Пред медиите Николай Денков допусна, че е възможно да направят

...
Пред медиите Николай Денков допусна, че е възможно да направят
Коментари Харесай

ГЕРБ размразиха преговорите с ПП-ДБ за кабинет, обсъждат експерти за министри

Пред медиите Николай Денков позволи, че е допустимо да създадат отстъпка пред настояването на ГЕРБ за специалисти и такива да влязат в държавното управление. Той повтори, че партийни фигури от ГЕРБ няма да има. 

" Разговорите започнаха и не престават. Когато има резултат, ще ви дадем информация. Температурата на договарянията е на 0 и на 100 градуса. Министри от ГЕРБ, като министри от ГЕРБ, няма да има. Това, което има е състав, от който тръгнахме, гледаме дали може да има по-добри специалисти. Експерти одобряваме отвред като оферти и вие може да ни предложите. Въпросът е кои са най-хубавите за съответната позиция ", уточни Николай Денков.

От думите му стана ясно, че от ГЕРБ са поискали гаранции черно на бяло, под формата на документ, че няма да има чистка в администрацията.

" Продължаваме да работим, има работа, дайте ни малко време. Има два детайла - да подсигуряваме, че няма да има проблеми с администрацията, тъй че приготвяме съответния документ, който да даде успокоение на всички, които са се тормозили. Обсъждаме и състава ", разяснява Денков.

Само преди ден Габриел съобщи, че диалозите не са " в ледена ера " и изиска промяна на имената в проектокабинета, а зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев прикани ПП-ДБ да сменят метода.

Първи без коментар кабинета на Росен Желязков напуснаха водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Томислав Дончев, ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова, а след нея и Мария Габриел, заяви.

Срещата напусна и съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, а на диалозите към 12 часа на обед продължаваха да бъдат Асен Василев, Николай Денков, съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. 

Преди срещата номинираният за министър председател Николай Денков увери. " Да, има топене ".

И от ПП-ДБ, и от ГЕРБ видяха във вчерашните събития опит да бъде провалено основаването на постоянно държавно управление, визирайки изнесените данни от спецслужбите, разобличаващи Политическа партия, че утвърждението на назначения на ръководителите на ДАНС и разузнаванията не се утвърждават и съгласуват с непознати посолства. 

Снимка: БТА

Денков още веднъж посочи нуждата от постоянна власт. 

" Това, което сега виждаме, е един опит да бъде неодобрено решението на гласоподавателите ", произнесе се мандатоносителят.

За водача на ГЕРБ Бойко Борисов, диалозите би трябвало да продължат, " тъй като хаосът в страната към този момент е цялостен и тук не става въпрос за персони даже, правосъдната промяна си има цена ".

И още веднъж удостовери формулата за експертен кабинет, която обаче остава под въпрос.

Преди " размразяването " стана ясно от Денков, че Политическа партия не са склонни да се съгласят Асен Василев да липсва от предстоящ кабинет.

" Не е толкоз елементарно да се откри министър на финансите, който да може да свърши работа при тези сложни условия ".

Въпреки че Борисов акцентира, че е значима поддръжката на Движение за права и свободи за държавно управление, с цел да се случи конституционната промяна, Мустафа Карадайь изцяло изключи в него да вземат участие " Продължаваме промяната " макар позицията на придвижването за потребността от постоянно държавно управление.

" Аз не мисля, че подобен вид хора би трябвало да бъдат овластени. Ако вие желаете да бъдат съучастници в този развой, ние няма по какъв начин да бъдем съучастници ".

От " Възраждане " приканиха за връщане на мандата и предварителни избори.

Българска социалистическа партия са поредни в позицията си, а от " ИТН " също се възпротивиха и обявиха, че няма да поддържат подобен кабинет. Депутатът Станислав Балабанов съобщи, че " очевидно тези две обединения вървят към извънредно уродливо държавно управление ".

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР