Преди броени минути на кратка церемония, водена от Джон Чо

...
Преди броени минути на кратка церемония, водена от Джон Чо
Коментари Харесай

Предстоящата епична драма 1917 на Сам Мендес с впечатляващите десет номинации за „Оскар“

Преди броени минути на къса гала, водена от Джон Чо и Иса Рей, бяха оповестени номинациите за 92-те награди на американската Академия за кино изкуства и просвета. С цели 10 номинации за премията „ Оскар “, в това число за най-хубав филм, постановка на Сам Мендес, автентичен сюжет и операторско майсторство на Роджър Дийкинс, бе отличен забележителният боен епос 1917. Филмът споделя по едно и също време красива и жестока история за другарство, чест и жертвоготовност, разкриваща малко позната страна на един от най-големите и тежки военни спорове в историята на човечеството.

1917, който получи номинации и за сценография, музика, грим и прически, тон, монтаж на тон и специфични образни резултати, е един от главните любимци за емблематичната златна статуетка в най-важните категории, откакто към този момент се окичи с голям брой номинации и награди на редица други влиятелни оценки, измежду които две награди „ Златен глобус “ (за постановка и за най-хубав филм – драма) и девет номинации за премията на Британската академия за кино и телевизионно изкуство (БАФТА). 1917 е впечатляващо кинематографично прекарване, чиято мощ може да бъде почувствана в цялостна степен единствено в киносалона. Сам Мендес (007: Координати Скайфол, Снайперисти, Американски прелести) и виртуозният оператор Роджър Дийкинс (007: Координати Скайфол, Блейд Рънър 2049) снимат с чувството за един-единствен нескончаем кадър, в който историята е разказана в действително време – събитията са пресъздадени и протичат за феновете със същата скорост, с която се изживяват от героите във кино лентата. Това оказва помощ за по-цялостното потапяне на публиката в действието и чувството, че са в окопите дружно с бойците.

Мендес споделя, че още през цялото време е бил изцяло сигурен, че филмът би трябвало да бъде разказан в действително време: „ Всяка стъпка в това пътешестване, синхронът с всеки мирис на тези мъже е неразделна и основна част от историята. И няма по-добър метод да разкажеш тази история, с изключение на посредством един нескончаем кадър “. От своя страна Роджър Дийкинс прибавя: „ Докато не видите кино лентата на огромен екран, не осъзнавате какъв брой завладяващо е и по какъв начин тази техника ви потапя в историята “.

Действието на 1917 ни води в разгара на Първата международна война, когато двама млади английски бойци, Скофийлд (Джордж МакКей) и Блейк (Дийн-Чарлс Чапман), са натоварени с осъществяването на видимо невъзможна задача. В конкуренция с времето те би трябвало да навлязат надълбоко във вражеската територия и да доставят известие, което ще предотврати стотици бойци, измежду които е и родният брат на Блейк, да попаднат в гибелен капан, квалифициран от германците. Освен младите Джордж МакКей и Дийн-Чарлс Чапман, във кино лентата вземат участие още звезди от ранга на Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач и Марк Стронг, както и потвърдили се имена като Ричард Мадън, Андрю Скот, Даниел Мейс, Ейдриън Скарбъро, Джейми Паркър и други Освен режисьор Сам Мендес е продуцент и създател на сюжета дружно с Кристи Уилсън-Кернс (Penny Dreadful). Сред останалите продуценти са Пипа Харис (Пътят на измененията, Away We Go), Джейн-Ан Тенгрен (The Rhythm Section, Спектър), Калъм МакДугал (Мери Попинз се завръща, 007: Координати Скайфол) и Брайън Оливър (Рокетмен, Черен лебед).

Връщаме се в 1917 на 24 януари единствено в кината.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР