгрес. Защо? Защото се стремят да усилят налозите за някои от най-големите източници на благосъстояния в Америка.

Да, нарастването на налозите. Това, което мнозина пропуснаха в настоящия спор, е, че доста от най-продуктивните хора в американския финансов бранш могат да видят по какъв начин техните пределни данъчни ставки се повишават - в някои случаи над 50% - в случай че се вкарат данъчните промени, които понастоящем се преглеждат от Конгреса. От бизнес водачите в Ню Йорк се твърди, че в случай че това се случи, доста от сътрудниците им ще се опитат да се реалокират в други финансови центрове.

И това, което ще изненада мнозина, е, че те обмислят Лондон.

Откакто Англия гласоподава да напусне Европейски Съюз предходната година, се написа, че хиляди работни места би трябвало да изоставен Лондон и да се насочат към други финансови центрове. През седмиците преди гласуването, поредност от високопоставени политици и банкери, като Джейми Димън от JP Morgan, приканиха английската общност да гласоподава, с цел да остане в блока. Димън персонално предизвести, че Островът може да загуби до 4 000 работни места.

Конвенционалното мислене е неправилно.

Въпреки силата на тези предизвестия - и резонансът, който те към момента имат в пресата - действителността е напълно друга. Анализът демонстрира, че откакто Англия напусне Европейски Съюз, Лондон може да бъде с 43 милиарда лири по-силен, вместо да се свива. И, обратно на изказванията на Димън, изследванията разкриват, че повече от 2/3 от лондонските компании за финансови услуги възнамеряват да наемат личен състав през идващите 12 месеца.

Причината? Независимо от това, което основният изпълнителен шеф на Goldman Sachs Лойд Бланкфайн написа в Туитър, в действителност има доста аргументи финансите да се ориентират към Лондон - и те скоро няма да се трансформират. Независимо дали е комплицираната правна система или високообразованата работна мощ, ясно е, че градът дължи триумфа си на редица фактори (затова Goldman Sachs продължава да строи новата си европейска централа в Лондон).

Днес виждаме сходни предизвестия, направени със същата сигурност, от експерти и специалисти по огромния спор за налозите в Съединени американски щати. И още веднъж, наподобява, че стандартното мислене е неправилно.

Критиците в Съединени американски щати осмиват законопроекта за данъчна промяна като "подарък на богатите". Всъщност противоположното е правилно. И в двете версии – на Белия дом и на Сената - най-високите данъчни ставки за обособените хора не се понижават въобще. Най-високият % наподобява е източник на спор в последната минута, като версията, призната от Белия дом, поддържа най-високата ставка от 39,6%.

Често се не помни, че всички налози за хората с високи приходи остават в действие, а върху по-голямата част от постъпленията на богатите се събират спомагателни 3,8%. Вземете това дружно с приспадането на държавните и локалните налози (SALT) и откривате, че някои членове на финансовата общественост в Ню Йорк са изправени пред ефикасна данъчна ставка от 56%. Сравнете това с най-голям % от 45% за жителите на английската столица. Можете да видите по какъв начин Конгресът ще бъде на прага на ощетяване, а не на подкрепяне на капиталовата общественост.
 Както във финансите, по този начин и в живота, рядко е добра концепция да следвате стандартната мъдрост. Както във финансите, по този начин и в живота, рядко е добра концепция да следвате стандартната мъдрост. / БГНЕС
Изправени пред тези промени, не е изненада, че старшите фигури в Ню Йорк още веднъж поглеждат към Лондон като привлекателно различно място. Разбира се, способността на Англия да се възползва от опциите, които се появяват през Атлантическия океан, ще зависи от умеенето на английските политици да осъществят изцяло капацитета на Брекзит.

Консервативното държавно управление съобщи с изясненост и убеденост какво съставлява това Англия да напусне Европейски Съюз. Но безспорно те са изправени пред предизвикателство - и са наясно с рисковете да не се възползват от възможностите.

Критиците и политическите "експерти" биха могли да извърнат взор от моя оптимизъм и религия в качествата на английското държавно управление. Но би трябвало да помним, че същите специалисти ни споделиха, че гласуването за овакантяване на Европейски Съюз ще осакати финансовия бранш на Англия. И въпреки всичко, Лондон е - и остава - мощна основа за фирмите.

Както във финансите, по този начин и в живота, рядко е добра концепция да следвате стандартната мъдрост. /БГНЕС

--------

Матю Елиът е бил основен изпълнителен шеф на Vote Leave и сега е старши политически консултант на Shore Capital. Коментарът му е оповестен в „ Политико “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР