Пред БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия

...
Пред БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия
Коментари Харесай

Делян Добрев заяви, че не подкрепя идеята държавата да притежава 34% от ЕРП-тата

Пред Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ и ръководител на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев съобщи, че персонално не поддържа концепцията страната да има 34% от ЕРП сдруженията - концепция, която беше стартирана през вчерашния ден, с цел да има страната блокиращ глас. Той добави, че за сходен ход е нужна смяна в устава, което е малко евентуално да се случи, а готвените промени в Закона за енергетиката не са в тази посока. Той съобщи, че главен предмет на диалози ще бъде да има ли КЕВР пълномощия да ревизира покупко-продажби, сходни на тази с ЧЕЗ. Той изрази вяра, че на утрешната среща на парламентарните комисии ще се разкрият детайлности към договорката с енергийното сдружение.


Това, което знаем до този стадий е, че зад договорката с ЧЕЗ стои компания на госпожа Гинка Върбакова, съобщи Делян Добрев. Той напомни, че на следващия ден ще се организира съвещание на две парламентарнти комисии по въпроса, като ще бъдат поканени всички заинтригувани институции като ДАНС, ДАР, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия по финансов контрол и в това число самата Гинка Върбакова.

Добрев добави, че писмата от банките са писма за интерес, а не за обвръзващ документ, че компанията ще получи заеми.
Делян Добрев, ръководител на парламентарната комисия по енергетика, народен представител от ГЕРБ: Три са банките, които са изпратили писма. В единия случай става дума за писмо за желание, в другия - писмо за комфорт, а третият е сходен - в случай че компанията дава отговор на изискванията на банката, ще има финансиране. Ако питаш банката дали дава заеми, тя дава отговор, че дава. Въпросът е до каква степен тези писма са ангажиращи, в този си тип съгласно нас те не са.
Добрев означи, че Народното събрание не е органът, който може да прави контрол на банките, като това е отговорност на Българска народна банка.
Делян Добрев, ръководител на парламентарната комисия по енергетика, народен представител от ГЕРБ: От друга страна и ние имаме информация, че в договорката ще вземат участие офшорни компании. Въпросът, който ни интересува, е дали офшорните компании ще вземат участие директно в капитала на компанията, или те ще дават някакъв тип дълг - зависещ или различен тип. Има значение. Г-жа Върбакова до този миг е декларирала, че ще бъде 100 % притежател.
Добрев повтори мнението на премиера Борисо,в че последните дни припомнят събитията от февруари 2013 година, когато неговото държавно управление подаде оставка поради митингите, провокирани от високите сметки за ток. Искаме да се уверим, че няма да се повтори сходна суматоха и напрежение в обществото, добави Добрев.

Не мисля, че във връзка с 34-е % държавно присъединяване в ЕРП-тата би трябвало да се вършат изводи, съобщи Добрев. Решения в тази посока към този момент няма, а измененията в закона няма да бъдат в тази посока, акцентира Добрев.
Делян Добрев, ръководител на парламентарната комисия по енергетика, народен представител от ГЕРБ: По-скоро проучваме пълномощията на КЕВР във връзка с утвърждение или отрицание на сходен вид договорка.
Делян Добрев изрази персоналното мнение, че не е нужно страната да придобива 34% от ЕРП сдруженията, тъй като даже да ги има, е нужна смяна в устава, с цел да се каже, че решение се взима с болшинство от 2/3 - чак тогава страната ще има с 34% блокираща квота. Добрев съобщи, че връзките му с Волен Сидеров са изгладени.

Предмет на диалози ще бъде дали би трябвало да се добави законодателството в посока КЕВР да има пълномощията да ревизира има ли потенциалът купувачът да ръководи едно сдружение като ЧЕЗ, добави той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР