Преди 60 години британска състезателка осигурява първата победа на марката

...
Преди 60 години британска състезателка осигурява първата победа на марката
Коментари Харесай

Pat Moss Edition за MINI с 3 врати и MINI с 5 врати: почит към постиженията на силните жени в моторните спортове

Преди 60 години английска състезателка обезпечава първата победа на марката в интернационално рали. С харизматичните специфични модели MINI отбелязва началото на изключителната спортна кариера на английския дребен автомобил и смелото му нахлуване в една мъжка сфера. Премиерата е на Международния ден на дамата, въвеждане на пазара през май 2022 година

Моторните спортове са в гените на MINI, най-големите триумфи в историята на марката са реализирани при рали надпреварите. И основата за това е положена от изключителна състезателка. През май 1962 година класическото Mini за първи път влиза в листата на спечелилите в интернационално рали съревнование.

На интернационалното рали на лалетата, което минава от холандската община Нордвейк до френската Ривиера и назад, Пат Мос реализира рекордно време по маршрута с класическото Mini Cooper. 60 години по-късно MINI отбелязва гения, смелостта и пристрастеността на английската състезателка с трогателен специфичен модел. Pat Moss Edition за MINI с 3 порти и MINI с 5 порти, лимитиран до малко над 800 екземпляра, припомня освен за изключителната спортна кариера на класическото Mini, само че и на пионерските достижения на мощните дами в моторните спортове. Защото с триумфа в Нидерландия както classic Mini, по този начин и Пат Мос и нейната навигаторка Ан Уиздъм необратимо се трансформират в героини в дисциплинираност, доминирана от една страна от доста по-големи коли, а въпреки това - напълно от мъжете.

Pat Moss Edition се отличава с неконвенционални дизайнерски детайли и стилни елементи, които ще се оферират от май 2022 година за MINI Cooper S с 3 порти (среден разход на гориво: 6,6 – 6,2 л/100 км; CО2 излъчвания (комбинирани): 151 – 140 г/км съгласно WLTP), MINI Cooper S с 5 порти (среден разход на гориво: 6,8 – 6,2 л/100 км; CО2 излъчвания (комбинирани): 154 – 141 г/км съгласно WLTP) и MINI John Cooper Works (среден разход на гориво: 7,1 – 6,8 л/100 км; CО2 излъчвания (комбинирани): 162 – 156 г/км съгласно WLTP). С четирицилиндровите турбодвигатели с мощ 131 кВт/178 к.с. респективно 170 кВт/231к.с. (MINI John Cooper Works) те обезпечават вълнуваща спортна наслада от шофирането във всекидневието. Ексклузивният дизайн на специфичните модели отдава респект както на спортната история на английската премиум марка, по този начин и на спортните кариери на Пат Мос и Ан Уиздъм. Освен това специфичният модел интегрира продуктови нововъведения на MINI като Multitone покрива. За Pat Moss Edition за пръв път ще се предлага и още един вид Multitone покрив. При него цветовете на покрива преливат от Chilli Red през Melting Silver до Jet Black. С новаторския развой на боядисване, който е изцяло интегриран в индустриалния развой в завода MINI в Оксфорд, вторият цветови вид ще бъде осъществен за първи път и ще бъде наличен за клиентите за поръчка от март 2022 година Минималните отклонения в цветовия модел, породени от изменящите се условия на околната среда, подсигуряват, че всяко MINI с разноцветен покрив ще има характера на уникат още след лакирането си в завода. При новите специфични модели харизматичното лаково покритие на покрива може да бъде комбинирано с цветовете на каросерията Pepper White uni или Midnight Black metallic, както и с червени корпуси на външните огледала.

Като знак на първата победа в рали и на мястото на ранния успех служи стилизирано лале, което дружно с надписа „ Pat Moss “ се вижда както на задните колони на специфичните модели, по този начин и на страничните детайли Side Scuttles. Капачките на главините се отличават с извънреден дизайн с графика, създадена от очертанията на цветето, типично за Холандия и изписването на марката MINI. Под Side Scuttles на предните странични панели са допълнени и най-важните обстоятелства за ралито на лалетата през 1962 година: маршрутът Нордвейк - Монте Карло - Нордвейк, дистанцията 2 500 километра, автомобилът Mini Cooper и неговият стартов номер 104. Те са допълнени с годната и до през днешния ден характерност на MINI: „ born to compete “. Мотивът с лалето, надписът на модела и главните данни за първата победа в рали съревнование са ситуирани и на характерните за специфичния модел алуминиеви лайстни на праговете със ситопечат.

Друг, употребен за пръв път при Pat Moss Edition дизайнерски детайл са белите, хоризонтално ориентирани ленти на предния похлупак. Отпечатаната композиция от букви и числа - 737 ABL – с триизмерна графика дава отговор на регистрационния номер на победоносното classic Mini от Ралито на лалетата през 1962 година и е реминисценция на историческия пример. Оригиналният автограф на Пат Мос върху капака на автомобила след една от нейните победи, украсява предната ризница на специфичния модел. В интериора на специфичните модели емблематичният автограф върху вътрешната повърхнина Piano Black в зоната на пасажера до лидера припомня на революционната рали спортна, който умря през 2008 година Спортният кожен волан е декориран с емблема с графика на лале върху долната спица. Абстрактното изображение на движещо се нагоре и надолу бутало е претекст на графиката на интериорната повърхнина от страната на лидера. Лентите с друга височина оформят буквите „ M “ и „ W “ за „ Moss “ и „ Wisdom “ като знак на съвършено координирано дуо, което предизвикаше възторг в рали надпреварите в продължение на доста години.

MINI Pat Moss Edition отдава респект на една от първите дами в моторните спортове, историята на MINI в ралитата и същинския екипен дух. Един от най-забележителните елементи от първия рали триумф за класическото Mini е фактът, че макар бременността си Ан Уиздъм не желае да пропусне да започва в ралито на лалетата и безпогрешно водеше Пат Мос по 2500-километровия маршрут.

Заедно Моси и Уиз, както ги назовават в падока, образуват сполучлив дует в продължение на седем години. Двете дами имат смелостта да се състезават в спорт, доминиран от мъже, и да го трансформират фундаментално.

Пат Мос, по-малка сестра на водача от Формула 1 Стърлинг Мос, завоюва и ралито Sestriere в Италия през 1968 година, приключва на подиума в доста други интернационалните надпревари и пет пъти завоюва класирането при дамите в Европейския рали шампионат. Ан Уиздъм се счита за първият професионален навигатор в историята на ралитата. И двете гледат на смелото си навлизане в мъжката сфера със самоувереността на сполучливи спортистки и с типично английски Understatement. „ Тогава не сме се оценявали като пионери “, споделя Ан Уиздъм години по-късно. — „ Ние просто карахме в рали. “

Пат Мос и Ан Уиздъм проправят пътя за изключителна кариера за класическото Mini. През 1964, 1965 и 1967 година английският дребен автомобил печели общаа победа в рали Монте Карло. Десетилетия по-късно MINI се трансформира в преобладаваща марка в най-тежкото рали на дълги дистанции в света. От 2012 до 2015 година MINI печели рали Дакар четири следващи пъти. Следват още две цялостни победи през 2020 и 2021 година

*Източник: www.mini.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР