Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните

...
Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните
Коментари Харесай

Кацаров: Зелените сертификати свършиха работа. Пречупихме вълната

„ Пречупихме вълната. Броят на инфектираните понижава, а този на имунизираните и тестваните се усилва. Броят на хората в лечебни заведения понижава. Успяхме! „ Зелените документи ”, по метода по който бяха въведени, си свършиха работата ”. Това съобщи в ефира на здравният министър Стойчо Кацаров. 

Най-важното съгласно него е, че ограниченията са били признати от обществото. Здравният министър е на мнение, че обществото е приело и обстоятелството, че те правят работа. Той уточни, че „ зелените документи ” би трябвало да продължат, до момента в който не се имунизира по-голяма част от популацията.

„ Изборите и „ зелените документи ” бяха употребявани против ползите на хората и за печелене на гласове против животите на хората. Това е най-тежката епидемиологична вълна от досегашните, с най-вече инфектирани хора, с вариант на вируса, който се популяризира най-бързо и протича най-тежко при множеството хора. И все пак успяхме да пречупим вълната, без да постановяваме локдаун. Нали по този начин? Трябва да се признае ”, твърди доктор Кацаров.

Според него, рано или късно и в България, както е в доста други страни в Европа, ще бъде належащо да си имунизиран, с цел да вървиш където и да е на работа.

Той регистрира, че откогато е въведен „ зеленият сертификат ”, равнищата на имунизация са се увеличили 4-5 пъти на седмична база. Не може да бъде изключено, че ще има пета вълна, добави здравният министър. И прикани да използваме този прозорец, който се отваря в този момент, за да се имунизираме всеобщо. Ако има пета вълна, а ние сме ваксинирали 70-80% от популацията, ще има доста по-малко смъртни случаи, предвижда Кацаров. По думите му, няма да бъде нужно хората да се задължават за имунизация, в случай че одобряват, че тя е нужна и това е верният метод.

„ Ние не заложихме на страха, не заложихме на това да уплашим хората, с цел да можем по-лесно да ги манипулираме. Вие сте очевидци, че ние залагахме на положителното. Ние направихме вероятното, най-хубавото, което можеше да бъде направено в този миг. Някои ми споделят, че трябвало да наложим зелен документ през лятото. Аз не чух някой да го предлага тогава. Ние се стремяхме от самото начало да не затворим страната и да се оправим с епидемиологичната вълна. Мисля, че успяхме ”, сподели още Кацаров.

Той уточни, че смъртността у нас фактически е доста висока. Броят на умрелите бил съпоставим с броя на умрелите през предходните талази. „ Като съответствие по отношение на брой на инфектираните и брой на умрелите, сегашният брой на умрелите е по-нисък. Леталитетът- терминът, който дефинират отношението сред умрелите и инфектираните, е 3,5, а при предходните талази е бил 4.2 – 4,3. На какво се дължи това, че в този момент имаме по-малко умрели хора? На това, че беше основана добра болнична организация за настаняване на хората, обезпечаване на кревати. На това, че се осигуриха задоволително медикаменти. Аз не разреших износа на част от тях и се запасихме. На това, че бяха основани извънболнични структури, които поеха част от хората. Смъртността следва с към 10-15 дни кривата на заразяване, което значи, че кривата ще се смъкне ”, изясни здравният министър.

Относно положението на доцент доктор Ангел Кунчев, Кацаров разкри, че е в болничен от два месеца, само че в здравното министерство „ са се справили и без него ”. Двамата не били в спор, добави здравният министър. И акцентира, че от Министерство на здравеопазването са се справили по този начин добре, с помощта на професионалните препоръки на проф. Мира Кожухарова.

За нещастието в Сливен доктор Кацаров изясни, че е разговарял с шефа на болничното заведение и той му е предал, че в стаята са пушени цигари и хората са починали поради задушаване. Министърът акцентира, че COVID-отделенията не се заключват, там имало единствено режим на влизане, с цел да не се популяризира болестта.

По въпроса за рокадите в здравното министерство – освобождението на зам.-министър Димитър Петров, Кацаров изясни, че решението за това е било на министър-председателя. Той е безапелационен, че Стефан Янев не му дължи пояснение за това. „ Нямам проблем с водената от министерството политика. Аз съм признателен на целия си екип, в това число и на него. Нашият мандат свършва. Аз съм там още две-три седмици ”, добави здравният министър.

Той показа, че се е съгласил да стане длъжностен министър, с цел да поддържа президента Румен Радев, с цел да покаже, че е на страната на хората, които желаят страната да се промени и с цел да помогне на здравната система. Съгласил се е на втори мандат единствено по една причина - разгарът на новата епидемиологична вълна.

„ Поех голяма отговорност, всички упреци и рецензии. Аз не бих взел участие в постоянно държавно управление, нямам ангажимент към него. Смятам, че то в областта на опазването на здравето не просто би трябвало да се оправи с една съответна обстановка. За да има смисъл от него, то би трябвало да има визия за промяна. Нашата здравна система е в неприятно положение ”, добави доктор Кацаров. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР