- Преди 4 години в една от статиите си бяхте

...
- Преди 4 години в една от статиите си бяхте
Коментари Харесай

Кандидатът за кмет Руси Чернев: Хора, бдете! Задава се нова градска коалиция „Стани богат”

- Преди 4 години в една от публикациите си бяхте писали, че Пловдив ще  си търси доброволец за кмет. Оттогава мина цялостен мандат, а положението на Община Пловдив е още по-тежко. Защо решихте да оставите перото и да влезете в конкуренция за кмет, която наподобява ще е още по-доброволческа работа?
Прочетете още
- Стоя зад това изказване и през днешния ден. След ожесточената войната за въздействие сред клановете на ГЕРБ, на която градът стана пленник, Пловдив в действителност има потребност от доброволец. Виждам новия кмет като предан и честен човек, който стои надалеч от политическите зависимости и няма да сложи ползите на група хора или дадена партия над тези на множеството – едно ново болшинство от пловдивчани, които не желаят повече да живеят в блатото на посредствеността и корупцията. 

Решението да бъда претендент за кмет не беше елементарно. Аз имам всичко, с цел да повеждам благополучен живот. Баща съм на три деца, имам и две внучки. Имам специалност, която обичам, имам положителни приходи, които ми стигат. В медията работих крепко, с цел да бъдем коректив на локалната власт. Посочвахме кривините, давахме решения, разкрихме доста случаи на корупция, влязохме в следите на октопода от компании, който от години ограбва публичния запас. Опитахме всичко, само че не постигнахме доста.  И не тъй като гласът ни не се чуваше, а поради превзетата страна и неработещите институции. Във времето разбрах, че в действителност нито една значима смяна не може да се случи с други средства, с изключение на с инструментите на политиката. Системата може да се реформира единствено от вътрешната страна.  

- Как оценявате другите претенденти, само че към този момент не като анализатор, а като ваши съперници – какви преимущества имате пред тях?

- Оценката за останалите претенденти ще я дадат жителите на 29 октомври. Това, което ме тормози, е неналичието на действителен спор за Пловдив. Затова приканвам всички претенденти да се съсредоточат върху значимото за града.  

Аз нямам политически зависимости. Не съм човек, който ще се прехранва от политиката. Готов съм да послужвам на Пловдив и пловдивчани. За страдание измежду съперниците си в борбата за кмет на Пловдив не виждам доста сходни.

Преглеждам листата с главните претенденти за вота на 29 октомври. И какво виждам – професионални политици, които не са забили и един гвоздей в живота си и претърпяват главно от това, за което са ги назначили партийните им началници. Виждам депутати, които са пристигнали тук да отбият номера, а след това ще се върнат в София, с цел да си взимат хубавите заплати. Виждам лобисти, които от години вземат участие в разпарчетосването на града и стопират развиването му. Чета стратегиите им и виждам само лозунги и празни приказки.

 

Имам и три други преимущества пред останалите претенденти – не се изтощавам да работя, открит съм и политиката за мен не е метод на прехранване. Това е гаранция, че в мое лице пловдивчани ще имат наличен кмет, който усеща пулса на града и може да взема решение проблемите.  

- Кои политически обединения виждате като евентуални сътрудници в Общинския съвет, където се наложи в последните 20 години болшинствата да са трапезни?

- Най-важно е да върнем дебата за това в какъв град желаеме да живеем и по какви правила там, където му е мястото – измежду жителите и в Общинския съвет. Разчитам на поддръжка от всички, които могат да слагат публичния интерес над персоналния, партийния или икономическия. На всички, които не желаят да са проксита на този или оня партиен придворен и не считат да претърпяват като политически брокери и да бъдат част от новата огромна коалиция „ Стани богат ”.

- Първото нещо, с която ще се захванете, в случай че станете кмет?

- Проблемите са известни на всички – презастрояването, бавните поправки, които водят до огромните  тапи, и ужасния градски превоз. Но зад всеки от тях стои корупцията. Тя е първопричината за всички проблеми в България. Когато един министър председател написа есемес на партийно подчинения си кмет, че компанията с трите букви би трябвало да завоюва огромната социална поръчка, какво прави кметът? Пише есемес на шефа на дирекцията за публични поръчки. Той пък написа есемес на хората в съответната комисия по какъв начин би трябвало да приключи търгът. Това трансформира всички в участници в корупционната скица. После съответният кмет няма по какъв начин да желае друго от подчинените си, когато те вършат своите дребни бели. А корупцията става всеобхватна и ерозира всичко. Има я в публичните поръчки за пътните поправки и всички виждаме резултата. Има я при избора на снабдители за храни в детските градини и учебните заведения, има я в разпределянето на дотациите в градския превоз. Има я и в работата с европейските фондове. Всички през днешния ден виждаме резултата от проваления поради корупция Транспортен план. Парите са платени на изпълнителя, а нищо не работи.

Затова първото, което ще направя като кмет, е да трансформира метода, по който се избират реализатори за публичните поръчки. Това ще става посредством открити и почтени търгове, с цел да изберем най-хубавите компании, които да работят бързо и качествено. Има метод.

- Липса на средства, големи задължения, голям брой договори  без обезпечено финансиране – какво друго може да извършите като кмет, в случай, че бюджетът за 2024-а на процедура към този момент е изхарчен?

- Естествено, че финансовото положение на общината ме тревожи. В момента общият общински дълг гони 100 млн. лв., а събираемостта на приходите е обезпокоително ниска. За идващия кмет следва доста работа и сложни решения. Приходите в общината могат да се усилят посредством доста по-ефективна работа с европейските фондове, като в това време спрем да харчим пари за неефективни планове. Имам положителни хрумвания за оптимизация на работата на администрацията и общинските предприятия. Общината е единственият икономически индивид, който губи от благосъстоятелност. Затова е неотложно да се реформира „ Жилфонд ”. Някои от общинските предприятия би трябвало да се структурират отначало, с цел да може да излязат на пазара като търговски сдружения и да печелят. Има запаси и в приходната част, която може да бъде увеличена посредством разширение на данъчната основа, без да се подвига данъчната ставка и да се бърка в джоба на жителите.

Уверен съм, че пари има за всичко, в случай че кметът си е на мястото и не се краде.    

- Защо избрахте да се явите на изборите с поддръжката на „ Консервативна България ”?

- Първоначално кандидатурата ми бе издигната от Инициативен комитет, формиран от общественици, хора от бизнеса, будни жители. Всички до един мои съидейници. Но се появи проблем. Оказа се, че професионалните политици, които от години използват властта, са създали по този начин Изборния закон, че самостоятелен претендент на процедура няма никакви шансове. Той няма право на листа за общински съвет и претенденти за районни кметове. А знаем, че в политиката е като във футбола. И Христо Стоичков да си, няма да стигнеш до значимите мачове, в случай че нямаш мощен тим до себе си.

Реших да приема поддръжката на „ Консервативна България ”, тъй като с сътрудниците споделяме близки полезности. По принцип имам вяра, че времето на войнстващия демократизъм отминава. Време е да се върнем към традициите и националните полезности, към устоите на фамилията. Време е новият народен блян и българският път за развиване да бъдат написани в България и от българите, а не в Брюксел или в някое непознато посолство. А идеологията на „ Консервативна България ” дава отговор най-вече на моите показа за това в какво общество желаеме да живеем и по какви правила. 

- Ако би трябвало с две фрази да убедите пловдивчани да гласоподават за вас, какво ще им кажете?

- Да не се поддават на апатията, която точково сеят измежду тях професионалните политици. Да отидат да гласоподават с вяра, а не с отвращение, че още веднъж би трябвало избират на правилото „ най-малкото зло ”.

Доверете ми се с номер 46 в бюлетината за кмет и Общински съвет и ще имате кмет, който работи за вас.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение! 



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР