Преди броени дни Китайският културен център (ККЦ) в София отбеляза

...
Преди броени дни Китайският културен център (ККЦ) в София отбеляза
Коментари Харесай

Хун Хай, директор на Китайския културен център в София: Имаме добри перспективи и идеи за културното сътрудничество между Китай и България

Преди броени дни Китайският културен център (ККЦ) в София означи своя петгодишен празник. Той е единственият сходен в страна от Централна и Източна Европа и с помощта на неговата активност китайската просвета и изкуство доближават до повече българи. По този мотив беседваме с неговия шеф Хун Хай, който споделя детайлности и досегашните начинания на центъра и проектите за идната година.

„ Нашата съществена активност е обвързвана на първо място с това да описваме и споделяме китайската история и настояще, само че също и да разпространяваме „ гласа на Китай “, споделя при започване на диалога ни Хун Хай, който е в България от началото на тази година, само че към този момент е добре осведомен с ползите на приятелите и феновете на Китай тук и е начертал амбициозна стратегия за активността на ККЦ през 2023 година Той напомня, че множеството от ресурсите, употребявани за основаването и активността на центъра идват от общината на град Нинбо, провинция Джъдзян, и в този смисъл множеството от събитията са свързани точно с културата и традициите на този регион.

Директорът се стопира на някои цели от активността на ККЦ през миналите пет години, като акцентите са няколко. На първо място той слага постигнатите положителни контакти с медиите – български и задгранични, което е извънредно значимо, с цел да може китайското нематериално културно завещание да доближи до по-широка публика, освен в България, само че и в останалите страни в района и страните от Централна и Източна Европа.

„ За страдание, през последните повече от две години, поради ограниченията във връзка пандемията от COVID-19, ККЦ стартира да употребява повече обществени медии и платформи, с цел да разпространява в онлайн-формат активността си, и да показва забавни събития, филми, концерти, курсове и други начинания “, отбелязва Хун Хай.

Като различен значим аспект той показва популяризирането на годишното комерсиално ревю в град Нинбо, в което вземат участие с изключение на Китай, и множеството страни от Централна и Източна Европа, както и такива от други райони, и което способства доста за взаимното опознаване и дава благоприятни условия за бъдещи търговски контакти с компании и производители от тези страни.

„ Особено през последната година, използваме и разчитаме доста на чужденците, които посещават Нинбо, и които се срещат с неговата история, просвета и изкуство, вършат разнообразни филми и ни ги изпращат, с цел да можем да ги покажем на българската аудитория. И това се отнася освен за България, тъй като Нинбо се посещава от доста посетители от страните на Централна и Източна Европа “, продължава Хун Хай и изяснява, че това спомага за по-доброто опознаване на културата и традициите на този град в други страни.

Специално внимание шефът на ККЦ отделя на „ Среща на върха на езика “, която се посреща с огромен интерес от страна на доста българи. Това е показване на кухнята на Нинбо, която е проведена по сходен метод – български и други чужденци, които живеят там и в провинция Джъдзян показват тамошната кухня и методите за подготвяне на другите ястия в клипове и филми, които ККЦ след това демонстрира. Това ще продължи и през идната година.

Много значима сфера, в която ККЦ работи е „ Морският път на коприната “, продължава шефът му, като акцентира, че в тази тенденция е доста значимо съдействието и поддръжката на Академията за коприната в Нинбо. „ С тяхно подпомагане успяхме да организираме в София и други градове на България няколко забавни събития “, изяснява Хун Хай.

Важен детайл от активността на ККЦ през миналите пет години е непрекъснато разрастващите се връзки с китайските студенти в България, които дават огромен принос за развиването на българо-китайските контакти и съдействие.

Директорът на ККЦ дава за образец и желанието на Дирекция „ Образование “ към община Нинбо да откри контакти с няколко български учебни заведения и университети, с които към този момент са реализирани известни договорености. „ Това са да вземем за пример, Художествената академия, Университета по превоз и други, като концепцията е в Нинбо да се сътвори Съюз на университетските структури на страните от Централна и Източна Европа и Китай “, разяснява той.

Хун Хай споделя и някои съответни хрумвания за съдействието в региона на културата сред Китай и други страни, в това число България, като акцентира, че задачата на ККЦ е да се сложи акцент върху все по-иновативни събития, свързани освен с творчеството, само че и с разширение на мащабите им.

Той обрисува четири съществени области в тази тенденция, като първата е намиране и установяване на точния обект за съдействие, другата е икономическия аспект, който е от изключителна значимост, като акцентът следва да бъде подложен на разнообразни на стопански и търговски изложби, които се организират в Нинбо. „ Другите значими сфери и вероятности в работата на ККЦ през идната година са съдействието в региона на туризма, както и организирането и провеждането на разнообразни курсове и образования, които да се организират постоянно и да се трансфорат в запазена марка на нашия културен център “, споделя в края на диалога шефът му.

Той е уверен, че чрез напъните на ККЦ в София, ще се осъществя действително активизиране и повишение успеваемостта на партньорството сред България и Китай, изключително в региона на културата и изкуството.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР