Преди 27 години на този ден българското търпение се изчерпа.

...
Преди 27 години на този ден българското търпение се изчерпа.
Коментари Харесай

Преди 27 години СДС сложи край на едно крадливо управление

Преди 27 години на този ден българското самообладание се изчерпа. Тътенът на недоволството беше толкоз мощен, че ръководещата Българска социалистическа партия, отпред с Жан Виденов и Георги Първанов, се скри и пусна доберманите да хапят „ на месо “. Освирепелите полицаи, в чиито глави към момента не беше пристигнал 10 ноември 1989г., докарани с рейсове, бяха съвсем на равнището на своите сътрудници от времената след 9 септември 1944 година

Това, което изненада всички, е, че този път разрушените глави, свистящите палки и тропотът от удари върху щитовете не съумяха да уплашат хората.

Днес, 27 години по-късно, си спомняме денят, в който недоволството против държавното управление на Жан Виденов доближи връхната си точка. Недоволните стачкуващи обкръжиха Народното събрание, а част от тях нахлуха в постройката.

Полиция и вътрешни войски, пратени от властта да разпраснат множеството, използваха мощ, в резултат на което десетки протестиращи бяха ранени.

Зимата на 1996 -1997 година е една от най-трудните за българите в най-новата ни история. Държавата е във банкрут, левът се срутва, спестяванията на жителите са стопени, а хиперинфлацията и опашките за самун са всекидневие. Стига се до там, че сутринта хлябът коства 400 лева, а единствено часове по-късно, на обяд, цената му към този момент е 450 лева

Жанвиденовата зима, както е известна, довежда до това, че на 28 декември 1996 година Народното събрание гласоподава оставката на държавното управление на Жан Виденов. То обаче продължава да извършва функционалностите си до избора на нов кабинет. На 3 януари 1997 година Народното събрание, в който болшинство има Българска социалистическа партия, отсрочва гласуването на импортираната от опозицията " Декларация за избавление на България ". На 10 януари гласуването на декларацията още веднъж е отсрочено.

В същото време тече процедура по сформиране на нов кабинет. Българска социалистическа партия на 8 януари номинира за министър председател Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета на Виденов. Чак на 4 февруари излиза наяве, че Българска социалистическа партия няма да има второ държавно управление в границите на управническия мандат и предстоят предварителни парламентарни избори.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР