Пред Инспектората към Висшия съдебен съвет не са постъпвали сигнали

...
Пред Инспектората към Висшия съдебен съвет не са постъпвали сигнали
Коментари Харесай

ИВСС: Не са постъпвали сигнали за оказвано влияние от Нотариуса

Пред Инспектората към Висшия правосъден съвет не са постъпвали сигнали за оказвано въздействие над магистрати във връзка съществуването на така наречен „ Секретен сътрудник клуб “, стопанисван от Мартин Божанов с прякор „ Нотариуса “.

Това се споделя в отговор на ИВСС по отношение на изявления в медиите, по отношение на групите за въздействие в правосъдната система – на Петьо Петров - Пепи Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса.

„ За съществуването на подобен клуб разбрахме от медийни изявления след убийството му, заради което още при започване на м. февруари 2024 година изискахме от основния прокурор информация по отношение на имената на магистратите, притежаващи членски карти за клуба и за интервала, в който са го посещавали. До сегашния миг получихме само писмо, с което ни уведомява, че настояването ни е препратено по подготвеност на Софийска градска прокуратура (СГП). Изпратихме напомнително писмо и до последната посочена прокуратура, само че към момента нямаме отговор от нея.

Наред с това, поради появилите се в медиите изказвания, че СГП не е проверявана от ИВСС през този му мандат, с решение от съвещание на Инспектората, извършено на 7 март 2024 година, изменихме и допълнихме годишната стратегия на ИВСС за 2024 година, като включихме за осъществяване на сложна планова инспекция Софийска градска прокуратура. С цел уместност и обективност на информацията, изнесена в медиите, държим да подчертаем, че е подредено осъществяване на инспекция на общо 61 НОХД, обсъждани в Софийски градски съд по импортирани от СГП обвинителни актове към 07.10.2016 година и такива, формирани и завършени в Софийски градски съд, по които е налице закъснение при правене на претекстовете. При инспекциите на наказателните каузи, формирани в Софийски градски съд, предоставени с цитираните заповеди, на процедура е осъществена инспекция и на досъдебните производства по тях и са отправени съответни рекомендации към СГП “.

От Инспектората напомнят, че актовете за резултатите от инспекциите са оповестени на уеб страницата.

„ Същевременно, с оглед оповестените публикации във вестник „ 24 часа “ със заглавие: „ Нотариуса рекетирал и гръцки корабен магнат “, в електронната медия „ Бърд “ със заглавие: „ Имотни покупко-продажби: От Нотариуса до Джуджетата и Министъра “ и във вестник „ Дневник “ със заглавие: „ Семейството " на Петьо Еврото: свидетелски показания “ се самосезирахме за осъществяване на инспекции по реда на глава девета, раздел Iб от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) по отношение на посочените в публикациите съдии и прокурори. Преписките са формирани и са разпределени на инспектори посредством системата за инцидентно систематизиране, при съблюдаване на правилото на инцидентния асортимент.

Отново по отношение на медийните изявления по тематиката за групите на въздействие в правосъдната система, в които са посочени имена на магистрати, със Заповед от 05.03.2024 година на основния контрольор беше подредено осъществяване на разбор на данните от инспекциите по глава девета, раздел Іа от Закон за съдебната власт на подадените пред ИВСС годишни заявления за имущество и ползи, отнасящи се за 2016 година, 2017 година, 2018 година, 2019 година, 2020 година, 2021 година и 2022 година от посочените в публикациите магистрати. Целта на разбора беше да се откри съществуването или неналичието на основни разминавания по години сред цената на имуществото на тестваните лица – магистрати и обвързваните с тях лица по член 175б, алинея 4 от Закон за съдебната власт, и размера на заявените средства (включително по влогове и банкови сметки) и на всички приходи, за които е получена информация от Националната организация за приходите (НАП), в това число приходи от трудови правни отношения.

От общо 14 магистрати, за които извършихме подобен разбор, за 13 от тях не се откриха данни за разминаване в цената на имуществото на тестваните лица и размера на заявените получени средства. За един от тестваните магистрати се откри разминаване сред цената на имуществото на магистрата и на обвързвано с него лице, и размера на заявените получени средства. Предвид откритото, изпратихме сигнал до Национална агенция за приходите и Комисията за противопоставяне на корупцията за определяне на действителното имуществено положение на магистрата. По отношение на този магистрат ще се извърши и спомагателна инспекция по реда на член 175з, алинея 5 от Закон за съдебната власт “, се споделя още в позицията на ИВСС, представена от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР