Преди 40 години те водеха кръвопролитна война. Днес Техеран, чрез

...
Преди 40 години те водеха кръвопролитна война. Днес Техеран, чрез
Коментари Харесай

Заклети врагове, станали братя: Как за 40 години Иран промени отношенията си с Ирак

Преди 40 години те водеха кръвопролитна война. Днес Техеран, посредством своите съдружници, които към този момент са на власт в Багдад, не стопира да усилва въздействието си в Ирак както в политически, по този начин и в търговски проект.

По време на войната сред Ислямска република Иран, преди малко родена от революцията през 1979 година, и Ирак на Саддам Хюсеин " бе невероятно да си представим, че един ден последователите на Иран ще вземат властта в свои ръце ", споделя пред Франс прес Азиз Джабер, учител по политически науки в университета " Мустансария " в Багдад.

Въпреки това точно нашествието на Иран от Саддам Хюсеин на 22 септември 1980 година приготвя почвата за новата власт, открила се в Ирак след американската инвазия през 2003 година

През войната Техеран приютява, образова и приема в редиците си иракски опозиционери - кюрди и представители на Върховния съвет на ислямската гражданска война в Ирак и неговото страховито въоръжено крило, организацията " Бадр ".

От 2003 година насетне, след нашествието под предводителството на Съединени американски щати, които не съумяват да открият съществени контакти с представителите на опозицията против Саддам, съдружниците на Иран постепенно, само че несъмнено консолидират въздействието си. От шестимата министър председатели, назначени през този интервал, трима са прекарали по-голямата част от 80-те години в Иран. Голяма част от командирите на организацията " Бадр " през днешния ден заемат високи постове в иракската страна, а семейството Барзани, която ръководи Кюрдистан, също е била в заточение в Иран по времето на Саддам Хюсеин.

" Иран разполага с политици на своя страна ", като " освен съумя да сътвори мрежа от съдружници (иракчани) по време на войната, само че след това извлече огромна изгода " от нея, когато тези иракчани пристигнаха на власт в Багдад, изяснява Джабер.

В Иран войната против Ирак продължава да е знаково събитие. Днес здравните служащи, борещи се с ковид, са възхвалявани сходно на " мъчениците " от войната против Саддам Хюсеин.

Белият дроб на иранската стопанска система

Ползите в Ирак не са единствено политически. Макар Ирак на Саддам Хюсеин публично да не търгува с Техеран, идващата от Иран контрабанда ненапълно смекчава тежестта на годините на ембаргото (1991-2003). След свалянето на Саддам географията си взима своето.

" Естествено е две прилежащи страни да търгуват: сходно на Полша и Германия след ужасите на Втората международна война ", споделя Есфандияр Батмангелидж от уеб страницата Bourse & Bazaar, който предизвиква комерсиалната дипломация с Иран.

Иран има едно огромно предимство: цените на иранските артикули побеждават конкуренцията. Иранските артикули, свързани с автомобилната промишленост, иранските медикаменти и иранските зеленчуци унищожават конкуренцията на иракското произвеждане. Багдад, чиито инфраструктури са в неприятно положение, зависи от Иран даже за градското електричество.

Резултатът: Ирак е най-важният вносител на ирански артикули, разнообразни от въглеводородите. От март 2019 до март 2020 година Техеран е продал в Ирак артикули на стойност девет милиарда $, по данни на Иранската комерсиална камара.

Иранският президент Хасан Рохани сложи през юли нова цел: да бъдат продадени артикули за 20 милиарда. За Иран, против който работят икономическите наказания на Съединени американски щати, западният комшия е избавителен кей.

" Иранските компании търсят консуматори, защото не могат да усилят продажбите си вкъщи ", споделя пред Франс прес Батмангелидж.

Държава, " дадена на Иран "

От възходящото въздействие на Иран в Ирак обаче не са удовлетворени всички.

" Днешните ни ръководители дадоха страната ни на Иран, нашата стопанска система, земеделието ни и даже въоръжените ни сили ", възмущава се Мохамед Абделамир, който преди време е взет в армията, с цел да се бори с иранския противник.

" Бих се пет години, 10 години бях военнопленник в Иран и най-после видях по какъв начин дават страната ми на Иран ", споделя той.

Демонстрантите от протестните прояви през октомври предходната година ясно показаха същата позиция: за да изразят недоволството си от своите ръководещи, стачкуващите ги нарекоха " пипалата на Иран ".

Един от най-недолюбваните ирански представители беше военачалник Касем Солеймани, проектант на тактиката на Иран в Близкия изток и добил военен опит във войната против Ирак.

Той бе погубен през януари от американски дрон дружно с Абу Мехди ал Мухандис, дясната му ръка в Ирак, закален в борбите като част от " Бадр " също по време на войната сред Иран и Ирак.

Тяхната крах нанесе удар върху иранското въздействие в Ирак. Техеран обаче надалеч не е дестабилизиран, твърди Ренад Мансур от мозъчния концерн " Чатъм хаус ".

" Иран има съдружници както в формалните политически мрежи, по този начин и измежду неофициални играчи като членове на милиции, предприемачи и други ", изяснява специалистът.

Мансур прибавя, че Техеран цели дълготрайно наличие в Ирак: " Къде желаеме да е Ирак след 50 години ".

Салям Фарадж, Мая Джебейли от Франс прес / БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР