Преди броени минути Китай изстреля ракета “Лонг Марч 3C/E, която

...
Преди броени минути Китай изстреля ракета “Лонг Марч 3C/E, която
Коментари Харесай

Китай изстреля първата си възвращаема мисия към Луната!

Преди броени минути Китай изстреля ракета “Лонг Марч 3C/E ”, която изведе в космоса първата двупосочна задача на Китай до Луната с отиване и връщане. По данни от осведомителната организация Синхуа галактическият уред, който неофициално носи името “Чанг’e 5 Т-1 ”, се е отделил наред от ракетата.

За отчаяние на доста галактически запалянковци, при тази задача Китай направи стъпка обратно в публичността. Малко елементи към задачата са известни и изстрелването за голямо страдание не бе излъчено в действително време. На фона на секретността знаем някои елементи – задачата се чака да продължи към осем дни, ще извърши доближаване с Луната (но без кацане), след което ще се насочи назад към Земята за нахлуване. Макар че задачата е роботизирана, по всяка възможност в капсулата пътуват живи организми – бактерии и растения, само че не се знае какви тъкмо.

 Chang'e 5 T1

Космическият уред “Чанг’e 5 T-1 ”. Credit: CCTV

По данни от галактическия уеб страница SpaceFlight101.com, галактическият уред “Чанг’e 5 T-1 ” се състои от два съставния елемент. Единият е сервизен модул, който е същият като предходните орбитални апарати “Чанг’e 1 ” и “Чанг’e 2 ”. Прикачен към него e спускаемата капсула.

Вероятно задачата ще лети по циркумлунарна траектория, при която ще премине до Луната наоколо от 10 000 километра, преди да се върне назад към Земята.  Именно завръщането е сериозният миг, който Китай желае да тества, преди да изстреля същинската задача “Чанг’e 5 ” през 2017 година – задача, която ще би трябвало да кацне на Луната, да вземе проби, да излети назад и да се върне назад на Земята.

При завръщането на “Чанг’e 5-Т1 ” след към осем дни, капсулата ще направи комплицирани маневри. Първо ще има малко нахлуване в земната атмосфера на височина към 60 километра, след което ще последва пай полет по балистична траектория, който ще изтласка сондата отвън атмосферата на височина 140 километра. След това ще има гладко втурване към Земята с парашут.

Космическата ракета “Лонг Марч ” е извела дружно с китайската задача и един дребен частен уред, на име 4М, за който писах предходната седмица в детайли (натиснете тук да прочетете).

Кратко видео от днешното изстрелване: тук: http://www.weishi.com/t/2003550064078245

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР