Преди броени минути Meteo Balkans публикува в своята страница във

...
Преди броени минути Meteo Balkans публикува в своята страница във
Коментари Харесай

Meteo Balkans с предупреждение: До часове Северозападна България ще бъде ударена от гръмотевична буря и градушка колкото орех /схема/

Преди броени минути Meteo Balkans разгласява в своята страница във фейсбук предизвестие за приближаващо към България рисково време. Според данните, с които разполагат метеоролозите, има действителна заплаха за Северозападна България, над която се чака да паднат обилни превалявания, съпроводени от гръмотевична стихия и градушка. Публикуваме цялостната прогноза за идващите 24 часа:
„ Висок циклон ни носи заплаха от гръмотевични стихии и едра градушка. Позициониран над Западните Балкани ще дестабилизира атмосферата у нас и ще укрепва конвекцията над нашата страна.
Още този следобяд атмосферата над Централна Сърбия, част от Западна и Северозападна България e нестабилна и вероятността на изолирани места да се образуват гръмотевични стихии и да паднат проливни превалявания е огромна.
Високият циклон, намиращ се над Северна Италия и половината Балкани ще се уголемява позиционирайки се на следващия ден над Йонийско море.
Клетките ще се образуват над циклонално поле, а високата мокрота и високите температури ще благоприятстват за развиване на мощни стихии.
Това, в композиция с много богат на влага граничен пласт - почти 12-16 г/кг характерна мокрота, ще сътвори условия за развиване на мощни, проведени, евентуално рискови гръмотевични стихии.
Гръмотевичните стихии ще се образуват към 15-18 часа над Централна Сърбия и част от планинските региони от страната ни, като те бързо ще се провеждат и ще обзет огромна повърхност от Западна и Северозападна България и Румъния. До края на деня чакаме да се образуват мощни мезо-конвективни системи. Клетките ще са с дълъг животи ще са дейни и нощните часове. Вече образували се, те ще се развиват доста бързо, като в зрялата си фаза ще носят интензивни превалявания от дъжд, мощна гръмотевична активност и даже от ЕДРА градушка.
Процесите ще останат дейни и в тъмните часове от денонощието, като тук-там в оградената част от страната ще има условия за акумулиране на по-големи количества дъжд.
Ниво 2 (Оранжев цвят) Издаваме за мощни гръмотевични стихии, само че тук гръмотевичните стихии ще са в етап на създаване. Рискът от дребна и междинна по-размер градушка още веднъж е висок, като не са изключени и шквалови феномени.
Ниво 3 (Червен цвят) Издаваме за мощни гръмотевични стихии в зряла фаза, като тук риска от едра градушка и мощни пориви на вятата е най-голям. Има и сериозна заплаха от наводнения и местни материални вреди, чакаме и градушки с размер на орех “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР