Преди да стане премиер на Италия, Джорджа Мелони беше един

...
Преди да стане премиер на Италия, Джорджа Мелони беше един
Коментари Харесай

Джорджа Мелони променя миграционната си политика

Преди да стане министър председател на Италия, Джорджа Мелони беше един от най-острите гласове по въпросите на миграцията в Европейски Съюз. Като опозиционер тя предупреждаваше за старания, целящи подмяна на локалните италианци с етнически малцинства и обещаваше да вкара морска обсада, с цел да спре мигрантите да прекосяват Средиземно море.

По време на мандата си тя зае доста по-мека позиция - вкара законодателство, съгласно което до 1,5 милиона нови мигранти могат да дойдат по легален път.

В миг, когато десните и крайнодесните партии са във напредък преди изборите за Европейски парламент напролет на идната година, политиката на Мелони съставлява значима промяна на курса на консервативния блок на континента, защото пламенната изразителност отстъпва пред студената рационалност на ръководството, заяви „ Политико “.

Мелони е отпред на страна, която е в стопански застой и в демографски крах. През последното десетилетие Италия е намаляла с към 1,5 милиона души. В 39 от 107-те провинции на страната пенсионерите са повече от работещите.

Подобни цифри накараха министъра на стопанската система на Италия Джанкарло Джорджети да предизвести по-рано този месец, че никаква промяна на пенсионната система няма да " издържи в средносрочен и дълготраен проект при индикаторите на раждаемостта, които имаме през днешния ден ".

Според декрета за законната миграция на Мелони, Италия се нуждае от 833 000 нови мигранти през идващите три години, с цел да запълни дефицита на работна ръка. Той отваря вратата за 452 000 служащи за същия интервал, които да запълнят сезонни работни места в браншове като селското стопанство и туризма, както и дълготрайни позиции като водопроводчици, електротехници, болногледачи и механици.

" Това е супер прагматично държание ", сподели Матео Вила, специалист по миграцията в мозъчния концерн ISPI в Италия. " Налице е смяна в метода, по който приказва министър председателят ", установи той.

Като се имат поради италианските правила за събиране на фамилии, които разрешават на мигрантите да доведат свои родственици, " е елементарно да се планува, че за нещо като 10 години тези цифри ще се утроят ", довеждайки към 1,5 милиона мигранти, сподели Маурицио Амброзини, професор по социология и специалист по миграция в Миланския университет.

Той добави, че държавното управление " е било подтикнато да ползва по-реалистична политика " от предприемаческата класа, която съставлява значима част от неговия електорат.

Никола Прокачини, евродепутат, непосредствен до Мелони, който е и съпредседател на Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), към която принадлежи партията " Италиански братя ", отхвърли каквато и да е смяна в линията: " В държавното управление вършим това, което сме твърдели и преди: Няма такова нещо като нация, която може да се оправи без умерено количество миграция, само че тя би трябвало да бъде дребна, устойчива и ръководена. "

Въпреки че италианският министър председател продължава да заема твърда позиция във връзка с нелегално идващите, има малко признаци, че тя е ефикасна. Броят на хората, идващи с лодки след пресичане на Средиземно море, се е нараснал повече от два пъти през тази година, достигайки 106 000 души до момента, спрямо 53 000 души за същия интервал на предходната година, съгласно държавни данни.

Политиката на държавното управление беше подложена на обстрел през февруари, когато към 100 мигранти се удавиха, откакто бреговата защита не съумя да се разгърне, с цел да помогне на лодка, която се прекатурна край крайбрежията на Калабрия покрай град Кутро. Оттогава насам изпълнителната власт насочи вниманието си към избавителните лодки, ръководени от неправителствени организации, обвинявайки ги, че подтикват мигрантите да рискуват да пресекат пътя. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР