Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на

...
Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на
Коментари Харесай

Овцевъди: В България има стотици хиляди виртуални овце

Преброяването на земеделските стопанства потвърждава изказванието на браншовата асоциация на овцевъдите, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват единствено виртуално. Така посредством тях се източват европейски дотации, сподели по БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

Един милион и 276 хиляди са преброените овце в стопанствата у нас. Един милион и 476 хиляди са овцете, които са вписани в електронната система " Векис " на ветеринарните управляващи, споделя Симеон Караколев.

" Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните " виртуални овце ", за които ние сигнализираме към този момент две години, че това са виртуални животни " - виртуални, тъй като ги няма във фермите, само че са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава дотации. Простата сметка демонстрира, в някои региони за една овца се дават 10 декара пасища, за всеки декар дотацията е сред 30 и 50 лв., по този начин при хиляда овце притежателят на виртуалното стадо може два се снабди с половин милион лв. финансиране годишно ".

Какво би трябвало да се направи съгласно сектора.

" Пълен разбор, параленост на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, инспекции на място, изчиствания, санкции и сезиране на способените органи ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР