Преди да приемем малкия джак ръсел териер в своя дом,

...
Преди да приемем малкия джак ръсел териер в своя дом,
Коментари Харесай

Как се гледа джак ръсел териер?

Преди да приемем дребния джак ръсел териер в своя дом, би трябвало да се уточнят с всички членове на фамилията общите правила на образование на кученцето, които ще му бъдат наложени. Трябва да си изясните: ще позволявате ли на кучето да спи в леглото ви, да лежи на дивана, да спи в завивките ви, в кои стаи ще влиза и в кои не? Съвършено неприемлива е обстановката, в която мама разрешава на кученцето да спи в леглото, а баща го гони от там.

Мъникат просто ще изпадне в неразбираема обстановка: него го ругаят, за нещо което по–рано са му разрешили. Важно е в избрани обстановки държанието на всички членове на фамилията да бъде еднообразно. Не би трябвало да се вършат изключения при възпитанието на джак ръсел териер. Вие сте собственик на куче – вие установявате разпоредбите.

Разрешите ли му да спи на дивана, в това няма нищо неприятно. Възпитанието на кучето си е ваша работа, само че ще се отнася до даването на храна от масата, то би трябвало да създадете твърдо предписание – в никакъв случай. Когато фамилията се храни, кучето не би трябвало да се върти под масата и да ви подканва да му дадете храна. Той е подобен чаровник – гледа ви с умоляващите си гладни очи – по какъв начин да не му дадеш!

Това може да бъде занимателно и умилително, когато е малко кучето, само че когато то порасне, вие ще се сдобиете с един чревоугодник, който ще се върти към краката ви от самото начало на обяда и посредством лай, ще ви приканва да му дадете кучешки лакомства. Освен че храната от нашето ястие не е потребна за кучето, тя даже е нездравословна. Отучването от тези нездравословни привички е доста мъчно.

 Джак Ръсел Териер

Отглеждайки джак ръсел териер, вие би трябвало да определите място за спане на кучето. То не би трябвало да бъде до праговете у дома, към парното и на стълбите. Мястото би трябвало да бъде надалеч от порти, с цел да може да влизате умерено. Джак ръселът види ли врата, през която вие влизате, и той ще желае да влезе. Кучето би трябвало да има право на избор. То ляга да спи, където му е удобно. Наблюдавайте кучето и поставете постелката му, на това място, на което то единствено отива да спи.

За възпитанието на кучето е значимо и къде ще сложите купичката му, тъй като един път сложена на мястото и, тя не трябва да бъде местена. Трябва да решите какви кучешки команди да употребявате за другите обстановки. Изберете една единствена дума за забрани (стоп, спри, не, не трябва). Изяснете си кой ще чисти и ще разхожда кучето. Ако имате деца, интензивно ги включвайте във възпитанието и грижите за мъника. Това възпитава в децата възприятие на отговорност и обич към животните.

Установете поведенчески граници за вашето куче. По време на игра джак ръсел териер постоянно употребява зъбите си. Той не разграничава вашите ръце от пръчката или изкуствения кокъл. Човекът, който се грижи за него, би трябвало да му изясни какво може да се гризе и какво не. Не позволявайте на кучето да гризе ръката ви под формата на игра. В следствие, когато зъбите на кучето се сменят с непрекъснати, това може да се окаже мъчително и неприятно.

Ако кучето ви захапе за ръката, твърдо му кажете Не! и предложете играчка като подмяна. Когато кучето захапе играчката, го похвалете. Бъдете настойчиви във възпитанието и то скоро ще разбере допустимите граници. Важно е бебето джак ръсел териер от малко да знае какво може да прави и какво не.

 Джак Ръсел

Тъй като е куче със мощен темперамент, ще се опита да заеме в фамилията преобладаваща позиция, по тази причина от първия ден сте длъжни да му покажете, че вие сте вожда на фамилията. Това ще направи неговия и вашия живот благополучен и спокоен. Ако не му обясните разпоредбите на държание във вашето семейство, то в бъдеще може да се стигне до проблеми. Винаги помнете – стабилността и последователността при възпитанието ще помогне на вашето пале да придобие убеденост и успокоение.

Тъй като джак ръселът е пламенно куче, той има потребност от доста придвижване – сред 7 и 12 км дневно. Така че, в случай че не сте физически дейни и нямате нужното свободно време за кучето си, по–добре да се спрете на друга порода кучета.

Ако решите въпреки всичко да си вземете джак ръсел териер, разгледайте нашите разгласи за джак ръсел териер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР