Преди близо 10 додини Китай изпревари САЩ като най-големият пряк

...
Преди близо 10 додини Китай изпревари САЩ като най-големият пряк
Коментари Харесай

Защо му е на Китай да купи Африка?

Преди близо 10 додини Китай изпревари Съединени американски щати като най-големият директен вложител в Африка континента във връзка с потоците на директни задгранични. В резултат от китайски вложения в Африка, средногодишно биват разкривани над 18 000 работни места, което прави страната водач в това отношение, изпреварвайки Съединени американски щати, излиза наяве от доклада Swiss-African Bussiness Relations Status Quo 2021.

Защо китайските частни компании влагат в Африка?

Китайската финансова медия Sina Finance Global показва няколко значими аргументи, написа осведомителната агенция Аctualno.

На първо място се обрисуват демографските проблеми на популацията на Китай, което от ден на ден застарява. До 2050 година се чака междинната възраст в Китай да доближи 51 години, спрямо 43 година в Съединени американски щати и 47 година в Европейски Съюз. До 2060 година една трета от китайските жители ще бъдат на възраст над 65 години, което ще направи Китай една от най-старите страни в света. В Африка обаче се следят противоположните трендове. До 2034 година се чака работната мощ на континента да надвиши тази на Китай и Индия, взети дружно, защото до 2050 година популацията на Китай ще падне под 1 милиард. Според тези числа младата работна мощ в Африка е тъкмо това, от което се нуждаят през днешния ден предприятията в Китай.

От друга страна Китай към този момент не е на ниска цена пазар на труда. През 2020 година Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Китай доближи 11 000 $. Според Световната банка, Китай скоро ще влезе в групата на страните с високи приходи на глава от популацията, затова цената на труда единствено ще се усилва. За съпоставяне, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на страните от Субсахарна Африка е 1500 щатски $ през 2021 година, което се равнява на под 1/7 от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Китай.

Като наклонността се обрисува и индустриалните компании да не престават да реалокират индустриалните линии в страните част от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Африка.

Според анализаторите с времето Китай се трансформира от дългогодишна селскостопанска мощ в страна на вноса. Бързата урбанизация на Китай води до ерозии на плодородната земеделска земя. Очаква се до 2030 година популацията със междинни приходи да нарасне от 400 милиона на 800 милиона, а задоволяването на структурните селскостопански потребности на Китай да се трансформира във значим въпрос от национална големина. Китай внася всички типове африкански селскостопански артикули, от зърнени храни, тръстикова захар до морски блага и алено вино. Селскостопанската търговия на Африка с Китай и вложенията в селскостопански технологии на Китай в Африка дават отговор на потребностите на далекоизточния пазар.

Тъй като геополитическото напрежение сред Съединени американски щати и Китай се ускорява, Китай би трябвало да реалокира елементи от своите селскостопански промишлени и търговски вериги отвън Съединени американски щати.

Китай се трансформира от международната фабрика към международен потребителски пазар. Само посредством разширение на индустриалния потенциал от страна на предлагането в Африка може да бъде задоволено голямото пазарно търсене на Китай. От 2000 година насам търговията сред Китай и Африка е повишена 20 пъти, а директните китайски задгранични вложения в Африка са нарастнали 100 пъти, с цел да отговорят на възходящото китайско потребителско търсене, китайските компании би трябвало да влагат в африканската промишлена верига, с цел да усилят производството и успеваемостта.

Що се касае до Африка, континентът е бързо разрастващ се потребителски пазар. Възходът на междинната класа в Африка ще докара до поредност от потребителски условия, като възходящо търсене на сила, ползване, обучение, развлечения, финанси и здраве. Китайските частни компании навлизат в тези области, като в същото време внасят в Африка и Китай модел на цифрова стопанска система и софтуерни платформи, показва Sina Finance.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР