Пред Европейската комисия се проведе организиран от Amnesty International протест

...
Пред Европейската комисия се проведе организиран от Amnesty International протест
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Пред Европейската комисия се организира проведен от Amnesty International митинг с претенции за освобождението на деятели и публицисти, арестувани в Турция

30.95
милиарда лева е общият размер на предоставените от банките заеми за бизнеса в края на юни, което е годишен растеж от 2.1%. Заемите за семействата порастват с 4%, по данни на Българска народна банка.Управляващите отдръпнаха част от мощно оспорваните оферти за промени в правосъдния закон, признат на второ четене - възбраната за финансиране на съсловни организации на магистратите от външни донори, възбраната за присъединяване на магистрати в сдружения на други адвокати, възбраната за магистрати да правят научна или преподавателска активност, финансирана от непознати източници. В законопроекта обаче остана опцията за кариерни бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет, които ще могат след мандата си да останат в София. Оттеглянето на текстовете идва след писмо на Европейската комисия и няколко срещи на Бойко Борисов с представители на администрацията на Съединени американски щати.

Депутатът от ГЕРБ втори мандат Живко Мартинов подаде оставка поради абсурда " Суджукгейт ". Парламентът го освободи в сряда. Така няма да се постанова да се смъква имунитетът на Мартинов, против който по думите на основния прокурор ще бъдат повдигнати пет групи обвинявания за изнудване, насила, в това число и по отношение на орган на власт, и за персонално укривателство. Според прокуратурата някогашният към този момент народен представител е рекетирал локални търговци в Добрич, като е изискал четири тона суджук от името на премиера Бойко Борисов. Той разпореди общинското управление на ГЕРБ да бъде заменено, а за регионален ръководител беше избран депутатът Пламен Манушев.

Временната парламентарна комисия за харчовете в НДК завърши работата си с рекомендация Народното събрание да разпореди на Сметната палата одит на сдружението за интервала сред 2015 година и 2017 година Депутатите изслушаха служебния вицепремиер Деница Златева, само че някогашният изпълнителен шеф на НДК Мирослав Боршош не се яви.

Фотограф: Законопроектът " Антикорупция " ще бъде разгласен за обществено разискване до края на юли, заяви министърът на правораздаването Цецка Цачева. Тя планува текстовете да влязат в Народното събрание през септември, а до края на годината да бъдат признати. Това е третият опит през последните три години да бъде прокаран подобен закон.

Свят
Европейската комисия (ЕК) съобщи, че ще стартира процедура против Полша поради подхванатите от нея правосъдни промени, които " подкопават независимостта на съдиите и по този начин нарушават разпоредбите на Европейски Съюз ". Полският президент Анджей Дуда подписа закон, даващ пълномощия на правосъдния министър да назначава и уволнява висши съдии, които оглавяват елементарни съдилища. Но също по този начин блокира два други законопроекта, които биха разрешили на държавното управление и на Народното събрание да сменят съдии от Върховния съд.

Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон е понижен с този месец, сочи проучване на Ifop. Според него 54% от интервюираните са били удовлетворени от Макрон през юли спрямо 64% през юни. Месецът за президента бе сложен, белязан от скандал поради орязване на военните разноски. Освен това проектите за понижаване на жилищните дотации също провокираха рецензия.

Властите във Ватикана подредиха прекъсването на към 100 фонтана поради сушата, засегнала както града-държава, по този начин и Рим

Фотограф: Reuters Противниците на венецуелския президент Николас Мадуро провеждат двудневна национална стачка в опит да го накарат да се откаже от изборите през уикенда за Учредително заседание, които съгласно тях ще узаконят автокрацията в страната. Според Мадуро вотът за 545-те членове на събранието, което ще може да пренапише конституцията и да измести сегашния парламент, цели да сложи властта в ръцете на елементарните хора.

Икономика

Депутатите скоростно гласоподаваха преместването на Българската банка за развиване (ББР) от финансовото към икономическото министерство. Те гласоподаваха смяната на две четения в границите на едно съвещание. Това, както писа " Капитал " преди седмица, базирайки се на източници в изпълнителната власт и финансовите среди, отваря пътя за назначението на някогашния ръководител на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев като шеф в банка, за което той лобира през водачите на " Обединени патриоти ". За промени в управителни органи на държавни сдружения е нужно единствено решение на принципала, който за ББР към този момент ще е определеният от квотата на националистите стопански министър Емил Караниколов.

Депутатите дефинитивно отхвърлиха предлагането на ГЕРБ прагът за заплащанията в брой да спадне на 5 хиляди лева Това стана при второ четене на измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) в зала. Така таванът за кешовите разплащания остава 10 хиляди лева Това е трети опит на властта да смъкна прага като мярка против сивата стопанска система.

Средногодишният приход на човек от домакинство в България се е повишил 3.25 пъти през последните 15 години, като доближава 5167 лева През интервала 2001 - 2016 година нарастването е било приблизително с 240 лева годишно, или с 20 лева месечно, като все по-голяма част от него се образува от работни заплати, демонстрират калкулации на Института за пазарна стопанска система. Ръстът на приходите на семействата в София и в София-област е надлежно 4.36 пъти и 4.26 пъти и е двойно по-висок спрямо области като Видин и Сливен, където повишаването е от порядъка на 2 пъти.

Бизнес

На 31 юли компанията на Илън Мъск Tesla ще стартира всеобщото разпространяване на Model 3. Това е най-евтиният модел в портфолиото й, като упоритостите са с него да залее всеобщия пазар с електрически коли. Четиринадесет години след основаването на Tesla напъните на Илън Мъск да преобрази автомобилната промишленост най-сетне ще получат своята оценка.

Дружество на Васил Божков е измежду претендентите за ТБ " Виктория " в четвъртия опит за продажба на банката. Заявилите интерес претенденти са четири, оповестиха синдиците на Корпоративна комерсиална банка, която е притежател на " Виктория ". Извън Божков другите компании към този момент са взели участие в предходните опити за продажбата й. Това са Инвестбанк на Петя Славова, Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова и австрийската част от участниците в консорциум към застрахователя на Алексей Петров " Лев инс ", който в този момент не участва като име измежду деклариралите интерес.

Ирландската нискотарифна самолетна компания Ryanair демонстрира интерес към придобиването на изпадналия още веднъж в рецесия италиански транспортьор Alitalia, оповестява Reuters. Финансовият шеф Нийл Сорахан съобщи, че компанията е изпратила необвързваща оферта. Преди крайния период за присъединяване в наддаването Аlitalia е получила 10 оферти, в това число и от нискотарифната EasyJet и немската Lufthansa. Сред претендентите е и арабският авиопревозвач който през 2014 година избави Alitalia от банкрут, купувайки надзорен пакет от 49% от акциите.

Инвестиционното предложение за построяването на язовир " Яденица ", който ще удвои потенциала на работа на ПАВЕЦ " Чаира ", получи утвърждението на Висшия експертен екологичен съвет към екоминистерството. Проектът датира от началото на 90-те години, като вложител е Националната електрическа компания. Неговата стойност се прави оценка на 188 млн. евро, половината от които ще бъдат обезпечени от Европейска комисия.Сделки и планове

Четвъртият по величина производител на сладки произведения - " Престиж-96 ", купува фабрика против 4.2 млн. лв.. Великотърновската компания е придобила активите на производителя на вафли " Кредо " - компания " ДИК-2000 ". Сделката се вижда в Търговския указател. Тя се реализира, с цел да може " Престиж " да усили индустриалния си потенциал и да има мощности, в които да създава по-малки и евтини опаковки вафли за пазарите в Близкия изток.

Едоардо Миролио влага 43 млн. лева до края на 2017 година в текстилния си бизнес. Ключовите вложения са в нова индустриална база в Котел, в разширение на индустриалния потенциал на текстилните предприятия, създаване на нов завод за плетиво и на модерна апаратура за филтриране на отпадните води от производството в сливенската фабрика. Във фабриката в Котел се прави пришиване на обособените детайли на плетива, направени в сливенската фабрика на Миролио.

Philip Morris International ще влага близо 490 млн. евро за модернизирането на фабриката си за произвеждане на тютюневи произведения в Румъния. Заводът на най-големия производител на тютюневи произведения в света в Отопени ще бъде трансформиран във високотехнологично оборудване за произвеждане на бездимните тютюневи стикове HEETS, оповестиха от централата на компанията в Лозана, Швейцария.

Продажбите на първокласни парцели са се повишили с 41% през първото полугодие, а броят на отдадените чартърен жилища в сегмента е нагоре с 18% на годишна база. Това демонстрират данните на консултантската компания Unique Estates. В същото време предлагането остава лимитирано, което е причина за растеж на цените - чака се той да е 5% до края на годината. Увеличава се и броят на покупките за инвестиция, като наклонност ще се резервира и в бъдеще, показват от компанията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР