Преди да разгледаме каква е процедурата по кастрация на котката

...
Преди да разгледаме каква е процедурата по кастрация на котката
Коментари Харесай

Кастрация на котката - кога, защо и как

Преди да разгледаме каква е процедурата по кастрация на котката и по кое време тя би трябвало да бъде осъществена, ще погледнем за какво би трябвало да кастрирате котката си.

Когато не можете да осигурите на котката си сътрудник, вие ще измъчвате освен нея, само че и себе си. От една страна, на животното ще му се желаят котешки милувки, само че вие едва ли ще можете да му ги осигурите.

В резултат на това женската котка ще стартира да издава продължителни и жаловити звуци (когато е разгонена), с което ще се пробва да притегли мъжка компания. Но в случай че е затворена, освен че няма да успее, само че евентуално ще провокира гнева на съседите ви.

Ако пък сте се сдобили с мъжки котарак, той ще стартира да маркира на всички места дома ви, оставяйки след себе си зловонна миризма. Не с цел да ви нервира, а с цел да покаже на женската котка къде се намира. Така е в природата...

Кога се кастрира котката? Кастрирането на котката би трябвало да става преди тя да е достигнала полова зрялост, само че не и преди този момент, тъй като по този метод ще спрете развиването ѝ. Най-добрият интервал за кастрация на котката е, когато тя навърши 5-6 месеца, а в случай че е женска, е хубаво до тогава за я държите затворена (ако не желаете да гледате цяло котило).

Кастрацията при мъжките котки, както и при женските екземпляри, се прави с упойка, тъй че вашият домакински любим няма да усеща никаква болежка. При мъжките котки не се постанова сериозна хирургическа интервенция, заради което след кастрацията евентуално ще ви предлагат да давате обезболяващи и противовъзпалителни лекарства единствено 1 ден след процедурата.

 Грижа за женска котка след кастрация

При женската котка кастрацията е малко по-сложна, тъй като с изключение на да бъдат отстранени яйчниците, може да се наложи унищожаване и на матката. Според преценката на ветеринар. Но грижите за женската кастрирана котка (даването на предписаните от ветеринаря медикаменти) също ще продължат не повече от 3-5 дни.

След приключването на всички паники към кастрацията на вашия мъркащ домакински любим, вие ще можете да се отдадете напълно на взаимната си любов, която ще е задоволителна за към този момент кастрираната котка. Не забравяйте единствено, че оттук насетне, ще би трябвало да ѝ осигурите специфична диета за кастрирани котки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР