Преди 13 години точно в 14:28 ч. земетресение с магнитуд

...
Преди 13 години точно в 14:28 ч. земетресение с магнитуд
Коментари Харесай

„Истории зад датата“: Опустошително земетресение в Китай през 2008 г.

Преди 13 години тъкмо в 14:28 ч. земетресение с магнитуд от 8 по Рихтер удари китайската провинция Съчуан. Трусът е унищожителен по своите мащаби.

Над 60 000 души умират, ранените са над 350 000, а десетки хиляди и до ден сегашен се водят безследно изчезнали.

Материалните вреди също са големи, допуска се, че половин милион здания са били разрушени. Това остава най-голямото земетресение в Китай за последните 30 години.

Сеизмичният регион не стопира своята интензивност и шест години по-късно при трус с магнитуд 6,3 по Рихтер един човек почина, а десетки бяха ранени.

В международен проект обаче злополуката в Съчуан през 2008 година се подрежда едвам на 18-о място. Черният връх още веднъж е на Китай – през 1556 година земетресението в Шънси лишава към 830 хиляди човешки живота.

Освен ден за печал, датата дава и мотив за празник. На днешния де честват едни от най-важните, само че за жалост и най-недооценените фрагменти в здравната ни система. Днес означаваме Световния ден на медицинските сестри.

Датата е определена, с цел да уважи рождението на първата здравна сестра Флорънс Найтингейл. Родена през 1820 година във Англия, тя провежда отряд санитарки да оказват помощ на ранените по времето на Кримската война. Пише книги, които служат като основа за образованието по здравни грижи. Тя е и в основата на първата системата за подготовка на медицински фрагменти във Англия.

У нас медицинските сестри са към 25 000, само че съгласно разнообразни разбори, ще са нужни още най-малко 30 000, с цел да може системата да работи обикновено. През последните 10 години страната ни са напуснали малко над 14 500 сестри и акушерки. А други 5000 са излезли напълно от специалността.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР