Преди да почине, обичаният професор от Масачузетския технологичен институт Патрик

...
Преди да почине, обичаният професор от Масачузетския технологичен институт Патрик
Коментари Харесай

3 неща определят успеха. Ето как да станете по-добри във всяко от тях

Преди да почине, обичаният професор от Масачузетския софтуерен институт Патрик Уинстън постоянно изнасял надълбоко завладяваща лекция пред студентите за цената на положителната връзка.   Във въведението си той обръщал внимание на кодекса на военното правораздаване, който изпраща на боен съд всеки офицер, позволил боец да влезе в борба без оръжие.   Според проф. Уинстън сходна отбрана би трябвало да има и за студентите, само че за какво не и за бизнесмените и бизнес водачите, написа Inc. „ Никой не би трябвало да минава през живота, без да е въоръжен със способността да поддържа връзка вярно “, разяснява създателят на изданието Джъстин Барисо.   Защото, както споделя проф. Уинстън: „ Вашият триумф в живота ще се дефинира значително от способността ви да говорите, способността ви да пишете и качеството на вашите хрумвания. “   Брилянтен професор, преподавал на хиляди студенти, както и пионер в региона на изкуствения разсъдък, Уинстън също по този начин се задълбочава върху силата на прочувствената просветеност.    Той се прекланя пред цената на брилянтните хрумвания, само че отдава още по-голямо значение на способността тези хрумвания да бъдат излъчени по въздействащ метод. Ето главните препоръки на Уинстън по пътя към триумфа.  СПОСОБНОСТТА ДА ГОВОРИТЕ   Най-добрите оратори знаят по какъв начин да осведомят и убеждават своите слушатели. Те приказват с убеденост, мотивирайки аудиторията си да подхваща дейности. (Само си представете какъв брой по-малко сполучлива би била Apple, в случай че Стив Джобс не знаеше по какъв начин да направи ефикасна презентация.)   И по този начин, по какъв начин да подобрите способността си да говорите?  Задайте си въпроса: „ Колко тъкмо знае моята публика по тематиката, за която ще приказвам? “ Ако знаете доста по дадена тематика, е елементарно да завладеете аудиторията. Ако публиката ви е добре осведомена обаче, доста елементарно ще я отегчите. Затова потърсете верните послания за съответната аудитория.   Бъдете въодушевени. Никой няма да се възпламени по това, което имате да кажете, в случай че самите вие нямате пристрастеност към него. Опознайте добре тематиката си. Изяснете си по какъв начин ви е помогнала в работата или в живота и каква стойност има за другите. Упражнявайте, говорейки за това на глас. И в случай че сте от хората, които се стресират от обществените изяви, пробвайте се да насочите нервността си към възторг.  Забавете темпото. Проблемът със пристрастеността и ентусиазма е, че ви карат да говорите по-бързо. Умишлено пробвайте да говорите по-бавно, когато репетирате. Ако установите, че говорите прекомерно бързо, пробвайте да вършиме повече паузи. Например, когато задавате риторичен въпрос, може да извършите пауза и да преброите безмълвно до три, преди да продължите. Това ще ви помогне да следвате точното движение, което публиката може да поеме.

 
СПОСОБНОСТТА ДА ПИШЕТЕ   Джеф Безос организира управителен срещи посредством бележки в описателен формат, уверен, че разказът е доста по-ефективен от приложенията за презентации. Джейсън Фрийд, създател и основен изпълнителен шеф на Basecamp, споделя, че компанията взема всички решения за наемане на хора – от програмисти и дизайнери до експерти по маркетинг и рецепционисти – въз основа на писмените качества на претендента.  Защо? Защото ясното писане демонстрира ясно мислене.   Писаното слово има особена мощ. Може да го вършиме със лично движение. Може непрестанно да го усъвършенствате. Има способността да въздейства и да стимулира. И защото от ден на ден работата гравитира към отдалечения режим, става още по-важно да може да споделяте посредством къс и понятен писмен жанр.    Как да подобрите уменията си за писане? Пишете!   Много опитни текстописци са почнали кариерата си, преписвайки (като упражнение) написаното от потвърдени към този момент сътрудници в сферата. Това работи, тъй като когато пишете, няма по какъв начин да не забавите темпото и да не помислите; оказва помощ ви да асимилирате това, което сте написали, като в същото време покачва личните ви умения. С времето вие създавате собствен личен жанр, до момента в който заимствате от най-хубавите практики на другите. Можете да извършите сходно упражнение, работейки с текстове в сферата, която ви интересува.   

КАЧЕСТВОТО НА ВАШИТЕ ИДЕИ
Способността за генериране на висококачествени хрумвания стартира първо с консумирането на висококачествени хрумвания. Започнете с проучването на велики мислители и размишлявайте върху техните открития. Направете връзки сред това, което те са разкрили, и това, което вие сте научили в личния си живот.   След това се концентрирайте върху хрумвания, които вземат решение действителни проблеми. Вместо да чакате ентусиазъм, ковете, до момента в който желязото е горещо: когато преди малко сте разрешили даден проблем (или се пробвате да го разрешите), записвайте стъпките в напредъка си. Това ще ви помогне да надграждате предходни мисловни основи и да повишите качеството на концепциите си.   Посвещавайте време на креативно мислене и брейнсторминг. В тези интервали би трябвало да оставите мултитаскинга и да се фокусирате върху една задача или концепция, до момента в който тя не бъде приключена или до момента в който не постигнете забележителен прогрес.   Не подценявайте и силата на разходката, която може да увеличи равнищата на допамин в мозъка ви, както и качествата ви за креативно мислене.   И по този начин, в случай че желаете да увеличите възможностите си за триумф, помнете съвета на починалия Патрик Уинстън: развивайте непрестанно способността си да говорите, да пишете и в последна сметка да споделяте концепциите си дейно. По този метод ще влизате във всяка борба с най-силните оръжия. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР