Преди близо 80 години 500 тона испанско злато са прехвърлени

...
Преди близо 80 години 500 тона испанско злато са прехвърлени
Коментари Харесай

Испанско златно съкровище от 510 тона заминава за СССР и изчезва

Преди близо 80 години 500 тона испанско злато са трансферирани с кораби до съветското пристанище в Одеса – сякаш за краткотрайно предпазване. Сталин бил в прелестно въодушевление и декларирал: “испанците ще видят това злато на куково лято “.Преди 80 години, през април 1939 година, диктаторът Франко афишира края на гражданската война в Испания. Една от тайните на тази война е обвързвана със ориста на изнесеното в Съюз на съветските социалистически републики злато. “Операция Хикс ” е било кодовото название на програмата на Наркома на Съюз на съветските социалистически републики и на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) за подкрепяне на републиканците в Испания, написа “Дойче Веле ”.За първи път това разбиране се появява в протоколите от съвещанията на Политбюрото в края на септември 1936 година. По това време метежниците-франкисти към този момент са основали собствен плацдарм в южната част на страната, завладявайки огромни територии.Те получават великодушна помощ от нацистка Германия и фашистка Италия: самолети, танкове, артилерийски оръдия, снаряди, авиобомби и стрелково оръжие. Мусолини изпраща в Испания и италиански бойци. Те образуват цялостен корпус, включващ и ескадрила бомбардировачи.Хитлер изпраща в Испания специфична авиационна ескадрила, известна под името “Кондор ”. На 26 април 1937 година ескадрилата “Кондор ” изравнява със земята дребното градче Герника, център на антична просвета. Благодарение на известната картина на Пабло Пикасо, нещастието на Герника става знак за безсмислената свирепост на войната.

 Картината на Пабло Пикасо “Герника ” става знак за безсмислието на войните

Картината на Пабло Пикасо “Герника ” става знак за безсмислието на войните “Наташки ” и “Катюшки ”Що се отнася до руската помощ за републиканските сили в Испания, тя е в детайли разказана от военния историк Юрий Рибалкин. “Операция Хикс ” е стратегия за оказване на военно-техническа помощ на републиканското държавно управление. Тя предвиждала присъединяване на военни съветници, подготовка на военни експерти за републиканската войска и военни акции на руски доброволци.Юрий Рибалкин написа, че в годините на гражданската война Съюз на съветските социалистически републики е дал на Испания към 650 самолета, няколко хиляди артилерийски оръдия, танкове, картечници, няколко торпедни катера и съвсем половин милион винтовки. При това Съюз на съветските социалистически републики е доставял освен остарели модели оръжия, а и модерните за времето изтребители И-15 и И-16, наричени от испанците “Катюшки ” и “Наташки ”.
В съпоставяне с помощта от Германия и Италия, размерът на руските помощи е бил много непретенциозен. Юрий Рибалкин написа в монографията си, че това се е дължало на лимитираните стопански благоприятни условия на Съюз на съветските социалистически републики, само че и на политически аргументи: “Позицията на Сталин към Испанската република се е променяла според от настроенията му, от ситуацията по фронтовете и от интернационалното състояние.Постепенно ползата на Сталин към Испания намалял и даже се е трансформирал в злост. Известни са многочислени молби за помощ на републиканското държавно управление към Съюз на съветските социалистически републики, които Сталин просто е пренебрегнал. “Общият брой руски военни съветници по време на цялата война е възлизал на към 600 души, само че още при започване на 1939 година техният брой е бил понижен до 84 души. Военните съветници се сменяли доста постоянно. Много от тях ненадейно били отзовавани в родината, където ги подлагали на репресии.Руският историк отбелязва, че от Москва нерядко постъпвали “противоречиви и странни инструкции ”, тъй като Сталин и Ворошилов определяли направленията на основните удари, тактиката и съответните дейности на обособените подразделения, без да познават бойните условия и положението на войските.Юрий Рибалкин отделя изключително внимание на непосредственото присъединяване на руски бойци в бойните дейности против Франко. Загубите в жива мощ са били големи. Съветската бойна техника отстъпвала доста на новите немски самолети, които Хитлер дал на франкистите. Много от руските летци са имали единствено по 30 до 40 летателни часа преди да бъдат изпратени в Испания.За страдание военният историк загатва единствено незадълбочено ролята на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) в Испания. А тя заслужава доста по-голямо внимание. Сталинският гнет, който доближава своя разцвет през 1937-1938 година, последователно овладява и Испания. Главните врагове на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) там се оказват не поддръжниците на Франко, а “троцкистите и техните почитатели ”, без значение от обстоятелството, че доста от тях воювали безстрашно на страната на републиканците. На чекистите е била предоставена и една изключително деликатна интервенция. Става дума за преместването на испанско злато в Съюз на съветските социалистически републики, с което републиканското държавно управление плащало за руската помощ.

 15229320 7 - Испанско златно богатство от 510 тона отпътува за Съюз на съветските социалистически републики и изчезва
500 тона злато отпътуват за СССРОколо тази история съществуват разнообразни легенди. Известно е, че Сталин е сложил наложителното изискване руската помощ да се изплаща в злато. През есента на 1936 година е взето решение за превозването на части от златния ресурс на Испанската държавна банка в Съюз на съветските социалистически републики. Тъй като войските на Франко към този момент настъпвали към Мадрид, към 500 тона злато са били опаковани в 7800 сандъка по 65 кг и укрити близо до пристанището на Картахена.Испанската революция (1936- 1939)След като министър председателят на Испания Кабалеро и министърът на финансите Негрин се обръщат с публична молба към Съюз на съветските социалистически републики да запази част от златния запас на страната, резидентът на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) в Испания Александър Орлов бил претрупан със задачата да провежда превоза. Сандъците със златото били натоварени на общо четири руски кораба.В последна сметка в Съюз на съветските социалистически републики са превозени 510 тона злато – към 73% от златния запас на Испания. На 2 ноември 1936 година корабите дебаркират в пристанището на Одеса. Там златото било трансферирано на специфичен трен и превозено до Москва. Испанското злато е било прибрано в мазето на една постройка – сякаш за краткотрайно предпазване. Но Сталин, който бил в прелестно въодушевление след триумфа на акцията, ненадейно декларирал: “Испанците ще видят това злато на куково лято! ”.Бивш чекист споделя за превоза на златото в СССРТака и става. Дълго време никой не знаел нищо за ориста на испанското злато. Но след гибелта на Сталин в Съединени американски щати излиза книгата на някогашния чекист Александър Орлов, управлявал интервенциите на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) в Испания. След като получил заповед да се върне в родината, Орлов се укрива и отхвърля да се подчини на Москва. Именно Орлов споделя за превозването на златото в Съюз на съветските социалистически републики. Избухва голям скандал, който не заглъхва в продължение на години.БЛИЦ
Hidden Truth
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР