Преди да видим всички гледни точки, ние няма как да

...
Преди да видим всички гледни точки, ние няма как да
Коментари Харесай

Имаме необходимост от допълнителна информация, за да подозираме Норвежките служби, че с умисъл взимат децата ни!

„ Преди да забележим всички гледни точки, ние няма по какъв начин да имаме визия за цялата картина. В Норвегия има доста развита система за протекция на детето. Не можем авансово да подозираме, че с предумисъл и дискриминационно се подхожда в съответния случай. Имаме нужда от спомагателна информация “. Това разяснява по БНР Радиона Никова, специалист в ДАЗД, по отношение на проблема в Норвегия с изведени и настанени в разнообразни приемни фамилии две деца.

Тя уточни, че има информация и за други сходни случаи, съобщи БНР.

„ Бяхме сезирани от майката за случая. Те с изключение на с норвежко поданство, са и български жители. Вчера бе извършена среща на извънредно високо равнище. Първо майката съумя да се убеди персонално, че всички институции в България биха желали да й оказват помощ, доколкото разрешават пълномощията им, и тя да получи убеденост и упътвания по какъв начин да продължи своята борба за децата. В момента обаче ние имаме единствено гледната точка на майката. Ние нямаме визия какво е решението на съда, за какво са изведени децата от фамилията. Предположението ми е, че евентуално е преценено, че това е в техния най-хубав интерес. Преди да забележим всички гледни точки, ние няма по какъв начин да имаме визия за цялата картина. Майката беше посъветвана час по-скоро да апелира решението, да се свърже с управляващите в Норвегия, да откри добър юрист “.

„ В Норвегия излиза наяве, че при минимум подозрение за опасност за здравето и душeвността на детето, то може да бъде отнето, само че това не е трайно. В над 70% децата се връщат в своите фамилии. Не бива да прехвърляме този боязън в нашата действителност “, разяснява от своя страна Весела Банева, клиничен психолог и учител в Нов български университет. Тя уточни, че в България обществените служби имат доста малко пълномощия и се намесват в доста крайни случаи.

„ Много е комплицирано просто въз основата на дейностите единствено на системата за протекция да направиш извод кое е потребно и кое стресира детето. Родителите, когато четат сходни вести, незабавно присъщо на човешката душeвност – рефлексът е да си помислиш какво правиш ти и да вземем за пример се сещаш, че ти се е случило да плеснеш шамарче на детето си и оттова се разпростира твоята фикция по какъв начин на теб биха ти лишили обществените служби детето. Това работи на душeвността на човек и това пречи да се отнесем задоволително обективно и аналитично към сходна информация. Другото, което прави нещата доста комплицирани за разбор, е, че родителите в България не вършат доста ясна разлика сред правата на детето – правата на детето, в случай че ги приемеш като законодателство и идея, те са контраст на това, че детето е благосъстоятелност на родителите и те могат да си вършат каквото си желаят с него. Или избираш едното, или другото. Нашето общество от дълго време се е съгласило да избере да подпише Конвенцията за правата на детето и да има вяра, че детето, въпреки че се грижиш за него и влагаш доста очаквания и усеща, въпреки всичко то е независимо създание, което има права. Родителите бъркат тези права и тяхното съблюдаване с построяването на граници на душeвността на детето. Наказанията – в аспекта на вкарване на пауза, усмиряване на това, което е нездравословно за детето, те са свързани с построяването на граници. Те са невидими и те зависят от метода, по който докосваш детето, по който разговаряш с него. Когато разясняваме проблем като този в Норвегия, тези неща се объркват и забравяме защо приказваме – дали за правата на детето, съгласни ли сме, че то не е благосъстоятелност на родителите и те не могат да вършат с него каквото си желаят, или приказваме за образование, в което се построяват граници.

По думите на д-р Иван Тенев– учител в Софийския университет, няма покачване на тези случаи в Норвегия. Той уточни, че в норвежкото общество правата на дамите и децата са издигнати в фетиш. Цялата тази система има име – „ общество на благоденствието “, акцентира доктор Тенев.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР