Преди 250 години капитан Джеймс Кук тръгва на първото си

...
Преди 250 години капитан Джеймс Кук тръгва на първото си
Коментари Харесай

Джеймс Кук

Преди 250 години капитан Джеймс Кук потегля на първото си корабоплаване в южната част на Тихия океан. Тази и още две негови експедиции трансформират света радикално. Ето историята на фамозния английски изобретател:

Годината е 1768. Британците са пленени от разказите за една земя, която се намира някъде в южната част на Тихия океан. В тайнственото Южно море, което по това време е изцяло непознато. Всички допускат, че там съществува голям континент.

По поръчка на английското адмиралтейство кралският картограф и изобретател Джеймс Кук е назначен да управлява експедиция в непознатите води. Официалната задача: да бъде изчислена орбитата на Венера сред Слънцето и Земята за да се дефинира точното разстояние сред Земята и Слънцето. Но същинската поръчка е друга: в писмо, което Джеймс Кук би трябвало да отвори чак в морето, е записана същинската причина за организирането на експедицията - откриването на загадъчния континент " Terra Australis " за присъединяване на нови територии към Британската империя.
 Австралия ThinkStock/Getty Images
В края на август 1768 година Джеймс Кук отплува с фамозния си транспортен съд " Индевър " . Не открива тайнствената  " Южна земя ", само че доближава крайбрежията на Огнена земя, Таити, Нова Зеландия и източното крайбрежие на Австралия, наричана преди време " Нова Холандия ". Картографи, учени и художници, които са част от екипажа на " Индевър ", препарират и изготвят рисунки на всяко непознато животно и растение. Самият Джеймс Кук картографира сушата и създава изумително точни географски карти. С което на процедура поставя основите на последвалия английски колониализъм.-->

Години наред на път

Въпреки че тази първа експедиция на Кук е доста сполучлива, английската общност не е удовлетворена от резултата, защото мореплавателят не открива така наречен " Южна земя ". Затова през 1772 година Джеймс Кук потегля с два кораба на нова експедиция в южната част на Тихия океан. В продължение на три години кръстосва океана, открива и картографира нови острови, пресича три пъти Южния полярен кръг и съумява да потвърди, че в този район в действителност няма никаква " Южна земя " - има единствено вода, няколко острова и доста лед в посока към Южния полюс.

Джеймс Кук се завръща в Англия като човек, който в това време е придобил голяма известност. Получава висок пост и става член на Royal Society. Но не се задържа дълго в родината си - единствено година по-късно потегля на нова експедиция. Този път желае да изследва Северозападния пролив, който свързва Атлантическия и Тихия океан в северното Полярно море. Първоначално избира към този момент познатия маршрут - южното африканско крайбрежие, нос Добра Надежда, около Австралия, Нова Зеландия, Таити и по-късно на север. По пътя си Джеймс Кук се натъква в Тихия океан на доста обитаеми острови, измежду които и сегашен Хавай, който кръщава " Сендуич " - в чест на английския министър на военноморския флот лорд Сендуич. На Хавай Кук и екипажът му са признати задушевно. Твърди се даже, че локалните го смятали за провидение. Моряците също се любуват на престоя си - най-много поради половата освободеност на хавайските дами.
 карта ThinkStock/Getty Images
Краят на Кук

Малко по-късно Джеймс Кук поема курс през Беринговия пролив и доближава до Северния ледовит океан . Но защото поради ледовете не може да продължи плаването, Кук поема курс назад към Хавай, където желае да презимува. Постепенно обаче връзките сред чужденците и локалните поданици мощно се утежняват - моряците явно злоупотребяват с гостоприемството на коренното население. Кук и екипажът му си потеглят, само че чупят мачта и са принудени да се върнат. Това дефинитивно срутва облика му на провидение измежду островните поданици. И когато хавайски бойци го предизвикат, Кук стартира да стреля на направления, след което е грубо погубен.

Джеймс Кук е възвеличаван за своите открития. Но за коренното население неговите експедиции значат единствено едно: завършек на свободата и на правото им на самоопределяне. Защото с последвалия колониализъм стартира преследването и прокуждането на коренното население в южната част на Тихия океан.

Всяка година на 26 януари Австралия празнува деня, на който през 1788 година идват първите английски заселници - към 700 нарушители, наложително заточени на края на света. Именно тази дата е националният празник на Австралия. Но не и за коренното население, което нарича този ден " Ден на нашествието ". Денят, в който стартира господството на " белия човек ".
 Джеймс Кук ThinkStock/Getty Images
Австралийските туземци се опълчват остро и на общоприетия факт, че Джеймс Кук е разкрил Австралия. Все отново те са обитавали континента хиляди години преди Кук да стъпи там.

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР