Пред пресата Mercedes 300 SL е показан на избрани журналисти

...
Пред пресата Mercedes 300 SL е показан на избрани журналисти
Коментари Харесай

Mercedes 300 SL дебютира 1952 година - видео

Пред пресата Mercedes 300 SL е показан на определени публицисти на автомагистралата Щутгарт-Хайлброн в Германия на 12 март 1952 година Mercedes-Benz показва спортната кола 300 SL пред пресата на 12 март 1952 година и в Щутгарт, Германия. Елегантната, закръглена каросерия с пространствена рамка, вратите във формата на крило на чайка и преносимият волан направиха 300 SL един от най-забележителните спортни коли на десетилетието.

Това е първата спортна кола, проектирана от Mercedes-Benz след Втората международна война и първото транспортно средство, което носи обозначението SL - за супер лек. 300 SL се радва незабавно на ранен триумф като спортна кола с победи в Льо Ман, Голямата премия на Германия и Carrera PanAmericana в Мексико.



Моделът оказа помощ на Mercedes да си върне огромна част от привлекателността на марката, на която се радваше преди Втората международна война. Той също изигра роля в една от най-големите нещастия в моторните спортове, когато излезе отвън надзор по време на надпреварата на Льо Ман през 1955 година и се разруши в галерията, убивайки 80 фенове. Mercedes-Benz, в символ на почитание към жертвите, спря спортните си интервенции за съвсем три десетилетия.



Две години след дебюта на спортния автомобил 300 SL, Mercedes показва купето 300 SL на публиката през февруари 1954 година на Международното автомобилно ревю в Ню Йорк. Купето учудва посетителите и с вратите си вид " крила на чайка ". С шестцилиндровия си мотор и оптималната скорост от 250 км/ч /, купето с две порти провокира сензация и възторг измежду богатите купувачи на коли, които чакат на опашка, с цел да го купят.

МВ 300 SL става и първият всеобщо създаван автомобил, който употребява впръскването на гориво. 300 SL се създава от 1954 до 1963 година, първо като купе от 1954 до 1957 година с порти вид " крило на чайка ", а по-късно от 1957 до 1963 година и като родстър. Той се трансформира в едно от най-желаните транспортни средства измежду колекционерите и необятно публикуваната му прелест към момента кара Mercedes рутинно да заимства стилистики от истинския 300 SL, с цел да проектира коли и лекотоварни коли през днешния ден.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР