Преди да съществува съвременната медицина, много инфекциозни болести са се

...
Преди да съществува съвременната медицина, много инфекциозни болести са се
Коментари Харесай

Болестите, които могат да убият за 24 часа

Преди да съществува актуалната медицина, доста инфекциозни заболявания са се разпространявали незабавно, убивайки значителен брой хора за относително къси интервали от време.

Дори през днешния ден към момента е допустимо да се болестите с нападателни заболявания и инфекции, които могат да ви убият в границите на къс интервал от време, в случай че не се лекуват. 

Менингококов менингит – Бактерията постоянно се предава посредством слюнка и слуз и е съдбовна в към 50% от случаите, съгласно Healthline. Симптомите са грипоподобни, придлужени със схванат врат и комплициране. Менингитът е ориентиран към менингите (тъкан, покриваща гръбначния и основния мозък) и предизвиква отичане, което може да докара до тежко увреждане на мозъка. Бебетата и дребните деца са извънредно податливи на болестта.

Сепсис - Това положение се отнася до зараза, която се е популяризирала през кръвния поток и в други елементи на тялото. По-конкретно, сепсисът се развива, когато имунната система освобождава химикали за битка с инфекцията, които в последна сметка предизвикват инфектиране в цялото тяло. Тежкият сепсис предизвиква бърза органна непълнота и гибел. Често се случва в лечебни заведения, където пациентите се възвръщат от процедура и са податливи на инфекции.

Инсулт – По време на инсулт кръвоснабдяването на мозъка е или прекратено, или понижено, което води до липса на О2, мозъчен оток и клетъчна гибел. Симптомите могат да включват изтръпване или парализа на едната страна на тялото, изкривена тирада, замаяност и комплициране. Леките инсулти няма възможност да бъдат съдбовни, само че могат да оставят жертвите вечно инвалидизирани. 

Чума - Известна още като Черната гибел, чумата се предизвиква от бактерията Yersinia pestis. В средата на 1300 година тяй унищожава почти половината от популацията на Европа. Болестта заразява дребни животни, като плъхове, и по-късно се предава на хората посредством бълхи или други инсекти. Симптомите включват висока температура, настинка, повръщане и болки в тялото. Болестта също предизвиква отичане на лимфните възли (известни като бубони) и гангрена, което в последна сметка води до септичен потрес и гибел.



Холера - Това чревно заболяване има капацитета да убие в границите на часове, в случай че не се лекува. Предава се посредством нечиста вода или храна. Заразените с холера постоянно страдат от интензивна диария, повръщане и дехидратация, които могат да доведат до гибел.

Денга – Тази смъртоносна болест се предава посредством комари в тропическите райони на света. Симптомите включват обрив, тресчица, главоболие, кървене от носа и венците и болежка в костите. Заболяването може бързо да стане съдбовно в случаите, когато човек развие хеморагична тресчица, увреждане на органи, тежко кървене и/или дехидратация.

Ебола - Хеморагичната тресчица Ебола предизвиква мощно кървене във вътрешните органи и телесните отвори. Симптомите включват повръщане, диария, тресчица, отмалялост и остро главоболие. Епидемии са възниквали в доста африкански страни, в това число Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. Смъртността от Ебола може да варира от 50-90% и инфектираните могат да умрат в границите на часове след появяването на първите признаци.



MRSA – Бактериите, устойчиви на метицилин Staphylococcus aureus (MRSA), предизвикват инфекции в разнообразни области на тялото. Фатално е, когато инфекциите доведат до сепсис или септичен потрес. Тя може да аргументи кожни инфекции, в това число циреи и рани, в допълнение към по-сериозни инфекции, включващи кръвния поток и белите дробове, написа vesti.bg. MRSA се популяризира посредством пряк контакт с инфекцията и може да се предава сред животни и хора. Често се развива тук-там, където хората са с отслабена имунна система, като болница или старешки дом.

Некротизиращ фасциит - Инфекция на дълбоките пластове на кожата и подкожните тъкани, известна още като болест на месоядството. Най-честият извършител на болестта е A Streptococcus, именуван плътоядната бактерия, който навлиза в тялото през отвори в кожата. Ако не се лекува неотложно, той работи бързо и нападателно, причинявайки гибел за къс интервал от време. Лечението може да варира от антибиотици до интервенция или даже ампутация на засегнатите крака.

Ентеровирус D68 – Този вирус може да се популяризира посредством слюнка, кашляне и кихане и води до леко респираторно заболяване. Симптомите включват висока температура, мускулни болки, кашлица и хрема. Може да бъде съдбовно в случаите, когато води до извънредно затруднено дишане.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР