Пред нас не стои въпросът дали ще подкрепим 11-и пакет

...
Пред нас не стои въпросът дали ще подкрепим 11-и пакет
Коментари Харесай

Никола Стоянов: България, както досега, ще подкрепи санкциите, както и 11-и пакет

Пред нас не стои въпросът дали ще подкрепим 11-и пакет наказания или не. България както до момента ще поддържа глобите, в това число и 11-я пакет, само че желая да подчертая, в Министерство на стопанската система всякога се прави разбор на всяко едно предложение във връзка с 11-и пакет от държавите-членки.

Всяко едно предложение се проучва и в случай че някъде преценим, че има даже и най-малък късмет българската стопанска система да бъде значително наранена от някое решение, там методът е битка за дерогация, да вземем за пример в случай че е належащо или договаряния. 11 пакет наказания към момента е обект на договаряния сред страните членки и позициите по него следва да бъдат конкретизирани. Той е ориентиран към ограничение на опциите за заобикаляне на досегашните наказания. Имайте поради, че огромна част от съдържащата се информация по отношение на разискванията за 11 пакет наказания сред страните -членки е сензитивна по своя темперамент и не може да бъде споделена в обществено разискване в пленарна зала.

Това съобщи служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов от парламентарната естрада, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Икономическите наказания наложени до момента са ориентирани към секторите на финансите, търговията, енергетиката, превоза, технологиите и защитата. Анализирайки отражението на досегашните наказания към Русия върху българската стопанска система следва да създадем и някои значими разяснения. България постоянно е била и ще продължи да бъде неизменим бранител на мира и на интернационалния правов ред. Ние участваме солидарно в досегашните наказания на Европейски Съюз по отношение на Руската федерация, които целят да лимитират опциите и ресурсите за продължение на експанзията в Украйна. Всяка икономическа глоба е насилствена смяна в естественото развиване на интернационалната търговия и носи риск от неподходящи последствия както върху стопанската система на глобения, по този начин и за санкциониращия ", добави Стоянов. Той акцентира, че ние сме съпричастни към украинския народ. " Ние постоянно сме отстоявали преди всичко българския националния интерес, тъй като в случай че българската стопанска система бъде отслабена или тежко наранена, това освен няма по какъв начин да помогне за по-бързото преустановяване на войната в Украйна, а в противен случай би отслабило целия Европейска комисия ", уточни служебният министър на стопанската система. Стоянов подсети, че страната ни е поискала да се наложи самостоятелен метод при налагане на избрани наказания към Русия.

" Направеният секторен разбор демонстрира, че вносът от Русия в България на природен газ и петрол през последните 5 години заема релативно огромен дял от общия импорт на тези артикули в страната - от 68%-88% за природен газ и 62%-79% за петрол, което прави българската стопанска система мощно подвластна от вноса от съветската федерация ", сподели той и добави, че би определил като основно постигнатите две дерогации. " Трябва дебело да се подчертае, че дерогацията е направена за България и българските жители заради географското състояние. Имаме съответен период до 31 декември 2024г., когато глобите ще се приложат в цялостен размер и за страната ни ", добави Стоянов.

" При разискването на всеки пакет наказания Министерство на стопанската система и останали отраслови министерства вършат прогнози и регистрират какъв би бил на база статистическите данни резултатът от този санкционен резултат. Навсякъде където виждаме, че стопанската система на България може да бъде наранена съществено ние сме взели отношение ", сподели още служебният министър на стопанската система.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР