Преди 4 години най-старата банка в света едва успя да

...
Преди 4 години най-старата банка в света едва успя да
Коментари Харесай

Най-старата банка в света от години търси купувач. Но Рим не харесва единствената оферта досега

Преди 4 години най-старата банка в света едвам съумя да избегне банкрут, а това, което я избави, бяха милиардите държавна помощ, които управляващите в Рим " наляха " в нея. След като риска от фалит за Monte dei Paschi di Siena отмина, пристигна моментът за търсене на покупател за нея.

От няколко години италианските управляващи се пробват да намерят нов притежател за финансовата институция, само че към този момент има единствено едно предложение за нея. Но в Рим не са задоволени от изискванията в него и за това то остава настрана от светлината на прожекторите.

Група американски вложители, ръководена от някогашният конгресмен Норман Дикс, са изпратили през предходната година оферта за 4 милиарда евро или 4,8 милиарда $ за проект преструктуриране на бизнеса на банката и ориентиране на фокуса към работа с италиански бизнесмени в чужбина. Това настояват осведомени с предлагането пред Bloomberg. То включва и 900 милиона евро за изкупуването на каузи на страната в Monte dei Paschi.
 Banca Monte dei Paschi остава без началник в тежък интервал
Няма кой да ръководи най-старата банка в света във значим за нея миг

През 2017 година финансовата институция беше на ръба на банкрута

Представители на италианското финансово министерство обаче показват, че предлаганият от вложителите проект има недостатъци. Основно те са свързани с обстоятелството, че те нямат опит с банковото дело, а показаните финансови параметри не са задоволителни.

В допълнение специалисти от институцията показват подозрения за това дали групата вложители разполага с задоволително капитал, с цел да покрие предлаганата цена на договорката.

С милиарди евро средства на данъкоплатци, употребявани за спасяването на банката, решението за придобиването ѝ е тематика от национално значение. Сега американските вложители се надяват на нова опция за рестартиране на диалозите откакто досегашният министър председател на Италия Джузепе Конте беше заместен от някогашният президент на Европейската централна банка Марио Драги през февруари.
 Европейска комисия утвърди помощ от $6.1 милиарда за Monte Paschi
Спасяват най-старата банка с $6.1 милиарда

Брюксел даде своето „ да “

Monte dei Paschi di Siena се трансформира в главоболие на държавното управление в Рим още през 2009 година, когато за първи път банката беше избавена с държавна помощ. 7 години по-късно италианските управляващи бяха принудени за повторно да предотвратят банкрута ѝ с инжектирането на 5,4 милиарда $ във финансовата институция. Италианската финансова институция трябваше да се оправи с голям портфейл от необслужвани заеми и да се върне към облага откакто преди повече от две години едвам не банкрутира.

Властите в Рим поеха пред Европейски Съюз ангажимент да намерят покупател на финансовата институция до края на тази година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР