Преди да влезете в изборното помещение се запознайте със списъците

...
Преди да влезете в изборното помещение се запознайте със списъците
Коментари Харесай

ЦИК разяснява как се гласува в изборното помещение /видео/

Преди да влезете в изборното помещение се запознайте със описите на претендентите и номерата им в бюлетините. Те би трябвало да са сложени пред всяка изборна секция.
В изборното помещение гласувате, като визиите годен документ за идентичност. За българските жители - персонална карта или зелен паспорт, за родените до 31.12.1931 година.
За жителите на други държави-членки на Европейски Съюз - паспорт и уверение за престояване.
Член на СИК сверява данните Ви в изборния лист и задържа документа Ви за идентичност до привършване на гласуването Ви.
Член на СИК откъсва пред Вас от кочана за съответния избор по една бюлетина, демонстрира Ви, че е празна и слага щемпел на гърба на всяка от тях. В кабината за гласоподаване отбелязвате своя избор единствено с химикал, пишещ със наследник цвят, и единствено със знак Х или V.
Вашият глас ще е автентичен, в случай че вярно отбележите Вашия избор.

Общински съветници
За общински съветници гласувате, като в квадратчето с номера пред определената от Вас партия, коалиция, локална коалиция или самостоятелен претендент с химикал, пишещ със наследник цвят, поставите знак Х или V.
Ако сте дали своят вот за партия, коалиция или локална коалиция, може да дадете желанието си за съответен претендент, като поставите знак Х или V в кръгчето с неговия трицифрен номер. Номерът и името на претендента, за който желаете да дадете желанието си, ще откриете в листата пред изборната секция или в кабината за гласоподаване.

Кмет на община, регион или кметство
За кмет на община, регион или кметство гласувате, като в квадратчето с номера пред имената на определения Вас претендент, с химикал, пишещ със наследник цвят, поставите знак Х или V.

"Не поддържам никого "
Ако не желаете да подкрепите нито един претендент на партия, коалиция, локална коалиция или предприемчив комитет, в бюлетината за съответния тип избор може да поставите знак Х или V с химикал пишещ със наследник цвят в квадратчето с надпис "Не поддържам никого ".
След като сте дали своят вот, сгъвате бюлетините по метод, който не разкрива тайната на Вашия избор, само че би трябвало в долния десен ъгъл да се вижда номерът на всяка бюлетина.
Излизате от кабината и подавате сгънатите бюлетини на член на СИК, който сверява номера на всяка бюлетина в долния десен ъгъл с номерa върху кочана, от който са откъснати.
При съвпадане на номерата, член на СИК поставя втори щемпел на гърба на всяка бюлетина, откъсва по перфорацията отрязъка с номера в долния десен ъгъл на бюлетината и Ви подава бюлетините.
Член на СИК пуска отрязъците с номерата на бюлетините в специфична за задачата непрозрачна кутия.
Вие пускате бюлетините в изборната кутия, подписвате се в изборния лист, вземате документа си за идентичност и напускате изборното помещение.

В случай на неточност
Ако сгрешите при попълването на някоя от бюлетините, имате право да получите втора бюлетина от същия тип, само че единствено един път. Сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "сгрешена ", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от ръководителя и член на СИК.
Повече информация - на cik.bg.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР