Пред погледа на Директорката на 7-о СУ в София -

...
Пред погледа на Директорката на 7-о СУ в София -
Коментари Харесай

Родители сезират агенцията за закрила на детето заради реклама на хазарт в училище


Пред погледа на Директорката на 7-о СУ в София - госпожа Маруся Никова, се организира показна акция на футболния клуб ЦСКА 1948, в който съществена атракция и лице беше лъвчето на букмейкърската компания Efbet, сигнализираха в разнообразни обществени мрежи разтревожени родители, написа "24 часа ".

Компанията за онлайн залагания и други хазартни игри е благосъстоятелност на братята Цветомир (47 г.) и Боян (44 г.) Найденови, и техния татко - известния предприемач от близкото минало Стефан Найденов (75 г.)

Единият от притежателите - Цветомир Найденов, е популяризирал рекламното на своята стена във Facebook видео от учебния двор, на което съществена настоящо лице е “лъв” с тениска с огромен надпис Еfbet. От видeото се вижда по какъв начин плюшеното животинче провокира децата да го гонят, да му се радват и, не на последно място, да го харесват.

Рекламното събитие се е състояло преди седмица, като сниманата акция с децата пред столичното учебно заведение провокира гневни реакции на майки, татковци и други дейни жители в обществените мрежи. Само за няколко часа майка съумя да събере 1300 лайка и над 130 коментара на поста и в известната група във фейсбук “Забелязано в София”.

Разтревожената жена споделя недоволството и паниката си, че “се употребяват спортните триумфи и достижения на състезателите, които пораждат доверие в обществото, за да стимулират хората да залагат на спортни събития. Няма да разясня обстоятелството, че нашите деца са включени непредпазливо в тази цинична реклама на спорта, а синът ми към този момент, въпреки че е на 9 година, стартира да асоциира
залаганията като неразделна част от спорта... Децата вместо да приказват за обичания си тим, към този момент приказват за възможностите за победа на този тим.”

Очаква се сигналът да бъде изпратен през днешния ден (2.12.2019 г.) до Държавната организация по протекция на детето, настояват родители на деца от 7-о СУ.

На базата на предходен опит и процедура на институциите по сходни на този сигнали се чака, че Националният съвет за саморегулация (НСС) ще вземе съответно отношение и ограничения по казуса, дружно с Държавната организация по протекция на детето. За задачата ще би трябвало да бъде прието от Съвета за саморегулация, че децата, които се виждат в двора на учебното заведение “изглеждат непълнолетни”, както е записано в етичния кодекс за реклама и комерсиална връзка.

Eтичният кодекс изрично не позволява комерсиалната връзка за
хазартни артикули да бъде ориентирана към деца, като също така в кодекса ясно е дефинирано, че компаниите, които се занимават с хазарт “Няма да се демонстрират върху спортни екипи на юношески сформира или в рекламни или спонсорски акции, които са непосредствено ориентирани към деца”.

През последните два месеца българската букмейкърска компания влезе внезапно в полезрението на служби и медии. Срещу братята притежатели на Еfbet Цветомир и Боян бяха осъществени инспекции от ДАНС и прокуратуратата, само че по тях до момента не се дава изчерпателна информация. Предполага се, че свадите с БФС и влизането на барети и там също са свързани с предхождащите акции в офисите на хазартната компания в София.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР