Преди броени дни шерпа застана на върха на света, радостен

...
Преди броени дни шерпа застана на върха на света, радостен
Коментари Харесай

Рекордьор по изкачване на Еверест не вижда "никакво бъдеще" за себе си в Непал

Преди броени дни шерпа застана на върха на света, щастлив от това, че е изкачил Еверест за рекордния 28-и път.

Непалският планинар бе посрещнат като воин при завръщането си в Катманду, само че цялата тази наслада наподобява го е напуснала, когато споделя за възходите и паденията на живота си от фотьойла в дребната, спретната всекидневна на наетия си апартамент, до момента в който брачната половинка му наливаше чай.

 Рекордьор по нанагорнище на Еверест не вижда
© Reuters

" В Непал няма бъдеще ", сподели 53-годишният татко на две деца пред " Ройтерс " през уикенда. " Защо да остана тук? - попита той на родния си непалски и малко неумел британски. " Имаме потребност от бъдеще за себе си... за нашите деца. "

С бейзболна шапка с надпис Everest Man и почерняло от вятъра и снега лице, Ками Рита очевидно се гордее с достиженията си. Но също по този начин е признателен, че парите, които е изкарал като лидер с планински експедиции, са му помогнали да се реалокира в столицата на Непал, с цел да могат децата му да получат образованието, което той в никакъв случай не е получавал.

 Рекордьор по нанагорнище на Еверест не вижда
© Reuters

Синът му на 24 години учи туризъм, а щерка му, на 22, следва осведомителни технологии.

" Това нямаше да е допустимо, в случай че бях останал в Тема и не бяха ме наели да се катеря ", сподели Ками Рита, който напуснал учебно заведение в своето планинско село на към 12 години.

Награди и документи за Световен връх на Гинес изпълват витрината зад него, а плакати на Ками Рита на връх Еверест украсяват стените. Но той приказва за емигриране в Съединените щати, с цел да откри нови благоприятни условия за фамилията си.

 Рекордьор по нанагорнище на Еверест не вижда
© Reuters

Ками Рита е роден в същото хималайско село като Тензинг Норгей, шерпа, който дружно с новозеландеца сър Едмънд Хилари изкачи първия връх на Еверест преди 70 години.

Село Теме е в Солукхумбу, област, трансформирала се в свещено място за алпинисти след първото сполучливо нанагорнище на 29 май 1953 година Над Солукхумбу, ситуиран на границата с китайския Тибет, се извисява връх Еверест, най-високият в света на 8849 метра (29 032 фута). Но тук са също Лхотце (8516 метра), Малаку (8481 метра), Чо Ою (8201 метра), Гячунг Канг (7952 метра) и Нупце (7855 метра) - все имена, които всеки топ планинар би желал в писани в автобиографията си.

 Рекордьор по нанагорнище на Еверест не вижда
© Reuters

Шерпите, етническа група, живееща в региона на Еверест, постоянно са били гръбнакът на планинските експедиции. Те опъват въжета, слагат стълби, носят товари и също по този начин готвят, печелейки по време на една експедиция сред $2 500 и $16 500 или повече, според от опита си.

Но младите шерпи, съгласно Ками Рита, загърбват този живот.

" Новото потомство шерпи не се занимават с катерене. Те желаят да отидат в чужбина в търсене на по-добра кариера ", сподели той. " След 10-15 години ще има по-малко шерпи, които да водят алпинистите. Техният брой и сега към този момент е дребен. "

 Рекордьор по нанагорнище на Еверест не вижда
© Reuters

Много известни водачи шерпи са напуснали Непал в търсене на по-добри благоприятни условия на Запад, основно в Съединените щати. В реалност и известният Тензинг Норгей емигрира, само че единствено до прилежаща Индия, където работи в учебно заведение по катерене.

Планинското катерене и преходите притеглят хиляди чужденци в Непал всяка година, допринасяйки с над 4% за стопанската система на стойност 40 милиарда $. Страната завоюва 5.8 милиона $ единствено от такси за разрешителни. От тях 5 милиона $ са единствено от Еверест - по време на тазгодишния сезон за катерене март-май.

 Рекордьор по нанагорнище на Еверест не вижда
© Reuters

Служители на компанията за туристически турове считат, че повече от 500 хил души в Непал са заети в туризма, само че доста от тях остават стопански уязвими в тази бедна нация от 30 милиона души.

" Правителството прави малко за благосъстоянието на шерпите ", сподели Ками Рита, като прикани управляващите да стартират обществени схеми като застрахователен фонд, пенсионни компенсации и просветителни стратегии за децата.

 Рекордьор по нанагорнище на Еверест не вижда
© Reuters

Експедициите, които наемат шерпи, би трябвало да сключат застраховка живот за тях, само че изплащането е единствено 1.5 милиона непалски рупии (около 11 300 долара). Трима шерпи починаха предишния месец, пресичайки подлия ледопад Кхумбу на пък за Еверест.

" Трябва да ги усилят до 5 милиона рупии (около 38 000 долара) ", сподели Ками Рита, като потрива синина по бузата си.

 Рекордьор по нанагорнище на Еверест не вижда
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР